Lampard ima še veliko povedati Kloppu (in Guardioli)

Danes štart premier league, v kateri bo želel močno okrepljeni Chelsea prekrižati račune glavnima favoritoma.

Objavljeno
12. september 2020 07.30
Posodobljeno
12. september 2020 10.34
Frank Lampard in Jürgen Klopp sta si po zadnji tekmi segla v roke, a med njima ostaja nekaj nerazčiščenih računov. FOTO: Phil Noble/Reuters
London - Današnja sobota prinaša začetek najbogatejše in najstarejše nogometne lige. Večina strokovnjakov na vrhu premier league spet vidi Liverpool, ki je nedolgo nazaj prekinil tridesetletno sušo in bo želel ujeti Manchester United pri 20 lovorikah. A vodilne stavnice dajejo rahlo prednost Manchester Cityju s Pepom Guardiolo. Če bi jima kdo lahko prekrižal načrte, pa je to Chelsea, največji zapravljivec čez poletje.



Trener Frank Lampard je zapravljal na veliko. Kai Havertz (Bayer Leverkusen, 80 mio €), Timo Werner (Leipzig, 53 mio €), Ben Chilwell (Leicester, 50 mio €) in Hakim Ziyech (Ajax, 40 mio €) so glavne okrepitve, prišteti velja še Thiaga Silvo iz PSG, ki je prišel kot prosti igralec.



Chelsea je za okrepitve zapravil več kot 220 milijonov evrov.

Najdražja nakupa sta iz Nemčije: Kai Havertz in Timo Werner.

Glavna težava modrih izvira iz nezanesljive obrambne vrste.


V rubriki odhodi najdemo Alvara Morato, ki je odšel v Atletico za 56 milijonov, Williana (Arsenal) in Pedra (Roma), ki sta šla brez odškodnine. Mario Pašalić, ki v šestih letih ni dobil priložnosti na Stamford Bridgeu, je dokončno prestopil v Atalanto za 15 mio €. Stroški za nakupe: 223,2 mio €; prihodki od prodaje: 74 mio €. Iz teh številk je jasno, da želijo modri narediti korak naprej od zadnje sezone, ko so zasedli četrto mesto in izgubili dva finala, evropski superpokal proti Liverpoolu in pokal FA proti Arsenalu.



Lampard, legenda, ne pa tudi otrok kluba iz jugozahodnega Londona (kariero je začel v West Hamu), je v kratkem času pokazal, da ima potencial, ki ga potrebuje vrhunski trener. Ker je imel Chelsea pred prejšnjo sezono, prepoved nakupovanja igralcev, se je naslonil na domače fante in iz njih potegnil veliko, na površje sta priplavala mlada asa Mason Mount in Tammy Abraham.
 

Neuravnoteženost


Če glavna prednost ekipe izhaja iz silne napadalne linije, tukaj je treba dodati tudi Belgijca Michyja Batshuayija in Francoza Olivierja Girouda, pa je glavna pomanjkljivost v obrambni liniji. Najdražji vratar na svetu Kepa Arrizabalaga že v prejšnji sezoni ni imel prave pomoči, Chelsea je prejel 54 golov na 38 tekmah, največ od sezone 1996/97, največ med prvimi desetimi ekipami in 21 več kot Liverpool. Veteran Silva pa bo pri 36 težko zakrpal vse luknje.

image
Kai Havertz je najdražja okrepitev Chelseaja. FOTO: Martin Meissner/Reuters


Lampard se še uči in se mu ne mudi, še vedno poteka tranzicijsko obdobje in ni mu treba trepetati za službo, uvrstitev v ligo prvakov mu je dala veliko kredita. Nekaj mu ga je sicer vzel skupni poraz z 1:7 proti Bayernu v osmini finala LP, a Barcelona jo je pozneje odnesla podobno na zgolj eni tekmi.

»Prepoved kupovanja igralcev nam je vzela nekaj zagona, a vem, da bomo napredovali,« je takrat dejal Lampard, ki bo moral v naslednjem prestopnem roku poskrbeti za zadnjo linijo. Ta je delala ogromno napak in bila ranljiva ob nasprotnih napadih. Ni skrivnost, da Lampard ne zaupa Kepi, ki ga čaka negotova prihodnost.

image
Timo Werner (drugi z desne) je v pripravljalnih tekmah že zadeval za Chelsea. FOTO: Glyn Kirk/AFP

 

Derbi že 20. septembra


»Dajte mi čas,« pravi 42-letnik, ki je prevzel najšibkejšo ekipo v eri Romana Abramoviča, ko je zamenjal Maurizia Sarrija in se moral znajti brez Edena Hazarda. A časa na tako vrhunski ravni in ob tolikšnih vložkih nikdar ni v izobilju. Da zna izgubiti živce, se je pokazalo kakšen mesec nazaj v Liverpoolu, ko je Jürgena Kloppa, kateremu je speljal Wernerja, poslal v »tri krasne« in rdeče pozneje označil za arogantne. Prav zanimivo bo videti njuno naslednje srečanje. To bo prav kmalu, že v drugem kolu 20. septembra na Stamford Bridgeu ...