Liga prvakov: Özil navduševal med topničarji, zdravstvene težave Birse

V 2. kolu lige prvakov je Arsenal z 2:0 premagal Napoli. Valterja Birse ni bilo v prvi postavi Milana, ki je remiziral z Ajaxom.

Objavljeno
01. oktober 2013 21.29
FBL-EUR C1-STEAUA-BUCHAREST-CHELSEA
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Drugo kolo skupinskega dela lige prvakov je znova prineslo zanimiv obračun v »skupini smrti«. Na štadionu Emirates v Londonu je Arsenal navdušil navijače z zmago z 2:0 nad Napolijem. Zablestel je zlasti Mesut Özil, najdražja okrepitev »topničarjev«, ki je zabil prvi gol in podal za drugega.

Čeprav so imeli nogometaši Napolija izjemno podporo na tribunah štadiona Emirates, so jih domači v prvih minutah prvega polčasa povsem zasenčili. Že v enem od prvih lepo skreiranih napadov so si priborili vodstvo, pod gol pa se je podpisal nihče drug kot najdražji zvezdnik moštva - Özil. Nemški reprezentant je lepo sprejel diagonalno podajo Aarona Ramseya pred gol in v svoji 43. tekmi lige prvakov zabil svoj peti gol. Pritisk domačih se je po golu še stopnjeval. Napoli nikakor ni našel pravega ritma in nekaj minut za tem prejel še drugi gol. Znova je zatajila italijanska obramba in zablestel dvojec Giroud - Özil. Slednji se je tokrat izkazal s podajo, Francoz pa je zadel za 2:0.

V Dortmundu je Borussia s 3:0 premagala Marseille. Robert Lewandowski je rumeno-črne v vodstvo popeljal v 19. minuti, ko je zadel iz bližine, na 2:0 je povišal Marco Reus v 52. minuti, končnih 3:0 pa je postavil Lewandowski z bele točke.

Birsa na klopi, Balotelli priskrbel točko

Za slovenske nogometne navdušence je bil zanimiv tudi obračun v skupini H med Ajaxom in Milanom. Slovenski reprezentant Valter Birsa se je konec tedna proslavil s krstnim zadetkom za »rossonere«, ob poškodbi Stephana El Sharaawyja in še številnih drugih nogometašev, pa je bil znova kandidat za nastop v prvi enajsterici. V postavi, ki jo UEFA objavi pred začetkom tekme, je bilo sicer tudi ime slovenskega reprezentanta, a se je izkazalo, da je Birsa vendarle med rezervisti, priložnost pa je pred njim dobil mladi Andrea Poli. Po nekaterih informacijah, je slovenski reprezentant tik pred tekmo iz zdravstvenih razlogov soigralcu prepustil mesto na igrišču.

V prvem polčasu je bil Milan povsem zasenčen. Ajaxovi branilci so povsem izolirali Maria Balotellija in imeli v prvih petnajstih minutah kar 79-odstotno posest žoge. Dobro je rossonere reševal vratar Christian Abbiati in že v 5. minuti odlično ubranil strel Kolbeinna Sigthórssona z roba kazenskega prostora. Milan se je dobro branil, a bil brez priložnosti. Varovanci Massimiliana Allegrija so vendarle bolje zaigrali v drugem polčasu, četudi je bila posest še vedno 70:30 v korist Ajaxa. V 63. minuti je imel lepo priložnost Mario Balotelli, a je žoga po izjemnem strelu pristala v rokah vratarja Jasperja Cillessena.

Vendarle je v zadnji minuti rednega dela Ajax prišel do nagrade za dobro predstavo, domače navijače pa je razveselil Stefano Densvil. Po podaji Lasseja Schöneja iz kota je bil njegov strel z glavo za Abbiatija pretežka naloga. A se je Amsterdam veselil prekmalu. V četrti minuti sodnikovega podaljška je sodnik pokazal na belo točko, potem ko je Maria Balotellija nespametno podrl Mike van der Hoo. Prvi zvezdnik Milana je bil zanesljiv in poskrbel za končni izid 1:1 in točko Milana.

Barcelona šele z igralcem več

V skupini H je bil na sporedu še dvoboj med Celticom in Barcelono. Katalonci so pred polnimi tribunami v Glasgowu v prejšnji sezoni že dobili lekcijo, Celtic pa je dosegel eno svojih največjih zmag v zgodovini. Škoti so verjeli v vnovični podvig, še posebej, ker je v ekipi Barcelone manjkal Lionel Messi. Tako niti niso bili daleč od uspeha, se dobro branili, čeprav je špansko moštvo prevladovalo v posesti žoge in priložnostih.

Toda v 59. minuti je glavni sodnik zaradi grobega ustavljanja Neymarja v protinapadu pokazal rdeči karton Scottu Brownu, možnosti Celtica za vsaj točko pa so se tako drastično zmanjšale. Barcelona je nato z igralcem več vendarle prišla do gola, v 76. minuti ga je dosegel Cesc Fabregas.

Chelsea popravil vtis

Chelsea je v Bukarešti izdatno popravila slab začetni vtis v ligi prvakov. Zmagovalci evropske lige so v prvem kolu doma izgubili proti Baslu. Tudi sicer njihov začetek sezone ni blesteč, zato je trener Jose Mourinho že nekoliko nervozen in je včeraj protestno zapustil novinarsko konferenco pred tekmo s Steauo.

A so nogometaši na igrišču dokazali premoč nad romunsko ekipo in jo premagali s 4:0. Londončane je v 20. minuti v vodstvo popeljal Ramires, tik pred koncem polčasa pa je avtogol zabil še Daniel Georgievski. V 55. minuti je zmagovalca dokončno odločil Ramires s svojim drugim golom na tekmi, Frank Lampard pa je v izdihljajih tekme le še postavil piko na i visoki zmagi s 4:0.

Porto blizu presenečenja

Brez zadetkov se je končala tekma v St. Peterburgu med Zanitom in dunajsko Austrio. Najbližje zadetku je bil v 12. minuti brazilski zvezdnik Hulk, ki je stresel vratnico. Domačini so v prvem polčasu ostali brez Axla Witsela, ki je grobo podrl Floriana Maderja in si zato prislužil rdeč karton. Toda avstrijsko moštvo v drugem polčasu ni izkoristilo številčne prednosti na igrišču in se zadovoljilo s točko.

Porto pa je doma izgubil proti prvemu v skupini - madridskemu Atleticu - z 1:2. Portugalce je v vodstvo popeljal Jackson Martinez z glavo v 16. minuti. V 58. minuti je po boljši igri Špancev v uvodu drugega dela izenačil Diego Godin, za popoln preobrat pa je poskrbel Arda Turan v 87. minuti.

V sredo bodo na sporedu še tekme Bayer Leverkusen - Real Sociedad, Šahtar Donjeck - Manchester United, Juventus - Galatasaray, Real Madrid - Koebenhavn, Paris St. Germain - Benfica, Anderlecht - Olympiakos Pirej, CSKA Moskva - Viktoria Plzen in Manchester City - Bayern München.

Liga prvakov, 2. kolo:

Skupina E

Basel - Schalke 04 0:1 (0:0)

Draxler 54.

Steaua - Chelsea 0:4 (0:2)

Ramires 20., 55., Georgievski 44./ag, Lampard 90.

Lestvica:
1. Schalke 04 2 2 0 0 4:0 6
2. Chelsea 2 1 0 1 5:2 3
3. Basel 1893 2 1 0 1 2:2 3
4. Steaua Bukarešta 2 0 0 2 0:7 0

Skupina F

Borussia Dortmund - Olympique Marseille 3:0 (1:0)

Lewandowski 19., 79./11-m, Reus 52.

Arsenal - Napoli 2:0 (2:0)

Özil 8., Giroud 15.

Napoli: Reina, Britos, Albiol, Callejón, Mesto, Hamšík, Zúñiga, Behrami, Inler, Pandev, Insigne.

Arsenal: Szczęsny, Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs, Rosický, Arteta, Özil, Ramsey, Flamini, Giroud.

Lestvica:
1. Arsenal 2 2 0 0 4:1 6
2. Borussia Dortmund 2 1 0 1 4:2 3
3. Napoli 2 1 0 1 2:3 3
4. Olympique Marseille 2 0 0 2 1:5 0

Skupina G

Zenit St. Peterburg - Austria Dunaj 0:0

RK: Witsel 44.

Porto - Atletico Madrid 1:2 (1:0)

Martinez 16.; Godin 58., Turan 86.

Lestvica:
1. Atletico Madrid 2 2 0 0 5:2 6
2. Porto 2 1 0 1 3:1 3
3. Austria Dunaj 2 0 1 1 0:1 1
4. Zenit St. Peterburg 2 0 1 1 1:3 1

Skupina H

Ajax - Milan 1:1 (0:0)

Denswil 90.; Balotelli 94./11-m

Ajax: Cillessen, Van Rhijn, Moisander, Blind, Denswil, Poulsen, Duarte, De Jong, Fischer, Sigthórsson, De Sa.

Milan: Abbiati, Mexès, Zapata, Abate, Constant, Muntari, Poli, Montolivo, De Jong, Robinho, Balotelli.

Celtic  - Barcelona 0:1 (0:0)

Fabregas 76./RK: Brown 59.

Celtic: Fraser Forster, Adam Matthews, Emilio Izaguirre, Efe Ambrose, Virgil van Dijk, Charlie Mulgrew, Mikael Lustig, Brown, Commons, Samaras, Stokes.

Barcelona: Valdés, Piqué, Bartra, Adriano, Alves, Fàbregas, Hernández, Iniesta, Busquets, Rodríguez, Neymar.

Lestvica:
1. Barcelona 2 2 0 0 5:0 6
2. Milan 2 1 1 0 3:1 4
3. Ajax 2 0 1 1 1:5 1
4. Celtic 2 0 0 2 0:3 0