Litovci uživajo v igri na telo

Kvalifikacije za euro 2016: Slovenija ima z Litvo slabe izkušnje, dvakrat je izgubila z 1:2.

Objavljeno
11. oktober 2014 18.39
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Igoris Pankratjevas in Srečko Katanec sta vrstnika. Litovski selektor je leto dni mlajši od našega, po srečnih zmagah v 2. kolu kvalifikacij za EP v Franciji sta bila na las podobna tudi v komentarjih tekem. Čeprav zmaga nad Estonijo ne sodi v kategorijo podvigov, kakršen se je posrečil Sloveniji proti Švici.

»Uživajmo v zmagi. Čestitam igralcem. Pred tekmo sem povedal, da bo ta težka, imeli smo tudi srečo. Oboji smo imeli priložnosti. Tekma ni bila lepa za oko, toda pomembne so le tri točke,« je dejal 49-letni selektor Litve, ki je z reprezentanco v košarkarski državi sprožil manjšo evforijo po dveh zmagah nad – San Marinom in Estonijo. »Gledamo naprej, k tekmi s Slovenijo. Ponavljam, gremo korak za korakom, naslednje leto ob tem času bomo pogledovali na lestvico,« je nekdanji postavni branilec (visok je 193 cm) opozarjal navijače pred pretirano evforijo.

V baltskem derbiju je bila Litva na koncu boljša in srečnejša za gol. Statistično sta bili 103. reprezentanca na svetovni lestvici in 81. zelo izenačeni – v posesti žoge je bilo 53:47, v strelih 13:14. Da kakovost igre in tekmecev ni bila na kaj prida visoki ravni, je razkril tudi podatek o številu podaj. Oboji skupaj so jih zmogli 434, Švicarji so proti Sloveniji izvedli 534 podaj. Litva je imela 246 podaj, toda s 95-odstotno natančnostjo. Res pa je, da je bila Slovenija v tej prvini še slabša, sestavila je 155 podaj z 80,6-odstotno natančnostjo. Tudi Pankratjevas je izpostavil, da je bila pot do zmage tlakovana s taktičnimi zasuki, potem ko je bila Litva veliko boljša v prvem polčasu, gol pa je zabila v drugem. »Trenerji se med seboj vedno posvetujemo,« je dejal in poudaril, da je za zmago vedno zaslužno moštvo.

Estonski selektor Magnus Pehrsson je poslal sporočilo tudi Slovencem. »Litva je telesno zelo močna ekipa. Uživa v igri na telo in v igri, ki temelji na telesni moči. Arvydas Novikovas je zelo nevaren igralec,« je Pehrsson odkril odlike Litovcev in zveznega igralca. Ni pa ga motila umetna trava, saj je dejal, da je bila za vse enaka.

Litovci so zabili gol tudi z rahlo pomočjo estonskega vratarja Sergeja Pareika, ki je slabo odbil strel z razdalje. Podajalec je bil Deivydas Matulevičius, strelec pa rezervist Saulius Mikoliunas.

»Ne počutim se kot junak, to so bili naši navijači, naš 12. igralec. Spodbujali so nas in nam vlivali pozitivno energijo, da smo jih lahko osrečili. Po odlični Matulevičiusovi podaji mi ni bilo težko zadeti,« je dejal zvezni igralec beloruskega »Rudarja«, Šahterja iz Saligorska.

Litva je igrala v postavitvi 4-2-3-1: Arlauskis; Vaitkunas, Freidgeimas, Kijanskas, Andriuškevičius; Vičius, Panka; Novikovas, Kalonas (od 63. Mikoliunas), Černych, Matulevičius (od 90. Beniušis).

Pa še; Slovenija se je z Litvo pomerila dvakrat in obakrat potegnila kratko z 1:2. V kvalifikacijah za EP leta 1996 je v Mariboru 16. novembra 1994 za Slovenijo zadel Zlatko Zahović, 7. junija 1995 v Vilniusu pa Primož Gliha.