Le vratar Oblak na Brdo iz lige prvakov

Lanska finalista lanske lige prvakov Barcelona in Juventus vse boljša.

Objavljeno
26. november 2015 20.08
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Razplet minule sezone lige prvakov ni bil naključen. Barcelona še zdaj melje vse pred seboj, v pičlih štirih dneh je nasula deset golov Realu in Romi. Tudi Juventus, ki je 6. junija v Berlinu priznal premoč Kataloncem, se pobira po klavrnih nastopih v avgustu in septembru ter igra vse bolje. »Stara dama« si je krog pred koncem rednega dela priigrala osmino finala v nemara najmočnejši skupini te sezone.

V Malmöju je blestel v soju žarometov Zlatan Ibrahimović, v Lvovu je šlo za pričakovani šov Alexa Teixeire in Cristiana Ronalda, zvezdnikov Šahtarja in madridskega Reala, ki bi lahko že v naslednji sezoni – zakaj pa ne? – zamenjala svojega delodajalca. Najtršo tekmo, pravo »prvenstveno«, kot se reče v nogometnem žargonu, so vendarle igrali v Torinu, kjer sta se merila Juventus in Manchester City. Takšne tekme so pogosto bolj merodajne od »orožnih vaj«, kot so si jih privoščili v sredo zvečer v Mönchengladbachu, Lvovu in Malmöju.

Tradicija je obveljala: tudi 32. tekma Manchester Cityja v ligi prvakov se je končala brez remija in tudi tokrat je Juventus potrdil sloves tipičnega domačega kluba, ki ga je težko premagati v gosteh. Z brezkompromisno igro, ki temelji na čvrsti obrambi in pogumnih prehodih v napad ob odvzemu žoge, so Italijani lažje, kot se zdi, ustavili nalete Manchester Cityja, ki je imel navidezno »premoč« in večjo posest žoge, toda na koncu štejejo goli. V moštvu Juventusa velja izpostaviti več igralcev, najboljši vtis so pustili Alex Sandro z lucidnimi diagonalnimi podajami, vse boljši Paul Pogba in strelec edinega gola Mario Mandžukić.

»Mandžo« je na igrišču vse bolj podoben napadalcu, ki je bil v marsičem najzaslužnejši za zadnjo evropsko lovoriko Bayerna (2013), čeprav so tedaj izpostavljali le Robbna, Riberyja in nekatere Nemce. Hrvat opravi ogromno nevidnega posla z neumornim tekom in fanatično borbenostjo. »Mario je bil v boju s Cityjem odličen. Res je zabil zmagoviti gol, toda z garanjem za kolektiv in požrtvovalnostjo tudi v trenutkih, ko nismo imeli žoge, me je še bolj navdušil. To je Mario, kakršnega hočemo,« je po tekmi izpostavil zasluge Hrvata vratar Gigi Buffon. Tudi slednji je bil med boljšimi, njegova obramba po strelu Yaye Toureja – slednji je bil vnovič najboljši mož ManCityja – je Italijane spomnila na parado Dina Zoffa po strelu Brazilca Oscarja na mundialu 1982. Italijani so na tistem turnirju pokorili svet, včeraj pa izbrskali še eno simbolično zanimivost: legendarni Zoff je branil v Španiji '82 pri polnih 40 letih, torej pri enaki starosti, kot bi jo dopolnil Buffon na mundialu v Rusiji 2018.

Trener Massimiliano Allegri tudi na klopi Juventusa deluje tako dobro kot prej v Cagliariju – v času delovanja na Sardiniji so ga izbrali za trenerja leta v serie A – in Milanu. Medtem ko je imel Juve pod prejšnjim trenerjem Antoniom Contejem 37,5 odstotka zmag v LP, je pod Allegrijem odstotek narastel na 55,6. Juventusu bi 8. decembra v Andaluziji za 1. mesto v skupini zadostoval že remi s Sevillo, če bo seveda ManCity sploh premagal Borussio.

Zmagovalec skupine bi se v osmini finala izognil favoritom, ki so že v prvem bobnu žreba (12. december), to so Barcelona, Real Madrid in Bayern. Na to še vedno računa tudi Atletico Madrid. Jan Oblak in soigralci bodo morali za prvo mesto v skupini C zmagati v Lizboni, saj jih je Benfica (oba imata po 10 točk) premagala v Madridu. Zdi se, da bo Oblak celo edini slovenski nogometaš, ki bo 21. marca prišel na naslednji zbor reprezentance na Brdo neposredno iz osmine finala lige prvakov. Branko Ilić (Astana) po 5. kolu upa le še na preboj v evropsko ligo, Kevinu Kamplu (Bayer) pa po remiju v Belorusiji kaže slabo v dvoboju za drugo mesto v skupini E z Romo.