Lahko bi preštevali mrtve

Nogometna liga prvakov: Monaco brez Fabinha, Borussia Dortmund spet z Marcom Reusom.

Objavljeno
19. april 2017 02.42
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Če bi bil avtobus Borussie prejšnji teden samo sekundo hitrejši, potem bi bile posledice eksplozije mnogo hujše. V Nemčiji poročajo, da bi bilo poškodovanih precej več, verjetno bi kakšen nogometaš celo umrl. Pri Borussi Dortmund so zato še vedno jezni, da so morali igrati takoj naslednji dan.

Nikoli ne bomo izvedeli, v kakšni meri je eksplozija vplivala na izid prve tekme, toda dejstvo je, da je Monaco slavil zmago že v Dortmundu, pri Borussii pa so se pritoževali, da so bili povsem pod vtisom nesrečnega dogodka. Obenem so ostali brez poškodovanega branilca Marca Bartraja, tekmo pa odigrali manj kot 24 ur po eksploziji.

»Še vedno imam težave s spanjem. Najslabše je, ko sploh ne morem zaspati, ustrašim se vsakega šuma. Toda ko zaspim in se potem zbudim, sem presrečen, ker sem v domači postelji,« je rekel Roman Bürki, vratar nemške zasedbe, ki je v trenutku eksplozije sedel zraven Bartraja. »Sprva nismo vedeli, kako bo to vplivalo na nas, toda med tekmo sem celotno dogajanje dojel kakšno sekundo pozneje kot sicer. Kot da bi imel pred očmi vseskozi nekakšno tančico, ki mi zastira pogled.«

Ampak pri Borussii ne morejo spremeniti prav nič. Danes jih v Franciji čaka povratna tekma in za napredovanje morajo nujno zmagati, pri čemer ne bo dovolj niti slavje z 1:0 ali 2:1. Nemška zasedba bo tokrat močnejša za svojega najboljšega vezista Marca Reusa, francosko moštvo pa bo brez svojega motorja Fabinha. Reus se je vrnil po poškodbi, Fabinho je kaznovan.

Odsotnost brazilskega vezista pri Monacu ne bo povsem nedolžna. V zadnjem času je bil kaznovan za finale francoskega ligaškega pokala proti PSG in Monaco je gladko izgubil z 1:4. V moštvu iz kneževine ni bilo pravega ravnotežja med obrambo in napadom, zato PSG ni imel težav pri zabijanju golov. Prav v takšnih pogojih se najbolje znajdejo hitri napadalci Borussie.

Fabinho je 23-letni brazilski nogometaš, ki ga je nogometni svet najprej spoznal kot obetavnega mladinca madridskega Reala. Nanj je veliko stavil Jose Mourinho, toda ko je Portugalec zapustil Španijo, Fabinho ni dobil prave priložnosti, zato je odšel k Monacu. Poleg okolja je zamenjal tudi delovne obveznosti, saj vse redkeje igra kot desni branilec in vse pogosteje kot obrambni vezist.

Monacovo zvezno vrsto bosta skupaj držala mladi Tiemoue Bakayoko in izkušenejši Joao Moutinho, toda portugalski reprezentant ima težave s prevzemanjem odgovornosti. Proti PSG v ligaškem finalu se nista znašla, zdaj lahko nova razglašena predstava ogrozi igranje v polfinalu lige prvakov.

»Nismo sanjači, zato vemo, da so naše možnosti majhne, toda dokler bomo živi, bomo vztrajali,« je realističen Hans-Joachim Watzke, direktor Borussie. Nekaj motivacije lahko Nemci črpajo iz prve tekme. Monaco je zmagal, toda do prednosti ni prišel zaradi boljše igre, ampak zaradi malenkosti. Francosko moštvo je prvi gol zabilo iz prepovedanega položaja, potem si je Borussia zabila nespreten avtogol, pri tretjem je veliko napako znova naredila nemška obramba. A marsikaj bo odvisno tudi od sodniškega kriterija Damirja Skomine.