Luka Zahović za velikansko prvo mariborsko točko v Ljudskem vrtu

V 80. minuti mariborsko mrežo zatresel povratnik k Sportingu Nani, v sodnikovem podaljšku izenačil rezervist Luka Zahović.

Objavljeno
17. september 2014 16.05
Posodobljeno
17. september 2014 19.45
NOGOMET
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Maribor - Slovenski nogometni šampion Maribor je novo snidenje z evropsko elito začel z odliko. Ob spektakularni kulisi Ljudskega vrta, ki je pokal po šivih, je namreč osvojil zlata vredno točko v uvodnem dvoboju nove sezone lige prvakov proti favoriziranemu Sportingu, ki je resda v 80. minuti prešel v vodstvo prek prvega zvezdnika Nanija, kar pa ni vzelo elana vijoličastim. Trener Ante Šimundža je zadel z žebljico na glavico z menjavo, ko je namesto Dareta Vršiča tik pred koncem v ogenj poslal vročega najstnika Luko Zahovića, ta pa se mu je za zaupanje zahvalil z golom v drugi minuti sodnikovega dodatka in izenačenje na 1:1. Zanimivo, to je bila šele prva domača točka vijoličastih v ligi prvakov, prejšnje štiri v sezoni 1999/2000 so namreč vknjižili na gostovanjih. In še ena zanimivost: Zahovića so pred dnevi snubili prav Portugalci, da bi oblekel dres tamkajšnje mladinske izbrane vrste - z zgodovinskim golom si je ceno še povišal.

Statistika je bila sicer na strani gostov, ki so bili precej več pri žogi (59-odstotna posest), dosti podjetnejši so bili tudi v napadu, kar dokazuje razmerje strelov v okvir vrat (11:6). Vendar pa se je izkazal tudi čuvaj mreže Jasmin Handanović, ki je zbral deset obramb, nekatere prav mojstrske, in spravljal nasprotnikove napadalce v obup. Zdaj Mariborčane 30. septembra čaka prvo gostovanje pri Schalkeju, ki se je nocoj prav tako brez zmagovalca in ravno tako z 1:1 nekoliko nenadejano razšel s prvim favoritom skupine G Chelseajem.


PRVI POLČAS

V čudoviti atmosferi Ljudskega vrta, ki je pokal po šivih, ni trener Sportinga Marco Silva v ničemer presenetil s sestavo začetne enajsterice, zato pa je nekaj presenečenj iz rokava potegnil Ante Šimundža. Predvsem Izraelca Sintayehuja Sallalicha, medtem ko je bilo že včeraj jasno, da bo stebra obrambe Marka Šulerja, ki še ni optimalno nared za tekmovanje na najvišji ravni, zamenjal Brazilec Arghus.

Šimundža je v napad postavil dva moža z nosom za gole, kapetana Marcosa Tavaresa in povratnika v Ljudski vrt, makedonskega reprezentanta Agima Ibraimija, v začetni zasedbi pa je bil tudi komaj polnoletni Petar Stojanović, za katerega je Maribor te dni na mizo dobil ponudbo, težko dva milijona evrov, o njegovi prihodnosti pa bodo Zlatko Zahović in ostali v vrhu mariborskega kluba razmislili v prihodnjih dneh.

Pred današnjo tekmo nihče od Mariborčanov še ni okusil igranja med evropsko elito, na drugi strani pa je bilo v lizbonskem moštvu kar nekaj fantov, ki imajo z nastopanjem v ligi prvakov že izkušnje, na čelu s prvim zvezdnikom Nanijem, ki ga je v tej sezoni Sportingu posodil Manchester United. Obenem je Maribor lovil prvo domačo točko v tem tekmovanju, pred desetletjem in pol so namreč vse štiri vknjižili na gostovanjih.

Toda Šimundževa četa se ni ustrašila izziva in je že v prvih minutah nakazala, da ne želi zgolj čim dražje prodati svoje kože. Resda so bili uvodoma za odtenek podjetnejši gostje, prvo pravo priložnost pa si je priigral Ibraimi, ki je spretno sprožil z levico, tekmečev kapetan Rui Patricio pa je njegov poskus z zadnjimi močmi odbil. Nekaj minut pozneje je vrnil Adrien Silva, ki se je sam znašel pri strelu, a brcnil nenatančno - tja nekam med Viole.

Sporting je bil zelo nevaren iz prekinitev, v 19. minuti je tako iz prostega strela zelo zapretil Jefferson Nascimento, njegov poskus je vratarja Jasmina Handanovića zadel v prsi, zato ni dobro posredoval, a se je na srečo domačih žoga odbila v prazno. Le osem minut pozneje je zobe pokazal še Silva, a tudi on ni našel žogi poti v mrežo, zares vroče pa je bilo v 28. minuti, ko so bili živci domačih navijačev na preizkušnji.

Andre Carrillo je namreč povsem izigral domačo obrambo in se znašel iz oči v oči s Handanovićem, ki je njegov bliskovit strel refleksno ubranil, a se je isti igralec znova dokopal do žoge in poskusil še v drugo. Vratar vijolic je bil že premagan, a ga je rešila prečka. Portugalci so povsem prevzeli vajeti v svoje roke, gol je visel v zraku. Blizu je bil tudi Nani, a je njegov poskus zaustavil Dare Vršič in žogo z glavo izbil iz nevarne cone.

Gostitelji so se v kritičnih minutah dobro ubranili, kar jim je dalo precej zaleta tudi v napadu, v razmaku komaj štirih minut je bilo trikrat vroče v kazenskem prostoru lizbonskega kolektiva. Najprej je Tavaresov poskus z glavo mojstrsko zaustavil Rui Patricio, nato je njegove reflekse dvakrat preizkusil še v tem delu zelo podjetni Ibraimi, a se mreža ni zatresla. Ne le, da je Maribor vzpostavil ravnotežje, temveč je tudi prevzel pobudo, ki bi jo tik pred odmorom lahko kronal z vodilnim golom.

V 43. minuti je namreč Aleksander Rajčević na desni strani lepo sprejel čudovito Vršičevo podajo in bliskovito sprožil, njegov strel je izkušeni vratar Rui Patricio le oplazil s pogledom, a na njegovo srečo je žoga namesto mreže zatresla levo vratnico in se odbila nazaj v polje. To je bila najlepša vijolična priložnost v prvem polčasu, v katerem je na vsaki strani po enkrat spremembo izida preprečila vratnica, sicer pa so bili precej več pri žogi gostje (61 %), medtem ko so bili ostali statistični kazalci precej poravnani - streli v okvir vrat 3:3, koti 3:3 in prosti streli 9:10.

DRUGI POLČAS

Šimundža je bil zadovoljen s predstavo svojih varovancev v prvih 45 minutah, zato se takoj po odmoru ni odločil za prevetritev enajsterice. Zato pa je svežo moč na igrišče poslal njegov kolega na klopi Sportinga Silva, ki je malo opaznega Andreja Martinsa zamenjal z mladim, 21-letnim Joaom Mariom. Toda namesto da bi njegovi fantje pritisnili na domače, bi se lahko v 50. minuti zatresla njihova mreža.

V glavni vlogi je bil Tavares, ki ni okleval s strelom s polrazdalje, ki je zadel enega od tekemečevih branilcev, žoga je nekoliko spremenila smer, Rui Patricio je bil že na kolenih, vendar pa je poskus le za las zletel mimo vrat. Nabito polne tribune so za trenutek utihnile, nato pa le nemočno zavzdihnile ob zapravljeni zares odlični priložnosti. Na drugi strani se je izkazal Handanović, ki ni pustil veselja Nascimentu.

V 58. minuti se je trener vijoličastih vendarle odločil za pričakovano spremembo v moštvu: namesto Sallalicha je priložnost dobil strelec izjemno pomembnega kvalifikacijskega gola proti Maccabiju Damjan Bohar. Dve minuti pozneje se je gostiteljem spet ponudila priložnost, vnovič je želel med strelce vpisati Tavares, a je njegov projektil, ki je obšel vratarja, za las zgrešil tarčo. Mariborčani so nakazali, da želijo vse tri točke zadržati doma.

V 64. minuti je svoje razkošno znanje manifestiral Nani, ki je nevarno sprožil, vendar naravnost v Handanovića, ki je strel refleksno odbil. Gostujoči trener Marco Silva se ni želel zadovoljiti le s točko, ki se je nasmihala njegovi četi, zato je na igrišče namesto Carrilla poslal Carlosa Maneja. Sporting je bil resda še naprej več pri žogi (56 %), po odmoru je že trikrat ustrelil v okvir vrat slovenskega šampiona, ki je sam zmogel zgolj en poskus.

!!! Nekaj zapravljenih priložnosti se je domačim vendarle maščevalo v 80. minuti, ko so tribune Ljudskega vrta obnemele. Utišal jih je prvi zvezdnik na igrišču Nani, ki je izkoristil neodločnost Dareta Vršiča, solo akcijo zapečatil z močnim in natančnim strelom z razdalje in žogo mimo nemočnega Handanovića, ki je storil vse, kar je lahko, poslal tik ob daljšo vratnico. Zanj je bil to prvenec po vrnitvi k Sportingu, pri katerem sicer nastopa kot posojen nogometaš rdečih vragov. !!!

Šimundži torej ni preostalo drugega, kot da je poskušal prevetriti napadalne vrste in se zagnati v lov za izenačujočim zadetkom. Z igrišča sta odšla Vršič in Tavares, nadomestila sta ju najboljši mariborski strelec v državnem prvenstvu Luka Zahović in Francoz Jean-Philippe Mendy. Vendar pa so bili bližje (še enemu) golu gostje, vendar pa je dobro postavljeni Islam Slimani, ki je stal tik pred golom, nastreljal ravno Handanovića, ki je razrešil hudo nevarnost.

!!! V zadnjih izdihljajih dvoboja je najprej izjemno priložnost za izenačenje zapravil še zelo sveži Zahović, njegov nevaren poskus je namreč Rui Patricio odbil. No, v drugi minuti sodnikovega dodatka pa je bil nemočen. Po nespretnosti enega od Sportingovih branilcev, ki žoge ni zadel, se je šele 18-letni rezervist Luka Zahović dokopal do nje in z glavo poslal lob prek nemočnega tekmečevega čuvaja mreže. Nabito poln Ljudski vrt je eksplodiral, Mariborčani so si na ta račun zagotovili šele prvo točko pred domačimi navijači doslej v ligi prvakov. !!!

 

MARIBOR : SPORTING 1:1 (0:0)

Strelec: 0:1 - Nani (80.), 1:1 - Luka Zahović (90+2.).

Maribor (4-4-2): Jasmin Handanović, Aleksander Rajčević, Mitja Viler, Petar Stojanović, Arghus, Željko Filipović, Sintayehu Sallalich (od 58. Damjan Bohar), Dare Vršič (od 82. Luka Zahović), Aleš Mertelj, Marcos Tavares (kapetan; od 84. Jean-Philippe Mendy), Agim Ibraimi.

Sporting (4-3-3): Rui Patricio (kapetan), Mauricio, Jefferson Nascimento, Mahamadou-Naby Sarr, Cedric Soares, Andre Martins (od 46. Joao Mario), Williams Carvalho, Adrien Silva, Islam Slimani (od 90. Fredy Montero), Andre Carrillo (od 66. Carlos Mane), Nani.