Kralj podaj zamenjal kraljestvi

Navijače Arsenala navdušil prihod nemškega reprezentanta Mesuta Özila.

Objavljeno
08. september 2013 02.48
Germany Soccer National Team
G. N., šport
G. N., šport
»Hočem osvajati lovorike. Presrečen sem in ponosen, ker bom igral za Arsenal. Izbral sem ga, ker imava s trenerjem enake poglede na igro ...« Sladkih besed Mesuta Özila ne gre jemati resno. Največja in najdražja okrepitev v zgodovini Arsenala ponuja nekaj več in izpostavlja vprašanje, ali bo londonsko moštvo z Özilom v glavni vlogi znova osvajalo lovorike in ne le simpatije.

Valižan Gareth Bale je resda iztisnil nemškega Turka iz madridskega kraljestva, a srca navijačev z izbranim okusom še ni osvojil. Imel bo težko nalogo, da bo na igrišču upravičil 100 milijonov evrov, kolikor je zanj odštel Real, in potisnil v pozabo Özilov altruizem v igri, ki je osrečeval tudi Cristiana Ronalda. Portugalec že ve, zakaj: zaradi številnih podaj, ki so v Gelsenkirchnu rojenega zvezdnika spremenile v kralja asistenc.

Nekdanjih rekordnih skoraj 10 milijonov evrov je kaplja v morje v primerjavi z zdajšnjimi 50 milijoni evrov. To je razlika med odškodninskima zneskoma, ki sta obrnila Arsenalovo podobo. S prihodom Nizozemca Dennisa Bergkampa leta 1995 (leto pozneje pa še trenerja Arsena Wengerja) je londonsko moštvo začelo preobrazbo iz tradicionalnega angleškega moštva v globalnega z navijači po vsem svetu. V zadnjih letih je sijaj »topničarjev« povsem zbledel zaradi varčevanja in cenenega kupovanja igralcev brez zvezdniškega statusa. Zanašal se je na svojo akademijo, v kateri so sicer v zadnjih letih vzgojili vrsto odličnih igralcev.

Özil je nogometaš, ki naj bi obrnil nov list v zgodovini kluba. Z njim v glavni vlogi je Wenger dobil »kapitalca« najvišje vrednosti, s katerim se lahko enakovredno kosa z Manchester Unitedom, Chelseajem, Barcelono, Realom, Bayernom ... Lahko celo upa, da bo v klubsko vitrino prišla tudi kakšna pomembnejša lovorika.

»Je igralec, ki ga težko najdeš v teh časih,« je plejmejkerja nemške reprezentance označil nekdanji soigralec Xabi Alonso, Jose Mourinho pa je dejal, da je unikaten. Nekdanji Realov direktor Jorge Valdano je bil prepričan, da bo Özil zaznamoval Realovo desetletje. Vsak je imel po svoje prav. Več kot 94 asistenc v Realovem dresu na vseh ravneh tekmovanja so najbolj prepoznali navijači, ki so se težko sprijaznili z Özilovim odhodom in so predsednika kluba Florentina Pereza do zadnjega dne rotili, naj ne proda ljubljenca Santiaga Bernabeua.

Učinek Özilovega prihoda je več kot blagodejno vplival na vse, kar je povezano z Arsenalom. Wenger ni več varčni Francoz, ki pogleduje za drugimi in tarna, da si ne more privoščiti igralca z vrha plačilnega razreda. Klubski možje so navijačem dali znak, da so se tudi oni naveličali izgubljati nogometne bitke zaradi presežkov v blagajni. Zdaj imajo tekmeci enega hudega nasprotnika več.

Özil je ob Mourinhu znova osvetlil sijaj in okrepil moč elitne angleške lige. Ocene tamkajšnjih nogometnih analitikov so za Arsenal izjemno pozitivne. Še ne 25-letni Özil (dopolnil jih bo 18. oktobra) naj bi poveljeval zdajšnjemu rodu Arsenalovih upov, za katere velja, da so izjemno nadarjeni. Ob navdušenju so tudi pomisleki. Po malem upravičeni. »On lahko pomaga pri zabijanju golov, sam pa jih ne bo pogosto zabijal,« opozarjajo na slabšo stran Özilove nogometne statistike. Za Real je dosegel le 19 golov.

Nekdanji as Liverpoola in nemške reprezentance Dietmar Hamann je prav tako navdušen nad tem, da je angleška liga močnejša še za enega velikega zvezdnika. A Arsenalove navijače opozarja. »Z njim je Arsenal postal resen kandidat za naslov angleškega prvaka, ampak Özilov prihod še ne zagotavlja lovorik. Prepričan sem le o tem, da je igralec stopil odličen korak za razvoj svoje kariere in da je Arsenal opravil prvovrsten nakup,« je povedal Hamann.