Liga prvakov: Barcelona in Šahtar že v četrtfinalu

Odigrani sta prvi povratni tekmi osmine finala prestižne lige prvakov, kjer so nogometaši Barcelone slavili visoko zmago nad Arsenalom (3:1) in uvrstitev v četrtfinale. Dvakrat se je med strelce vpisal Lionel Messi, medtem ko je Robin van Persie na drugi strani prejel rdeč karton. V četrtfinale se je prebil tudi Šahtar, ki je bil boljši od Rome (3:0).

Objavljeno
08. marec 2011 20.38
David Osojnik, delo.si
David Osojnik, delo.si
Barcelona - Čeprav je strateg Arsenala Arsene Wegner še dan pred tekmo dejal, da sta nastopa Robina van Persija in Cesca Fàbregasa še vedno vprašljiva, pa je nekaj minut pred tekmo postalo jasno, da bosta oba nastopila v udarni enajsterici, v Barcelono pa ni pripotoval hitri Theo Walcott.

Na nasprotni strani katalonski trener Pep Guardiola ni mogel računati na poškodovanega kapetana Carlesa Puyola in Gerarda Piqueja, ki zaradi prejetih kartonov ni imel pravice nastopa.

Postava Barcelone: Valdes; Alves, E. Abidal, Busquets, Adriano, Mascherano; Iniesta; Xavi, D. Villa; L. Messi, Pedro.

Postava Arsenala:
Szczesny; Sagna, Djourou, Koscielny, Clichy; Diaby, Wilshere; Nasri, Fabregas, Rosicky; Van Persie.

Prvi polčas: Messi kronal premoč Barcelone

Katalonci so silovito pričeli uvod v obračun, saj so se zavedali, da za napredovanje v četrtfinale nujno potrebujejo zadetek. Do prve polpriložnosti so prišli že v četrti minuti, a je Lionel Messi meril mimo desne vratnice. V nadaljevanju tekme je imela Barcelona ves čas močno terensko premoč, saj nogometašem Arsenala praktično ni uspelo priti preko svoje polovice igrišča.

V 18. minuti se je poškodoval vratar londonskega moštva mladi Szczesny, ki je očitno utrpel poškodbo prsta, zato ga je med vratnicama zamenjal izkušeni Španec Manuel Almunia. V 36. minuti so imeli topničarji tudi obilico sreče, saj je Adriano po močnem strelu zadel le vratnico.

Proti koncu prvega polčasa je po prekršku nad Wilsherjem med obema moštvoma prišlo do vroče krvi, saj je Abidal zgrabil za vrat van Persija, a se je vse skupaj končalo brez hujših izgredov. Še bolj razburljivo je bilo le nekaj trenutkov kasneje, saj je v tretji minuti sodnikovega podaljška po lepi podaji Inieste gol zabil Messi in tako postavil izid prvega polčasa (1:0).

Drugi polčas: izključitev van Persija, nov zadetek Messija


Že po petih minutah igre v drugem delu pa je Arsenalu po srečnem spletu okoliščin uspelo izenačiti. Po podaji iz kota je namreč žogo v lastno mrežo z glavo potisnil Busquets in izid je bil izenačen (1:1). Sledila je sumljiva sodniška odločitev, ki je šla na škodo moštva iz Londona. Van Persie namreč ni slišal sodniškega žvižga in je kljub prekinitvi ustrelil proti nasprotnikovim vratom ter si zato prislužil še drugi rumeni karton in posledično tudi izključitev.

Tekma se je nadaljevala v razburljivem tempu, v 59. minuti je Adriano tako še drugič na tem dvoboju zatresel prečko, tako da je izid ostal izenačen. Nogometaši Barcelone so si nato priigrali še kopico zrelih priložnosti, ki so jih vnovčili v 68. minuti. Lepo akcijo so odigrali Iniesta, ki je podal do Ville, slednji pa je žogo podaljšal do Xavija, ki se je sam znašel pred Almunijo in svoje moštvo vnovič popeljal v vodstvo (2:1).

Le dve minuti kasneje pa so branilci Arsenala v kazenskem prostoru podrli Pedra, zato je glavni sodnik srečanja brez obotavljanja pokazal na belo točko. Najstrožjo kazen je zanesljivo izvedel Messi in Barcelono popeljal v vodstvo s 3:1. Topničarji so imeli tri minute pred koncem obračuno sicer priložnost za zmanjšanje izida, a si je Bendtner slabo podal žogo. Prednost kataloncev bi na koncu lahko bila še precej višja, saj so imeli še kopico priložnosti, a so bili pri zaključnih strelih vedno znova nenatančni.

Osmina finala lige prvakov:

Torek, 8. marec:
Barcelona - Arsenal (prva tekma 1:2); 3:1 naprej Barcelona
Šahtar Donjeck - Roma (prva tekma 3:2); 3:0 (Hübschman 18., Willian 58., Eduardo 87.) naprej Šahtar

Sreda, 9. marec:
Schalke - Valencia (1:1)
Tottenham - Milan (1:0)

Torek, 15. marec:
Manchester United - Marseille (0:0)
Bayern - Inter (1:0)

Sreda, 16. marec:
Chelsea - Köbenhavn (2:0)
Real Madrid - Lyon (1:1)