Pod lupo Katanec, Čeferin, Šporar in Skomina

Kdo se bo v začetku maja pridružil Aleksandru Čeferinu na slavnostnem odprtju središča Brdo?

Objavljeno
27. december 2015 22.38
iza brdo pri Kranju
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Kako bi ocenil leto 2015 povprečno racionalen nogometni navijač? Slovenski klubi so končali letovanje v Evropi še preden so se najboljši zbrali na pripravah za novo sezono, le najbolj natančni spremljevalci našega klubskega nogometa pa vedo, kdaj so klubi iz 1. SNL nazadnje izgubili stik z mednarodno konkurenco že sredi julija. Boj za euro je neuspešno zaključila tudi članska reprezentanca, četudi je izpolnila osnovni cilj, tretje mesto v svoji skupini.

Neuspehi klubov ne ponujajo veliko oprijemljivega zagovornikom drastične pomladitve reprezentance pred začetkom bojev za SP v Rusiji. »Sestavite enajsterico iz klubov SNL, da jo bom preizkusil na eni od marčevskih prijateljskih tekem,« nam je ob robu neformalnega srečanja selektorjev ponudil Srečko Katanec. Z Makedonci in Severnimi Irci ne bo šlo za tako radikalno spremembo, gotovo pa bo Katanec preizkusil več imen. »Šporar bo med njimi,« je zatrdil. Drugi upi? Berić je izgubljen do poletja, poškodbe so ponagajale tudi drugim, ki naj bi naposled dočakali pravo priložnost, kot so Krhin, Lazarević in Verbič. Podvigi članske reprezentance seveda zvišujejo rejting vsem deležnikom – NZS še lažje pritegne darežljive pokrovitelje, menedžerji hitreje lansirajo kliente na zasičen evropski trg, slovenski trenerji pa imajo bolj odprta vrata v tujino, v kateri delujeta le Matjaž Kek in Tomaž Kavčič.

Prihodnost slovenskega nogometa ni tako črna, kot bi kdo sklepal po vsem naštetem. Slovenski klubi so bili vselej obsojeni na proizvodnjo nogometašev in tako bo tudi v prihodnje, četudi bi vseh deset članov 1. SNL dobilo svoje »strice iz Amerike«. In na tem področju se je v iztekajočem se letu marsikaj premaknilo na bolje. Prvič, mlade reprezentance od U17 do U21 – te črpajo kader prav iz klubov – so bile uspešne v mednarodni konkurenci. Selekcija U17 je igrala na euru na Češkem, »ista« selekcija U19 se je nekaj mesecev pozneje prebila v naslednji krog – tekmice so bile Irska, Škotska in Latvija – brez prejetega gola. »Ta rod je resnično tekmovalen, a še bolj nadarjen je sedanji rod U17,« nam je zatrdil Milan Miklavič, ki je vpeljal nov sistem dela z mlajšimi selekcijami NZS. Drugič, vadbeno središče na Brdu, ki bo odslej na voljo reprezentancam, bo omogočalo sistematično in načrtno delo vsem selekcijam, ki v ozadju očitno premorejo kakovost.

Po letu 2014, ko je Katančeva zasedba igrala z najmočnejšimi reprezentancami v zgodovini NZS in obiskala tudi prizorišče premiernega mundiala 1930, se Sloveniji spet obeta leto, polno zanimivih izzivov, zato lahko navijači, stroka in mediji pričakujejo odgovore na številna vprašanja. Kaj novega bo Katanec preizkusil v štirih prijateljskih tekmah? Bo našel rešitev v zvezni vrsti, ki jo iščemo od slovesa para Koren-Radosavljević? Kakšen bo položaj Slovenije po tekmah z Litvo, Anglijo in Slovaško? Kako se bo odrezal na EP sodnik Damir Skomina? Kako se bo uveljavil v tujini zvezdnik SNL Šporar? Bodo mlade reprezentančne selekcije še nadgradile leto 2015? Bo Olimpija res vzela naslov Mariboru? Kdo se bo maja pridružil Aleksandru Čeferinu na slavnostnem odprtju središča Brdo, torej, kdo bo novi šef FIFA in UEFA? V letu 2016 bo očitno zelo zanimivo.