Liga prvakov: Ibrahimović še vedno lovi prvo

Najmočnejše klubsko nogometno prvenstvo v Evropi se nocoj vrača skozi velika vrata z dvobojem v Milanu, kjer bo gostoval Tottenham, ki je doma pustil poškodovanega valižanskega čudežnega dečka Garetha Bala. Jutri utegne biti še bolj spektakularno v središču Londona, ko v goste k Arsenalu prihaja Barcelona.

Objavljeno
14. februar 2011 22.14
J. S. , šport
J. S. , šport
Ljubljana – Nogometna liga prvakov se je v zadnjih letih prebila na vrh priljubljenosti med športnimi tekmovanji, le redkokateri turnir, pokal ali prvenstvo med »nevtralnimi« navijači sproži več debat, dilem in odprtih polemik. Najmočnejše klubsko prvenstvo v Evropi se nocoj vrača skozi velika vrata z dvobojem v Milanu, kjer bo gostoval Tottenham, jutri utegne biti še bolj spektakularno v središču Londona, ko v goste k Arsenalu prihaja Barcelona.

Mnogi podcenjujejo zasedbo Milana v tej sezoni, češ da gre za druščino ostarelih zvezdnikov, ki ne vedo, kdaj je prišla njihova ura, in nekaj nadarjenih fantov, ki da še niso zreli za najvišjo raven tekmovanja. A te je treba hitro opomniti, da sloviti klub ta čas zaseda italijanski vrh, v hrbet mu gleda tudi najboljši klub lanskega leta Inter, moštvo Silvia Berlusconija pa počasi, a zanesljivo dobiva rep in glavo kot v najboljših časih trenerjev Arriga Sacchija, Fabia Capella in Carla Ancelottija.

»Milanove izkušnje v Evropi so neprecenljive in se jih ne da opisati z besedami. Iz prve roke vam povem, da prav uživam v družbi igralcev, ki so že osvojili ligo prvakov. To prinese v moštvo potrebni mir in osredotočenost na izvajanje nalog,« je včeraj strnil misli o trenutnem položaju v taboru sedemkratnih evropskih prvakov Zlatan Ibrahimović (nemara je imel v mislih Clarenca Seedorfa), odlični švedski napadalec, ki pa se kljub intenzivni karieri še ni zavihtel na evropski vrh. Poskušal je z Juventusom, ga zapustil v najhujšem času za »staro damo« in bil nato neuspešen v Interju, nazadnje v Barceloni so mu načrte prekrižali prav nekdanji soigralci pod vodstvom Joseja Mourinha.

Nocoj v Milano prihaja Tottenham iz Londona, klub, ki že vsaj 25 let poskuša najti pot do stare slave, ko je dvakrat osvojil pokal UEFA ('72, '84) in že prej pokal pokalnih zmagovalcev ('63). Leta 1972 je v polfinalu »odkrižal« prav moštvo Milana ... »Ne vem, kako je z Italijani, toda pri nas je prava bolnišnica!« je sporočil trener Harry Redknapp, ki ima silovite skrbi s sestavo zvezne vrste. Manjkali naj bi valižanski čudežni deček Gareth Bale (hrbet), ki je pred meseci na milanskem štadionu že zabil klasični »hattrick« Interju, Luka Modrić (okreva po operaciji), Tom Huddlestone, Jermain Jenas (kazen), vprašljiv je Rafael van der Vaart, v tej sezoni razpoloženi nizozemski plejmejker.

»Upam, da bo nared za igro,« se nadeja »čarodej Harry«, ki bo poslal v ogenj hrvaškega aduta Nika Kranjčarja, s katerim zavoljo (ne)igranja nima najboljših odnosov: »Ne ne, Niko je 'top' igralec, podaljša prav sleherni trening in vadi še samostojno.«
Če bodo Angleži (4-4-2) nocoj računali na Petra Croucha in slovenskega krvnika iz Južne Afrike Jermaina Defoea, bo Milanov trener Max Allegri (4-3-1-2) zaupal napadalne naloge sanjskemu trojčku: tik za Patom in Ibrahimovićem bo še prerojeni Robinho. Obeta se derbi »rezervistov« v zvezni vrsti; pri domačih manjkajo Andrea Pirlo, Massimo Ambrosini in Kevin-Prince Boateng, v sredini utegne zaigrati štoper Thiago Silva.

Pari osmine finala LP: Milan – Tottenham, Valencia – Schalke (danes, 9. 3.), Roma – Šahtar, Arsenal – Barcelona (jutri, 8. 3.), Kobenhavn – Chelsea, Lyon – Real M. (22. t. m., 16. 3.), Marseille – Manchester U., Inter – Bayern (23. t. m., 15. 3.).

 Raul se bo vrnil v Španijo

»Raul je bil proti Freiburgu spet izjemen! Gostovanje v Valencii pričakujemo v dobri formi,« je zapisal na svojem profilu na Facebooku trener Schalkeja Felix Magath in se ni pozabil zahvaliti navijačem za močno podporo, ki je sinoči presegla številko 100.000 oboževalcev. Na Mestalli bo šlo tudi za vrnitev Raula v Španijo, strelca, ki je v 25 tekmah v dresu Reala zabil Valencii 13 golov. Razigrani so tudi Španci, za katerimi je najboljši štart v koledarsko leto po sezoni 1949/50 (šest zmag v sedmih tekmah).