Liga prvakov: Napoli po podvig na Bavarsko

Nogometaši Bayerna ob sijajnem domačem nizu osmih zmag drevi v 4. kolu lige prvakov z Napolijem.

Objavljeno
02. november 2011 10.58
Posodobljeno
02. november 2011 12.15
S. U., šport
S. U., šport

München – Znameniti oktoberfest je v mislih Bavarcev za letos že dodobra oddaljen, toda veselicam na bogatem nemškem jugu kar ni videti konca. Nogometaši Bayerna namreč v tej sezoni igrajo prepričljiveje kot kadarkoli v zadnjem desetletju ali dveh, zdaj pa je na vrsti derbi skupine v ligi prvakov z gosti iz Neaplja. Če sodimo po videnem v zadnjih tednih, vloga favorita pripada Bavarcem, čemur je ob prihodu v München včeraj prikimal tudi Aurelio De Laurentiis, predsednik neapeljskega kluba, ljubiteljem filmov bolj znan kot producent. »Moram priznati, da ima Bayern ta čas zelo močno moštvo, mi pa ravno ne blestimo,« je vzdihnil Italijan in se ozrl zgolj k zadnjima izidoma. Njegov Napoli je ostal praznih rok v Catanii (1:2), münchenski klub pa je v regionalnem derbiju zlahka opravil z Nürnbergom (4:0). Sploh je niz Bayernovih domačih nastopov za tekmece zastrašujoč: na zadnjih osmih tekmah v areni Allianz so gledalci videli 33 golov v mreži gostov in niti enega v domači!

»Vse je to lepo in prav, toda mi še ničesar nismo osvojili. Ni slabo zmagovati oktobra in novembra, a še pomembneje bo preskakovati ovire v odločilnih tednih sezone. Do teh pa je še dolga pot,« v prepoznavnem nemškem racionalnem slogu umirja žogo Karl-Heinz Rummenigge, dolgoletni reprezentant, zdaj predsednik Bayernovega izvršnega sveta.

Toda ob pogledu na razmerje moči med posameznimi aduti obeh moštev München lahko drevi upravičeno razmišlja o novi veselici. Sprva naj bi optimizem malce razrahljal napovedani izostanek enega udarnih adutov Bastiana Schweinsteigerja, ki je sobotno tekmo z Nürnbergom končal z lažjo poškodbo, toda včeraj je trener Jupp Heynckes na uradni novinarski konferenci pred tekmo odgnal uganko: »Tako Bastian kot tudi naš branilec Daniel van Buyten se počutita precej bolje, zato ju pričakujem v sredo na igrišču. Preostali domači tekmi v skupini LP sta zelo pomembni. Ob zmagah bi bili na vrhu.«

Kajpak imajo na jugu Italije svoje želje. V sezono so vstopili ambiciozno, v Neaplju je nogomet spet tema št. 1, navijaška karavana za današnjo tekmo v Münchnu šteje kar 8000 potnikov, ki naj bi se jim pridružili še rojaki z Bavarskega kot tudi iz drugih delov Nemčije. V uvodnem dvoboju pred dvema tednoma sta se drevišnja tekmeca razšla brez zmagovalca (1:1), poleg že znanih adutov, denimo Urugvajca Cavanija in Slovaka Mareka Hamšika, pa kot skrito orožje, bržkone z rezervne klopi, omenjajo Makedonca Gorana Pandeva.

Hkrati pa si gostje pred današnjo tekmo krepijo samozavest tudi ob pogledu na preteklost nastopov italijanskih klubov v Münchnu. Zgolj v ligi prvakov so namreč v zadnjih desetih letih tu gostovali Milan (štirikrat), Juventus (3), Fiorentina (2) ter Inter in Roma. Skupna bilanca razkriva le štiri domače zmage, tri remije in štirikrat popolno veselje gostov iz Italije. Napoli pa je nazadnje nastopil pri Bayernu s slovitim Diegom Maradono leta 1989 in se takrat z remijem 2:2 (Wohlfahrt, Reuter; Careca 2) po uvodni domači zmagi z 2:0 (Careca, Carnevale) uvrstil v finale pokala UEFA. In se nato razveselil lovorike po finalu s Klinsmannovim in Katančevim Stuttgartom.

Verjetni postaviBayern (4-2-3-1): Neuer; Boateng, van Buyten, Badstuber, Lahm; Timoščuk, Schweinsteiger; Müller, Kroos, Ribery; Gomez; Napoli (3-4-2-1): De Sanctis; Fernandez, Campagnaro, Aronica; Maggio, Inler, Dzemaili, Dossena; Hamšik, Lavezzi; Cavani.