Izjemni Ronaldo v zgodovinskem večeru Realu prinesel 12. zvezdico!

V Cardiffu se piše zgodovina - Real Madrid je postal prvo moštvo, ki je ubranilo naslov prvaka v ligi prvakov!

Objavljeno
03. junij 2017 19.20
Posodobljeno
03. junij 2017 19.20
SOCCER-CHAMPIONS-FINAL/
N. Gr.
N. Gr.

Cardiff - Prekletstvo lige prvakov je vendarle končano - madridski Real je postal prva ekipa na svetu, ki je uspela ubraniti naslov prvakov, za rekordno 12. zvezdico so se v drugem polčasu znesli nad Juventusom in zmagali s 4:1. Juve je tekmo začel odlično, pritisnil proti golu Reala in beli balet se lahko zahvali le Keylorju Navasu, da je ostalo pri 0:0. Nato je prvič udaril Ronaldo, a mu je hitro odgovoril Mario Mandžukić s pravim evrogolom. Prvi polčas se je končal z 1:1, nato pa se je začelo.

Juve je očitno želel čim dlje ubraniti izid in čakati na protinapade, a to proti razpoloženemu Realu pač ne gre. Z nekaj sreče je s 25 metrov za vodstvo Buffona premagal Casemiro, tekmo pa je po podaji Modrića odločil Ronaldo z golom ob bližnji vratnici izkušenega Gigija, ki je bil brez moči. Ronaldo je postal prvi igralec v zgodovini, ki je zadel na treh finalih lige prvakov. Piko na i izjemnemu slavju je pritisnil Marco Asensio in zavil Italijo v črno, v Španiji pa začel izjemno slavje, ki bo še dolgo trajalo. Izpostaviti velja tudi sodnika Felixa Brycha, ki je v nasprotju s celotno sezono v ligi prvakov sodil zelo dobro in tekmo ohranil pod kontrolo, hkrati pa ni preveč vplival na potek igre. Skratka, v Cardiffu smo lahko spremljali pravi praznik nogometa, o katerem se bo govorilo še dolgo. Real se veseli že tretjega naslova prvakov v zadnjih štirih letih, v zadnjih sedmih sezonah pa so se uvrstili vsaj v polfinale. Vladavina belega baleta se s slavjem v Cardiffu nadaljuje. 

Gareth Bale: »Uresničile so se mi sanje, celo sezono sem garal, čeprav zame ni bila najlažja, a trdo delo je bilo vedno nagrajeno in tako je bilo tudi danes.« Strinjal se je tudi Luka Modrić: »To je bila naša najboljša tekma sezone in najboljša od vseh treh zadnjih finalov, drugi polčas je bil fantastičen. Moramo biti ponosni, zapisali smo se v zgodovino nogometa in tega tekmovanja, zdaj pa bomo uživali.«

Aleksander Čeferin, predsednik Uefe: »Prvi polčas je pripadel Juventusu, drugi Realu in zmaga je zaslužena. Drugo leto v Kijevu bo lepo, zelo zanimivo, pustite se presenetiti,« je odgovoril na vprašanja slovenske komercialne televizije. 

Drugi polčas

Po prvem polčasu je izid med Juventusom in Realom izenačen na 1:1. V drugem delu je pobudo prevzel Real in zelo nevarno zapretil, a se je izkazal Leonardo Bonucci z izkušenim posredovanjem v akciji, ki bi se za Juventus lahko končala tudi z zadetkom v njihovi mreži. Naslednje minute so pripadle Realu, Juventus pa je grozil s protinapadi.  

Realu se je pritisk izplačal. Po dolgi akciji je Benzema podal v središče kazenskega prostora, obramba Juveta je žogo odbila, a le do Casemira, ki je s pravo bombo sprožil s 25 metrov. Žoga se je spet odbila in tik ob desni vratnici Buffona, ki bi lahko posredoval bolje, zletela v gol Juventusa. Italijani so se ponovno znašli v zaostanku in tekma se bo v zadnje pol ure igre spet razživela. 

Le dobro minuto kasneje je v Cardiffu spet počilo. Cristiano Ronaldo je izkoristil izjemno podajo maestra Luke Modrića z desne strani in ob bližnji vratnici premagal nemočnega Gigija Buffona. Juventus bo moral napasti na vse ali nič, če želi do tretjega naslova, a se zdi, da je tretji zadetek tudi vztrajnim Torinčanom spodrezal krila.  

Juve jalovo napada, Real pa ima lepše priložnosti za še četrti zadetek. Zmanjkuje časa za Torinčane, izključen je bil po drugem rumenem kartonu Juan Cuadrado, po predložku Danija Alvesa je Alex Sandro za las zgrešil vrata Navasa in zdi se, da danes v Cardiffu Juventusu za tretjo lovoriko v ligi prvakov manjka tudi malo sreče. Piko na i novi veliki, veličastni zmagi Reala, kateri je botroval izjemen drugi polčas, je pritisnil Marco Asensio. Že 12 lovorika za najboljšega v Evropi tako roma v vitrine stadiona Santiago Bernabeu.   

Prvi polčas

Finale lige prvakov se je začel udarno in hkrati nepričakovano. Real je na začetku poizkušal vzpostaviti premoč na sredini igrišča, a je Juventus s hudim pritiskom spravil veziste belega baleta v težave in si priigral tri polpriložnosti. Najlepšo je zapravil Miralem Pjanić po predložku z desne strani Danija Alvesa, ki je preletel vse in prišel do Mandžukića, ta je žogo spravil do Pjanića, zadetek za vodstvo pa je Juvetu preprečil Keylor Navas z odlično obrambo. 

Po začetnem pritisku Juventusa je Real najprej vzpostavil ravnotežje, nato pa prevzel pobudo in Juve stisnil na svojo polovico. Enkrat se je v kazenskem prostoru znašel Karim Benzema, a ni uspel zaključiti, Cristiana Ronalda pa je z odličnim štartom ustavil Giorgio Chiellini. A Ronaldo se ni dal tako hitro, po novem nevarnem napadu Reala je imel na desni strani nekoliko več prostora, z dvojno podajo s Carvajalom sta iz igre vrgla obrambo Juventusa in najboljši strelec v zgodovini lige prvakov je s prvim strelom na gol premagal Gigija Buffona. 

A Juventusu to ni spodrezalo kril, prej nasprotno. Spet so pritisnili proti golu Reala in po hudem pritisku je Keylor Navas vendarle klonil. A ne po napaki obrambe, vse je storil Mario Mandžukić sam. V težkem položaju je na robu kazenskega prostora dobil žogo, a se je znašel, dvignil žogo in jo s kombinacijo škarjic in voleja spravil v mrežo Reala. Šlo je za enega najlepših zadetkov v zgodovini final lige prvakov, po pol ure igre je izid spet izenačen.   

Do konca prvega polčasa se rezultat ni več spremenil, igra pa je postajala vse bolj groba in raztrgana. Nogometašem Reala so popuščali živci in z nekaj nespametnimi prekrški so hodili po robu rumenega kartona, a jim je sodnik Felix Brych tokrat še pogledal skozi prste. Omembe vrednih priložnosti ni bilo več, izpostaviti pa velja zaenkrat zelo dobro sojenje Brycha, ki pušča veliko igre, naredil pa ni nobene večje napake. Po prvih 45. minutah finala v Cardiffu je izid med Juventusom in Realom torej izenačen (1:1). 

Napoved tekme

Veliki evropski nogometni večer je vendarle napočil. Prenos evropskega superbowla, kot tudi pravijo finalu lige prvakov, bo šel v več kot 200 držav, na stari celini pa se bo za nekaj ur sobotnega večera ustavil svet. Dolgo pričakovani finale dveh velikanov bo prava poslastica - Juventus lovi tretji naslov prvaka, Real pa že dvanajstega!

Pred finalom nobena ekipa nima težav s poškodbami, a začetni enajsterici ostajata skrivnost. Pri Realu bo skoraj zagotovo prednost pred Garethom Baleom, ki je na štadionu v Cardiffu dosegel prvi zadetek za reprezentanco, dobil odlični Isco, tudi Max Allegri pa ima kar nekaj taktičnih različic v ognju. 

Allegri pred tekmo ostaja miren: »Glavna naloga bo, da zadržimo živce in ne paničarimo. Celo sezono, vse lovorike, ki smo jih osvojili, smo čakali na to tekmo. To je za nas vrhunec in moramo verjeti, da ga bomo tudi dobili, če si bomo lovorike le želeli nekoliko bolj kot Real. «

Tudi Zinedine Zidane se zaveda pomembnosti tekme: »V Realu se s pritiskom soočamo vsak dan, ni nam tuj. Vem, da nam mnogi pripisujejo vlogo favoritov, a v finalu ni favorita, obe ekipi imata 50 odstotkov možnosti za lovoriko. Pričakujem odprto tekmo, v Italiji sem se večkrat srečal s cattenaciom, a to ni način Juventusa. «

Posebnost tokratnega finala je tudi ta, da bodo dvoboj v Cardiffu odigrali pod zaprto streho, a izkušeni Buffon verjame, da to ne bo igralo vloge. »V karieri sem že igral na zaprtih štadionih in mislim, da ni nobene razlike, če je streha odprta ali ne. Važno je, kaj pokažeš na zelenici.«

Prav slavje v ligi prvakov je tisto, ki Buffonu v izjemni karieri še manjka. Spektakel na Cardiffu bo potekal pod vodstvom Felixa Brycha, tekma se začne ob 20.45.

Finale lige prvakov, postavi: 

Juventus - Real Madrid 1:4 (1:1) 
Mandžukić 27; Ronaldo 20, 64, Casemiro 61, Asensio 90.