Liverpool prihaja kot naročen

Vladavina nogometašev Manchester Uniteda v angleškem prvoligaškem tekmovanju ogrožena najbolj po letu 1986.

Objavljeno
24. september 2013 11.31
SOCCER-ENGLAND/
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Da lahko v nogometu čez noč postaneš nekonkurenčen za doseganje najvišjih ciljev, je začel spoznavati tudi trener Manchester Uniteda David Moyes. »Rdeči vragi« so v obdobju Alexa Fergusona osvojili 13 naslovov angleškega prvaka, ta čas pa jim prvič po ustanovitvi lige prvakov grozi, da bi ostali brez igranja med evropsko elito.

Sir Alex je odšel na vrhuncu, konec maja je prinesel Manchester Unitedu rekordno 20. prvenstveno zvezdico, že prej pa izbral svojega »naslednika«, 50-letnega škotskega rojaka Davida Moyesa. Slednji ni posegal v Fergiejevo moštvo, zasedbo je tik pred koncem prestopnega roka osvežil le z belgijskim vezistom Marouanom Fellainijem. Toda to je bilo očitno premalo za boj z vse bolj ambicioznimi (in uspehov lačnimi) tekmeci. ManUtd po petih kolih vedri na 8. mestu, izgubil je oba prava derbija v Liverpoolu in pri sosednjem Cityju.

»Fellaini se je proti Cityju 'izkazal' s pomanjkanjem moči, ritma in zamisli, kar je vse prej, kar bi moral klub dobiti za 30 milijonov evrov,« je bil nazoren kolumnist Guardiana. United v zadnjih letih išče naslednika Roya Keana in Paula Scholesa. Ferguson, ki je odkril zvezdnike, kot so bili Bryan Robson, Paul Ince in Nicky Butt, se je zavedal pomena zvezne vrste v nogometu. Če je bilo treba, je tja preselil Ryana Giggsa, vanjo pomaknil Wayna Rooneyja ali, januarja 2011, reaktiviral upokojenca Scholesa.

Moyesov izbor je par Fellaini-Carrick, toda težko je verjeti, da bi ta naveza lahko bila bitke s tekmeci najvišje ravni doma in v Evropi – Yaya Toure, Fernandinho (Manchester City), Javi Martinez in Schweinsteiger (Bayern), denimo, so za Moyesova fanta hitri, močni in domiselni kot risani junak Sport Billy. United je imel velike težave celo z Leverkusnovim fantom Stefanom Reinartzem.

Kako uspešno se bo odzval na visok poraz pri Cityju (1:4) Moyesov orkester, ki ima še vedno največjo navijaško armado na svetu, bo znano kmalu. Morda že jutri, ko se bosta v 187. angleški klasiki pomerila Manchester United in Liverpool; na Old Traffordu v 1/16 finala ligaškega pokala. Wayne Rooney je potrdil, da bo Liverpool odgovoril na številna vprašanja: »Sredin večer prihaja kot naročen. Z zmago bi najhitreje prebrodili krizo v prvenstvu. Vsi smo odraščali ob gledanju derbijev, vem, kaj pomenijo tekme z Liverpoolom.«

»Rdeči vragi« bi bržkone res le z zmago utišali vse glasnejše kritike, da njihova 400 milijonov evrov vredna zasedba ni konkurenčna Cityju, Chelseaju in celo Arsenalu in Tottenhamu. Zdi se, da je po slovesu sira Alexa bolj kot kdajkoli po njegove prihodu (1986) – upoštevaje ambicije in vložke tekmecev – ogrožen status Uniteda kot vodilnega angleškega kluba. Da bi bila mera polna, bo imel tudi Liverpool jutri najmanj dve spodbudi: želel se bo pobrati po domačem porazu s Southamptonom – brez Coutinha ni premogel rešitve –, hkrati pa bo želel opozoriti nase povratnik po odsluženi kazni 10 tekem neigranja Luis Suarez, morda edini L'poolov igralec najvišje svetovne ravni.