Slab kvalifikacijski štart Slovencev, Estonija premočna

Slovenski nogometaši so kvalifikacije za EP 2016 začeli s porazom na gostovanju v Estoniji (0:1). Zadel rezervist Purje.

Objavljeno
08. september 2014 15.24
Posodobljeno
08. september 2014 19.45
FBL-EURO-2016-ESTONIA-SLOVENIA
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Tallinn - Selektorju slovenske nogometne reprezentance Srečku Katancu se ni uresničila želja, da bi enega od kvalifikacijskih ciklusov vendarle začel z zmago. Še več, njegovim izbrancem se je prvi korak na poti k evropskemu prvenstvu čez dve leti v Franciji povsem ponesrečil, saj se z uvodnega gostovanja v Estoniji vračajo popolnoma praznih rok. Domači so namreč zmagali z 1:0 (0:0), gol pa je v 86. minuti oziroma zgolj minuto po tem, ko je vskočil na igrišče, dosegel rezervist Ats Purje, tisti nogometaš torej, ki je tudi že pred tremi leti v Stožicah poskrbel za do danes edino estonsko zmago nad našimi fanti.

Gostje so v končnico obračuna sicer odšli oslabljeni, saj je moral po drugem rumenem kartonu predčasno v garderobo Dalibor Stevanović, kar so Estonci, ki so resda imeli žogo zgolj 43-odstotno v svoji posesti, znali izkoristiti in iztržiti vse tri točke, pa čeravno so igrali brez poškodovanega prvega asa, starega znanca slovenskih igrišč Konstantina Vassiljeva, ki si je svojčas kruh služil tudi pri Nafti in Luki Koper. Katančeva četa je prevladovala tudi v kotih (9:3), a je odtehtal podatek, da po glavnem odmoru ni niti enkrat sprožila v okvir domačih vrat.

»To so kvalifikacije, na prvi tekmi se niti ne uvrstiš na prvenstvo niti ne izpadeš,« je bil po težkem porazu porazu jedrnat selektor, medtem ko je kapetan Boštjan Cesar na kratko dodal: »Estonci so zabili iz edine prave priložnosti, nam pa se to žal ni posrečilo.« Zdaj naše fante 9. oktobra čaka domač dvoboj s Švico v Ljudskem vrtu.

 

PRVI POLČAS

Slovenci do danes na treh gostovanjih v Tallinnu še niso izgubili, vpisali so namreč dve zmagi in remi, da so želeli ugodno tradicijo podaljšati tudi tokrat, pa so pokazali že po dveh minutah, ko se je po napaki domače obrambe, ki je slabo vračala žogo čuvaju mreže, do priložnosti skorajda dokopal Josip Iličić, a se rezultat ni spremenil. To je podžgalo Estonce, ki so v nadaljevanju vzeli žogo v svojo posest, a je bilo akcij konec že pred zaključno fazo.

Do prve nevarnejše priložnosti so se gostitelji dokopali v 12. minuti, ko se je Sergei Zenjov, ki si kruh služi na Otoku, poigral s slovenskimi branilci in nato tudi sprožil, vendar preslabo, da bi resneje povišal utrip vratarju Samirju Handanoviću. Dvoboj se še ni povsem razživel, žoga se je povečini sukala med obema kazenskima prostoroma, obe obrambi sta v kali zatrli tekmečeve napadalne namere.

Estonci so bili nevarni iz prekinitev, Henri Anier je z glavo bliskovito ustrelil po podaji s prostega strela, a je žoga zgrešila želeno tarčo. Na slovenski strani je bil najagilnejši v napadu Iličić, ki je znova z razdalje poskusil v 28. minuti, a je estonski vratar Sergei Pareiko njegov strel brez težav ukrotil. Po četrtem kotu izbrancev selektorja Srečka Katanca je bilo vroče pred tekmečevimi vrati, a se je Milivoje Novaković znašel v prepovedanem položaju.

Razmerje v kotih je bilo 5:1 v korist Slovencev, ki pa ponujenih priložnosti iz prekinitev niso znali izkoristiti. Gostitelji so pet minut pred odmorom pokazali zobe, a je kapetan Boštjan Cesar, ki je danes nabral že 78. nastop v majici z državnim grbom, svojo ekipo rešil nevarnosti. Domači do 43. minute niso niti enkrat samkrat ustrelili v okvir Handanovićevih vrat, Slovenci so neuspešno poskusili dvakrat. Zasedbi sta se torej na odmor podali z začetnim izidom.

DRUGI POLČAS

Selektorja sta drugi polčas začela z nespremenjenima enajstericama. Domači so še naprej dobro nevtralizirali vse obetavne poskuse Slovencev in se držali slovesa ekipe, ki tekmecu zlepa ne ponuja priložnosti. V 58. minuti je po šele drugem estonskem kotu na tekmi z glavo ostro sprožil Igor Morozov, a je bil premalo natančen. Priložnost je vendarle nekoliko predramila prej uspavane gostitelje.

Prvi se je za prevetritev udarne enajsterice odločil Katanec, ki je v prvem polčasu najaktivnejšega Slovenca v napadu Iličića zamenjal s še enim asom iz serie A Valterjem Birso, ki v tej sezoni kot posojeni igralec Milana brani barve Chieva. Gostitelji so še bolj strnili obrambne vrste, ki jih Katančevi fantje nikakor niso znali prebiti, lepo popolnjene tribune so torej še naprej zaman čakale na prvo pravo priložnost v obračunu.

No, končno so jo dočakale v 72. minuti, vendar ne na estonski strani. Po akciji Miša Brečka in Birse je ostra žoga z desne strani priletela tik pred Pareikov gol, tam se je stegnil Novaković in sprožil z glavo, vendar pa prek okvirja vrat. To so bile minute slovenske reprezentance, ki je še vedno iskala učinkovit recept, kako vendarle streti žilave Estonce. V 75. minuti se je žoga v domačem kazenskem prostoru kotalila od noge do noge in nenadejano prišla do Rajka Rotmana, ki pa jo je slabo zadel, tako da je priložnost splavala po vodi.

Tekma se je v napačno smer zasukala v 79. minuti, ko je Dalibor Stevanović drugič v nekaj minutah storil prekršek za rumeni karton, zato je moral - kljub prigovarjanju poljskemu sodniku Szymonu Marciniaku - predčasno pod prho. In gostitelji so številčno premoč v končnici znali izkoristiti. V 85. minuti je kot zadnji adut s klopi na igrišče vskočil Ats Purje, ki je pred tremi leti poskrbel za do danes edini poraz naših fantov v medsebojnih obračunih z Estonijo - tokrat pa je ponovil podvig.

Domači so hitro akcijo kronali s štirimi streli na gol, dva je ubranil Handanović, enega je blokirala slovenska obramba, v četrto pa se je naša mreža vendarle zatresla, Purje je zadel zgolj minuto po tem, ko je stopil v igro. V 92. minuti je skušal z enako mero vrniti Kevin Kampl, ki je usekal z okrog 20 metrov, a je njegov nevaren poskus le za las zletel prek prečke. Katancu se je tako želja, da bi kvalifikacijski ciklus končno enkrat začel z zmago, izjalovila, še več: niti točke ni pospravil v žep.

 

ESTONIJA : SLOVENIJA 1:0 (0:0)

Strelec: 1:0 - Purje (86.).

Estonija: Pareiko, Morozov, Kallaste, Klavan (kapetan), Mets, Lindpere (od 85. Purje), Vunk, Antonov (od 67. Kams), Teniste (od 71. Jääger), Anier, Zenjov.

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Samardžić, Cesar (kapetan), Struna, Iličić (od 62. Birsa), Kurtić, Rotman (od 89. Lazarević), Kampl, Stevanović, Novaković.

Rdeč karton: Dalibor Stevanović (79.).