Lazio: Slovence spoštujemo, a igramo doma!

Lazio v senci Rome: tekma z Mariborom (danes, 19.00) ne privablja toliko pozornosti kot težave bolj priljubljenega rimskega kluba.

Objavljeno
04. oktober 2012 15.40
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec
Rim – Roma je v krizi, Lazio igra v Evropi. Komu mar za Mariborovega današnjega tekmeca, ki je v svojem mestu le drugi? Debelo drugi! Francesco Totti in njegovi kolegi polnijo stolpce časopisov in so v ospredju udarnih športnih vesti. A življenja v senci mestnih zvezdnikov so pri Laziu že vajeni in se ne menijo posebej za težave.

Če je Laziov trener Vladimir Petković, za tukajšnje nogometne navdušence Petko, na novinarski konferenci v vadbenem centru Formello moral navzoče iz domačih poročevalskih vrst prepričevati, da je Maribor spoštovanja vreden tekmec in da pri tem ni bil kdo ve kako uspešen, je pri bolj priljubljenih tekmecih vse v znaku krize. V dnevnem športnem tisku nogometašem Rome pripadata dve strani od skupno treh, kjer sicer dnevno poročajo o utripu nogometnih klubov iz italijanskega glavnega mesta. Takšno je približno razmerje sil, ki pritrjuje tudi namigom, da v Rimu le najbolj zvesti Lazievi navijači vedo, da bo drevi na Olimpicu gostoval slovenski prvak. Obisk naj ne bi presegel števila 10.000 navijačev. Vsi drugi natanko vedo, da so pri Romi sestankovali, razglabljali o vzrokih in posledicah krize ter igralcem dali jasno sporočilo, da bodo oni tisti, ki bodo plačali davek za slabši izkupiček od pričakovanj. Silno priljubljeni češki trener Zdenek Zeman je še nedotakljiv in zaščiten kot severni medved.

»Treba je igrati enako zavzeto v domači ligi in evropski. Od vseh igralcev, ki jih bom poslal na igrišče, pričakujem, da bodo tako zavzeti, kot so v ligi, tudi proti Mariboru. Veliko bo odvisno od stanja v glavah. V vsaki tekmi so težki trenutki, a pomembno je, kdo jih ustvari, tekmeci ali sami?,« je bil filozofsko razpoložen Petković, ki je imel veliko opravka tudi z ugibanjem o statusu Miroslava Kloseja. Bo najboljši strelec igral ali začel na rezervni klopi?

»Ni pomemben Klose, pač pa moštvo, ki šteje več kot vsak posameznik,« je bil oster Petković, ki ni bil najbolj zadovoljen s Klosejevim ponedeljkovim izletom s soprogo na münchenski Oktoberfest, s katerega pa se je nemški reprezentant vseeno vrnil pravočasno in je v torek že treniral z igralci.

Kljub vsemu bo Klose, vsaj tako so vsi prepričani, bolj kot ne počival. Z rezervne klopi bo čakal na svojo priložnost, medtem ko bo v napadu položaj zavzel Sergio Floccari. Petković naj bi spočil še Hernanesa, Lulića in Gonzalesa, igrala naj bi albanski veteran Lorik Cana in Brazilec Ederson. »Izbira je tvegana, ampak za Evropo želim imeti sveže igralce. Bilo bi neumno, če ne bi razmišljal o rotaciji, saj igramo v napornem ritmu. Tekme so vsake tri dni. O ligi bom razmišljal po tekmi,« je Petković pojasneval skušnjave v zvezi z izbiro začetne enajsterice in opozoril na Maribor.

»Ne smemo podcenjevati nasprotnikov. Pazljivi moramo biti, v minuli letih je opravil veliko posla v tekmah z močnimi tekmeci. Proti Panathinaikosu je potrdil svojo vrednost. Maribor ima mlado moštvo, ampak natančno smo ga analizirali. Maribor spoštujemo, toda igramo doma,« je zaključil Petković.