Slovenci ligo narodov končali brez zmage

Izbranci nogometnega selektorja Igorja Benedejčiča so v Bolgariji pokazali dober boj, ki je zadostoval za točko (1:1).

Objavljeno
19. november 2018 22.11
Posodobljeno
19. november 2018 23.02
Miha Zajc je z golom Slovencem zagotovil točko. FOTO: Stojan Nenov/Reuters
J. P.
J. P.
Sofija – Slovenska nogometna reprezentanca je ciklus šestih tekem skupine 3 tretjega kakovostnega razreda novonastale lige narodov končala brez zmage, a je ob koncu vsaj nekoliko popravila vtis, saj je po treh zaporednih porazih dodala tri neodločene izide. Zadnja dva pod taktirko novega začasnega selektorja Igorja Benedejčiča, ki je ognjeni krst opravil v soboto v stožiškem dvoboju z Norvežani (1:1), danes pa zgodbo ponovil na gostovanju v Bolgariji. Njegovi izbranci so vpisali novo točko za 1:1, vendar pa ostali zadnji v svoji skupini, kar jih vodi med nogometne eksote stare celine tipa Gibraltar, Andora ali Liechtenstein.

image
Slovenci so za konec osvojili prvo točko na gostovanjih. FOTO: Stojan Nenov/Reuters


Igra je bila po notah povratnika po rdečem kartonu, glavnega kreativca Josipa Iličića, bolj povezana, vseeno pa so prvi zadeli gostitelji. Štiri minute po tem, ko je s klopi vskočil na igrišče, se je namreč v 68. minuti prvič v majici z državnim grbom med strelce vpisal Galin Ivanov. Vendar pa na slovenski odgovor ni bilo treba čakati dolgo, le sedem minut. Andraž Struna je v kazenskem prostoru lepo zaposlil Miho Zajca, ki je z natančnim strelom ob vratnici izenačil in poskrbel za slovensko točko. Bolgari, ki so neuspešno lovili nujno potrebno visoko zmago, so torej ostali praznih rok, zmagovalci skupine 3 so Norvežani, ki so danes z 2:0 na gostovanju odpravili Ciper.


Iličić je nazaj


Selektor Benedejčič ob že tako velikem številu odsotnih igralcev v primerjavi s stožiškim obračunom z Norvežani ni mogel več računati niti na poškodovane Domna Črnigoja, Andraža Šporarja in vratarja Aljaža Ivačiča, ki ga je v kadru (na klopi) nadomestil čuvaj mreže Gorice Grega Sorčan. Se pa je, po drugi strani, po odsluženi kazni zaradi rdečega kartona v moštvo vrnil prvi reprezentančni kreativec Josip Iličić, ki je tudi prevzel kapetanski trak od Benjamina Verbiča, ki ga je nosil zgolj v soboto.


PRVI POLČAS


Zadnji se je na seznamu reprezentantov, na katere novi začasni selektor Igor Benedejčič v dvoboju z Bolgarijo, ki je bila v štirih dosedanjih medsebojnih obračunih trikrat uspešna (Slovenija pa enkrat), ni mogel računati, je bil zaradi bolečin v kolenu Aljaž Struna. V primerjavi s sobotnim stožiškim obračunom z Norveško so bile nocoj v začetni enajsterici tri nove moči: Miha Blažič, Roman Bezjak in kapetan Josip Iličić, medtem ko je Robert Berić – kljub drugačnim napovedim – sprva obsedel na klopi.

Po umirjenem začetku so se Slovenci do prve obetavnejše priložnosti dokopali v enajsti minuti, ko je po podaji z leve strani iz naleta sprožil strelec sobotnega slovenskega zadetka Benjamin Verbič, ki pa je bil nekoliko premalo natančen. Benedejčičevi izbranci se niso ustrašili tekmecev, ki so nujno potrebovalo čim višjo zmago, vseeno pa so se gostitelji znašli v priložnostih prek najboljšega strelca bolgarskega prvoligaškega tekmovanja Stanislava Kostova, ki pa je v 15. in 33. minuti pozabil naravnati merilne naprave na nogi.

image
Benjamin Verbič tokrat v prvem polčasu ni zadel. FOTO: Stojan Nenov/Reuters


Ravno v trenutkih, ko so domači prevzemali pobudo na terenu, so poskušali odgovoriti tudi Slovenci. Mojster za prekinitve Amir Dervišević je po natanko pol ure igre izvedel prosti strel, s katerim je skušal zaposliti nekoga od soigralcev v kazenskem prostoru, a je žoga preletela vse in končala tik ob desni vratnici. Na glavni odmor sta torej nasprotnika odšla brez zadetkov, kar je bilo še najbolj zasluženo. Bolgari so imeli resda vso statistiko malenkostno na svoji strani (55-odstotna posest žoge, razmerje strelov na gol 2:0 in kotov 1:0).


DRUGI POLČAS


Slovenci so se iz slačilnice vrnili odločno in si takoj priigrali obetavno priložnost, Miha Zajc je z dolgo podajo pred vrati iskal glavo Romana Bezjaka, ki pa je bil malenkostno premalo natančen. Na drugi strani je vrnil Strahil Popov, ki je ravno tako poskusil z glavo, a zgolj nastreljal hladnokrvnega čuvaja mreže Vida Belca. Igra se je razživela, Bolgari so morali vse sile usmeriti v napad, saj so Norvežani v drugem nocojšnjem dvoboju v 48. minuti gostovanja na Cipru vodili že z 2:0 – po dveh golih Ole Kamara.

image
Rezervist Galin Ivanov je zadel štiri minute po tem, ko je stopil na igrišče. FOTO: Stojan Nenov/Reuters


Benedejčič se je za prvo osvežitev v enajsterici odločil v 57. minuti, ko je Derviševića zamenjal mladi 19-letni Jaka Bijol. Šest minut pozneje se je izjemna priložnost ponudila kapetanu Iličiću, ki je imel po odbitku dovolj časa in prostora za strel, a sprožil nekoliko prek prečke. Domačemu selektorju Petru Hubčevu se je menjava v 64. minuti obrestovala. Rezervist Galin Ivanov, ki je nadomestil Nikolaja Dimitrova, je dokončal bolgarski mat v treh potezah, izkoristil odlično podajo Strahila Popova in z glavo matiral nemočnega Belca.

 

Napadalno usmerjeni zvezni igralec sofijske Slavije Ivanov je pri 30 letih šele četrtič tekmoval pod državno zastavo in se prvič doslej vpisal med strelce. Slovenski selektor je nato kos minutaže dodelil tudi Rudiju Požegu Vancašu, ki je v majici z državnim grbom nastopil prvič. Slovencem po prejetem zadetku sistem ni razpadel, ravno obratno, v 75. minuti so poravnali izid. Andraž Struna je podal z leve strani, Miha Zajc pa je natančno sprožil ob vratnici in zadel drugič v tem ciklusu in tretjič v članski izbrani vrsti.

image
Josip Iličić se je vrnil v ekipo in si nadel kapetanski trak. FOTO: STR/AP


V končnici se je igra povsem razživela. Najprej so zobe pokazali Slovenci, pri katerih je s klopi vskočil še Leo Štulac (namesto strelca Zajca), Rajko Rotman pa je zgolj nastreljal vratarja Georgija Petkova. Nato pa so prišle minute Vida Belca: najprej je brez težav ustavil poskus Georgija Kostadinova, nato pa še v prvi minuti sodnikovega dodatka v eni akciji dvakrat bravurozno posredoval – najprej je v obup spet spravil Kostadinova in nato še Ivelina Popova. Zadnjo priložnost na tekmi je v nasprotnem napadu zapravil Bezjak, čuvaj mreže se je izkazal.
 

BOLGARIJA : SLOVENIJA 1:1 (0:0)


Strelca: 1:0 - Gain Ivanov (Nikolaj Dimitrov, 68.), 1:1 - Miha Zajc (Andraž Struna, 75.).

BOLGARIJA: Georgi Petkov, Strahil Popov, Nikolaj Bodurov, Vasil Božikov, Anton Nedjalkov, Georgi Kostadinov, Simeon Slavčev, Spas Delev (od 73. Petar Zanev), Ivelin Popov, Nikolaj Dimitrov (od 64. Galin Ivanov), Stanislav Kostov (od 59. Radoslav Vasilev).

SLOVENIJA: Vid Belec, Andraž Struna, Miha Mevlja, Miha Blažič, Nejc Skubic, Benjamin Verbič (od 72. Rudi Požeg Vancaš), Rajko Rotman, Amir Dervišević (od 57. Jaka Bijol), Josip Iličić, Miha Zajc (od 87. Leo Štulac), Roman Bezjak.