Liga prvakov: Realu uvodna zmaga po razburljivem zaključku

Ob uvodu v novo sezono lige prvakov je Real Madrid v skupini D s 3:2 (0:0) premagal Manchester City. Tekmo je odločil Ronaldo.

Objavljeno
18. september 2012 19.33
Posodobljeno
18. september 2012 20.25
FBL-EUR-C1-MANCHESTER-CITY
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Ob uvodu v novo sezono lige prvakov sta za tekmo večera na evropskih nogometnih zelenicah poskrbela Real Madrid in Manchester City. S 3:2 so obračun na štadionu Santiago Bernabeu dobili španski prvaki, a šele po preobratu v zadnjih minutah. Tekmo je z golom v 90. minuti odločil prvi zvezdnik Reala Cristiano Ronaldo.

Brez Özila in Ramosa, Skomina glavni sodnik

Trener Reala Jose Mourinho je v prvo enajsterico namesto Mesuta Özila prvič postavil Michaela Essiena, ki v Realu igra kot posojeni igralec iz Chelseaja. Priložnost je dobil tudi mladi francoski branilec Raphael Varane, ki je zamenjal izkušenega Sergia Ramosa.

Tekmo, na kateri je pravico delila slovenska sodniška zasedba z Damirjem Skomino na čelu, je Real začel v visokem ritmu in si že v prvih nekaj minutah priigral nekaj obetavnih priložnosti. Prvo nevarnejšo priložnost je imel v 8. minuti Ronaldo, ko je izvedel samostojno akcijo pred golom Manchestra, preigral branilca Vincenta Kompanyja in meril v daljši kot. A slab strel je vratar Joe Hart brez težav ubranil. Čuvaj mreže pri Cityju se je moral znova potruditi v 12. minuti, ko je Ronaldo sprožil še en, že četrti strel proti golu, z glavo pa mu je pomagal Gonzalo Higuain.

Tudi v nadaljevanju je igro narekoval Real. V 20. minuti je tako prišel do nove priložnosti, ko se pred golom ni najbolje znašel Higuain. Do žoge je prišel Ronaldo in podal do Khedire, ki pa je streljal čez gol.

Toure v osamljeni akciji

Manchester City je bil na drugi strani popolnoma nenevaren in potrpežljivo čakal na napake tekmeca ter morebitne priložnosti za protinapad. V 37. minuti je moral zaradi poškodbe z igrišča Samir Nasri, zamenjal ga je Aleksandar Kolarov. V eni od redkih akcij proti golu Reala se je v 38. minuti znašel Yaya Toure, podal do Davida Silve, a je v obrambi pravočasno reagiral Xabi Alonso.

Polčas se je tako končal brez zadetkov, z le enim poskusom gostov. Real je na drugi strani zbral kar 16 strelov na gol.

Marcelove strelske vaje

V drugem polčasu se je nadaljeval scenarij z Realom v glavni vlogi. Prvi je v 47. minuti zapretil Angel di Maria, ki je bil s strelom z razdalje nevaren že v prvem polčasu. Realove akcije je s streli preko gola nadaljeval Marcelo, a bi trikrat zapored neuspešen. Mourinho je obrambno usmerjenega Essiena v 65. minuti nato vendarle zamenjal z bolj igrivim Özilom, a odgovor je sledil na drugi strani igrišča.

Taktika trenerja Roberta Mancinija se je namreč obrestovala. Sinjemodri so znova dočakali priložnost za protinapad, ki ga je izvedel odlični Toure, žogo pa mimo Ikerja Casillasa poslal Edin Džeko, ki je v igro vstopil le pet minut pred tem namesto Silve.

Razburljiv zaključek za preobrat

Zadetek je močno poživil igro, že čez nekaj minut je Toure znova prodrl po desni, a zapravil priložnost za povišanje vodstva. Na igrišče sta na drugi strani stekla še novinec v dresu Reala Luka Modrić in Karim Benzema, ki sta zamenjala Khediro in Higuaina. Real je udaril nazaj, Marcelove strelske vaje so se končno obrestovale, v 76. minuti je zadel za izenačenje na 1:1.

Njegova poteza pa je bila le napoved v še bolj razburljivih zadnjih deset minut. V izjemnem ritmu in ob številnih priložnostih je City v 85. minuti znova prišel do vodstva, ko je s prostega strela zadel Kolarov. Pet minut pred koncem je tako kazalo, da bo Real razočaral domače navijače, a sledil je preobrat za zmago.

Lahkomiselnost Angležev, da so že pospravili tri točke, je izkoristil Benzema in z roba kazenskega prostora poskrbel za drugo izenačenje. Drugi zadetek je le še ojačal pritisk Špancev, Hart je imel veliko dela in moral v izdihljajih tekme še enkrat priznati premoč. V zadnji minuti rednega dela ga je namreč premagal še prvi zvezdnik Ronaldo in poskrbel za huronsko veselje na Santiagu Bernabeu.

Na zelenico tudi aktualni prvaki

V sredo bodo na sporedu naslednji obračuni: Chelsea - Juventus, Šahtar Donjeck - Nordsjaelland (skupina E), Bayern - Valencia, Lille - Bate Borisov (skupina F), Celtic Glasgow - Benfica, Barcelona - Spartak Moskva (skupina G) in Manchester United - Galatasaray ter Braga - Cluj (skupina H).

Skupinski del bo trajal do 4. oziroma 5. decembra. Finale bo 25. maja prihodnje leto na londonskem Wembleyju. Naslov brani Chelsea, ki je maja v finalu v Münchnu premagal Bayern.

Liga prvakov, 1. kolo:

Skupina D:

Real Madrid - Manchester City 3:2 (0:0)

Marcelo 76., Benzema 87., Ronaldo 90.; Džeko 68., Kolarov 85.

Postavi:

Real Madrid: Casillas, Varane, Pepe, Marcelo, Arbeloa, Khedira, Alonso, Essien, Di Maria, Ronaldo, Higuain. 

Manchester City: Hart, Maicon, Kompany, Clichy, Nastasić, Nasri, Javi Garcia, Barry, Silva, Yaya Toure, Tevez.