Olimpija do napredovanja v izdihljajih tekme, Domžale zanesljivo, Mura izpadla

Slovenske nogometne klube čakajo povratne tekme prvega kvalifikacijskega predkroga za evropsko ligo. Olimpija si je v zadnjih minutah tekme v Rigi priborila napredovanje, Mura se je dobro upirala Maccabiju, Domžalčani pa niso imeli težav. 

Objavljeno
18. julij 2019 17.30
Posodobljeno
18. julij 2019 22.41
Nogometaši Olimpije so se veselili po tekmi z Bravom, bo tako tudi danes zvečer? FOTO: Jure Eržen/Delo
Riga -

Četrtkovo nogometno popoldne se za slovenske ljubitelje nogometa ni začelo najbolje, saj je bila Olimpija dolgo časa v težkem položaju v Rigi, veselje zmajem je šele v 92. minuti prinesel napadalec Luka Menalo, ki je zadel za 2:0 in popeljal Olimpijo v drugi krog kvalifikacij. Mura se je na Fazaneriji dobro borila z Maccabijem, ki pa je bil vendarle premočan, Domžale pa se niso preveč naprezale proti Balzanu, zmago na domačem terenu jim je prinesel Slobodan Vuk. 
 

Napoved tekem


Nogometaši Maribora so včeraj zvečer v kvalifikacijah za ligo prvakov proti islandskemu Valurju brez težav dokončali delo in se uvrstili v naslednji krog kvalifikacij, kjer jih čaka Stockholm, danes pa boj za napredovanje čaka še tri slovenske predstavnike. Po prvi tekmi so bili lahko zadovoljni le v Domžalah, najbolj je razočarala Olimpija. 


Zmaji so bili doma proti Rigasu veliki favoriti, a se tekma ni izšla po željah varovancev Safeta Hadžića, po preobratov polnem drugem polčasu so izgubili s 3:2 in zdaj potrebujejo v Rigi zmago z dvema zadetkoma prednosti, kar bo proti dobro organizirani ekipi zelo težko. V igri zmajev se je poznala odsotnost Roka Kronavetra, ki je odšel v Maribor, Asmir Suljić pa ni bil na ravni iz lanskega državnega prvenstva. 
 

Na Fazaneriji bo vroče


Težko delo na Fazaneriji čaka tudi nogometaše Mure, ki so se v prvem polčasu prve tekme dobro upirali Maccabiju iz Haife, na koncu pa izgubili z 2:0. Povsem brez možnosti za napredovanje Prekmurci še niso, pričakala jih bo podpora polnega štadiona in glasnih navijačev, vseeno pa bi bila uvrstitev v drugi krog kvalifikacij precejšnje presenečenje. 

Najbolje kaže Domžalam, ki se bodo na igrišče podale zadnje, ob Kamniški Bistrici bodo gostili Balzan z Malte. Tudi v tem dvoboju je bila prva tekma polna preobratov, le da so zadnjega uprizorili nogometaši Domžal in v gosteh zmagali s 4:3, pred domačimi gledalci pa bi morali le še potrditi napredovanje. 
 

Menalo in Čekići rešila Olimpijo

 
Nogometaše Olimpije je v Rigi čakalo težko delo, a so v izdihljajih tekme iztržili napredovanje v drugi krog kvalifikacij za evropsko ligo. Po izenačenem prvem polčasu, v katerem so bili gostje za odtenek boljši, je žarek upanja Olimpiji v sodnikovem dodatku z zadetkom vlil Endri Čekići. V drugem polčasu se je začelo obleganje vrat Rigasa, a Olimpija do strela v okvir vrat Ikstensa ni več prišla vse do izteka rednega dela. Zmaga z 0:2 bi bila dovolj za napredovanje, dolgo je kazalo na zgodnje slovo zmajev od Evrope, na koncu pa so se veselili velike zmage, zagotovil jim jo je mladi bosanski napadalec Luka Menalo z zadetkom v 92. minuti. Olimpija bo tako nadaljevala pot v Evropi, čeprav na obeh tekmah z Rigasom ni navdušila.

»Vedeli smo, da bo težka tekma, da bo šlo zaradi vremena in stanja igrišča za mrtvo tekmo, ampak smo verjeli v svojo kakovost, vedeli smo, da smo boljši, na koncu pa smo tudi zasluženo zmagali,« je po tekmi povedal Hadžić. V naslednjem krogu kvalifikacij Olimpijo čaka turški Yeni Maltyaspor. 
 

Mura pustila dober vtis


Nogometaši Mure so bili že po prvi tekmi v Haifi v težkem položaju, zaostajali so z 2:0, a se na polni Fazaneriji niso ustrašili favoriziranih izraelskih nasprotnikov. Na začetku tekmo so pritisnili proti vratom Maccabija, po strelu Bobičanca v šesti minuti je vratar Haimov naredil napako in žoga je pristala v mreži. 

Prekmurci so začutili svojo priložnost, a so se na razmočenem igrišču na noge postavili tudi Izraelci in najprej vzpostavili ravnotežje, nato pa začeli nizati priložnosti. Prvi je eno od njih izkoristil Awad v 32. minuti in takrat je bilo sanj o napredovanju bolj kot ne konec, vseeno pa Mura ni nehala igrati. Ashkenazi je tri minute kasneje popeljal Maccabi v vodstvo, v 76. minuti je povišal na 3:1, poraz pa je pet minut kasneje z zadetkom omilil Šporn. Muraši se poslavljajo od Evrope, a so proti Maccabiju pustili dober vtis in lahko optimistično pričakujejo nadaljevanje državnega prvenstva. 
 

Domžalčani dokončali nalogo


Zadnji med štirimi slovenskimi klubi v evropskih tekmovanjih so na vrsto prišli Domžalčani, ki so gostili malteški Balzan. Na prvi tekmi, polni preobratov, so na koncu uspeli slaviti s 4:3 in domov prinesli lepo prednost, ki so jo ob Kamniški Bistrici tudi uspešno zadržali. Edini zadetek za zmago pred domačimi gledalci je v 21. minuti dosegel Slobodan Vuk

Od štirih slovenskih klubov trije nadaljujejo s kvalifikacijami, poslavlja se le Mura, ki je imela tudi najtežje premagljivega nasprotnika. 

RFS : Olimpija 0:2 (0:1)
Čekići 45, Menalo 92.

Mura : Maccabi Haifa 2:3 (1:2)
Bobičanec 6, Šporn 81; Awad 32, Ashkenazi 35, 76. 

Domžale : Balzan 1:0 (1:0)
Vuk 21.