Liga prvakov: City v zadnji minuti rešil točko, Porto presenetil bogati PSG

Manchester City je proti Borussii Dortmund v zadnji minuti prišel do izenačujočega zadetka (1:1), Porto je ugnal PSG (1:0).

Objavljeno
03. oktober 2012 15.42
Posodobljeno
03. oktober 2012 18.00
Italy Soccer Serie A
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Ljubljana - Po Bate Borisovu je za senzacijo poskrbel še Porto, ki je v drugem kolu prestižnega nogometnega tekmovanja na kolena spravil bogati Paris Saint Germain na čelu z Zlatanom Ibrahimovićem. Portugalci so namreč v finišu tekme prišli do zlata vrednega gola, ki ga je zabil James Rodriguez.

Zagrebški Dinamo pa je zabeležil še enega v nizu porazov v ligi prvakov, tokrat je moral priznati premoč soimenjaku iz Kijeva, ki je bil boljši z 2:0. Zanesljiv je bil Arsenal, ki je pred domačimi navijači z 2:1 ugnal Olympiakos, navdušil pa je Real Madrid, ki je s kar 4:1 odpravil Ajax. Novo odlično predstavo je prikazal Cristiano Ronaldo, ki je nizozemskim prvakom zabil kar tri gole.

Pod drobnogledom smo imeli tokrat dve najbolj zanimivi tekmi, saj smo si pozorno spremljali dvoboja Manchester City - Borussia Dortmund ter Zenit - AC Milan. Angleški prvaki so proti nemškim šampionom v zadnji minuti prišli do nove točke, saj je enajstmetrovko zanesljivo izvedel Mario Balotelli (1:1). Prvo zmago v novi sezoni pa so zabeležili nogometaši Milana, ki so le uspeli ugnati sicer borbeni Zenit (3:2).

Manchester City v zadnji minuti rešil točko

V skupini D smo bili priča dvoboju prvakov, saj je angleški prvak Manchester City gostil nemškega, na Etihad je namreč prišla Borussia iz Dortmunda. Sinje modri so v pretekli sezoni v skupinskem delu sicer zbrali 10 točk, a nato po čudnem spletu okoliščin zaključili s tekmovanjem.

V prvem polčasu smo bili priča atraktivnemu dvoboju na razmočeni zelenici štadiona Etihad, saj si je vsaka ekipa priigrala kar nekaj lepih priložnosti za zadetek. Po vsega trideset sekundah igre se je sam pred nasprotnim golom znašel Samir Nasri, a je Roman Weidenfeller preprečil zgodnje vodstvo gostiteljev. Četa Roberta Mancina se je hitro vnovič znašla v priložnosti za vodstvo, tokrat je bil nenatančen Sergio Agüero. Toda tudi Nemci so uspeli hitro zapretiti in bili pri tem bolj konkretni. V 12. minuti je z močnim strelom poizkusil Mario Götze, a je Joe Hart z odlično obrambo uspel žogo odbiti v prečko.

Očitno razigrani Agüero je imel novo veliko priložnost sredi prvega polčasa, ko se je po natančni globinski podaji znašel sam pred Weidenfeller, ki pa je še enkrat več odreagiral odlično. Le nekaj minut kasneje se je ponovil identičen scenarij - Agüero je streljal, Weidenfeller branil. Preko Nevena Subotića so odgovorili nemški prvaki, a sta obe mreži še mirovali.

Borussia oziroma natančneje Götze pa je v zadnjih minutah prvega polčasa zapravil nemogoče. Ob prvi priložnosti je odlično posredoval Hart, v nadaljevanju akcije pa je nemški napadalec nato stresel še prečko. Odličen nogomet z obilico priložnosti, a (zaenkrat) brez golov.

Reus izkoristil veliko napako Cityjeve obrambe

Tudi v drugem delu tekme smo spremljali dvoboj Götze - Hart, še enkrat več je bil uspešnejši angleški vratar, ki postaja nočna mora nemškega golgaterja. V 62. minuti pa so si gostitelji privoščili veliko napako, ki so jo Nemci kaznovali z golom. Jack Rodwell je v zadnji vrsti želel podati do enega od soigralcev, a je njegovo slabo podajo prestregel Marco Reus in končno premagal Harta (1:0). Angleški vratar si nima česa očitati, že v naslednjih minutah je vnovič ubranil novi stoodstotni priložnosti in je bil zagotovo med najboljšimi posamezniki na igrišču.

Borussia je še naprej prevladovala na zelenici, med drugim je sicer najboljši strelec ekipe Robert Lewandowski v 76. minuti po fantastični podaji İlkayja Gündoğana zapravil priložnost za vodstvo z 2:0. Mancini je uvidel, da potrebuje svež moč v napadu in na klop poklical Gaela Clichyja, deset igralnih minut je dobil Mario Balotelli.

Le dve minuti pred koncem tekme pa je po strelu Agüera z roko v kazenskem prostoru igral Subotić, glavni sodnik je brez oklevanja pokazal na belo točko, najstrožjo kazen je zanesljivo izvedel prav Balotelli (1:1). Nemci so imeli sicer še priložnost za preobrat, a je vse strele ustavil Hart.

Milan vsaj za silo potolažil svoje navijače

Zaradi časovne razlike pa je bil že ob 18. uri odigran obračun med Zenitom in Milanom. Trener rossonerov Massimilano Allegri je že pred dvobojem opozoril, da je ta tekma zanj bolj pomembna kot pa nedeljski derbi proti mestnemu tekmecu Interju. Njegovi varovanci so opozorilo očitno vzeli resno, saj so prišli do prve zmage v novi sezoni LP (3:2), a so se morali zanjo pošteno nagarati. Italijani so z zmago tudi končali niz 16 zaporednih zmag Zenita na tekmah pod okriljem UEFA.

Gostje iz Italije so malce presenetljvo dvoboj pričeli sanjsko in že v uvodnih dvajsetih minutah zabili dva gola. Najprej je v 16. minuti prosti strel mojstrsko izvedel Urby Emanuelson, žogo se je odbila od ne najbolje postavljenega živega zidu in presenetila domačega vratarja Vyacheslava Malafeeva.

Le dve minuti kasneje so Milančani vodili že z 2:0. Stephan El Shaarawy, ki je v zadnjem obdobju v odlični formi, se je poigral z domačo obrambo in v kazenskem prostoru natančno meril v daljši vratarjev kot.

Hulk nerešljiva uganka za rossonere

Toda Rusi so odgovorili tik pred iztekom polčasa. Brazilski napadalec Hulk je pokazal, zakaj so ruski prvaki poleti zanj odštel nekaj manj kot 50 milijonov evrov, saj je z močnim strelom ukanil Christiana Abbiatija in znižal na 2:1.

Hulk je tudi drugi polčas začel izjemno, saj je iz kota poslal poslal podajo do Romana Širkova, ki je z glavo spravil žogo za hrbet Abbiatija in izenačil na 2:2. Hitro je odreagiral Allegri in iz igre potegnil mladega Bojana Krkića ter skušal napad okrepiti z bolj izkušenim Giampaolom Pazzinijem.

Menjava se je obrestovala, saj so rdeče-črne postali bolj nevarni za ruska vrata, v 75. minuti pa se jim je nasmehnila tudi sreča. Po ostrem predložku Riccarda Montoliva na prvo vratnico je namreč v svojem kazenskem prostoru nespretno odreagiral osrednji branilec Tomáš Hubočan in zabil avtogol. Zenit je imel v izdihljajih tekme še eno lepo priložnost, a je izkušeni Abbiati dobro posredoval ob strelu Aleksandra Anjukova.

Liga prvakov, 2. kolo

Skupina A

Dinamo Kijev - Dinamo Zagreb 2:0

(Gusev 3., Pivarić 33./avtogol)

Porto - Paris St. Germain 1:0

(Rodriguez 83.)

Lestvica:

1. Porto 2 2 0 0 3:0 6

2. Pariz St. Germain 2 1 0 1 4:2 3

3. Dinamo Kijev 2 1 0 1 3:4 3

4. Dinamo Zagreb 2 0 0 1 0:4 0

Skupina B

Schalke 04 - Montpellier 2:2

(Draxler 26., Huntelaar 53.; Ait Fana 13., Camera 90.)

Arsenal - Olympiakos Pirej 3:1

(Gervinho 42., Podolski 56., Ramsey 90+4; Mitroglou 45.)

Lestvica:

1. Arsenal 2 2 0 0 5:2 6

2. Schalke 2 1 1 0 4:3 4

3. Montpellier 2 0 1 1 3:4 1

4. Olympiakos 2 0 0 2 2:5 0

Skupina C

Zenit St. Peterburg - Milan 2:3

(Hulk 45+1., Široko 49., Hubočan 75./avtogol; Emanuelson 13., El Shaarawy 16.)

Anderlecht - Malaga 0:3

(Eliseu 45., 63., Sanchez 56./11m.)

Lestvica:

1. Malaga 2 2 0 0 6:0 6

2. AC Milano 2 1 1 0 3:2 4

3. Anderlecht 2 0 1 1 0:3 1

4. Zenit Sankt Peterburg 2 0 0 2 2:6 0

Skupina D

Manchester City - Borussia Dortmund 1:1

(Reus 62., Balotelli 90./11m.)

Ajax Amsterdam - Real Madrid 1:4

(Moisander 56.; Ronaldo 42., 79., 81., Benzema 48.)

Lestvica:

1. Real Madrid 2 2 0 0 7:3 6

2. Borussia Dortmund 2 1 1 0 2:1 4

3. Manchester City 2 0 1 1 3:4 1

4. Ajax 2 0 0 2 1:5 0