Uefa preiskuje sedem evropskih klubov

Evropska nogometna zveza zaradi domnevnega kršenja finančnega fair-playa med drugimi preiskuje Romo, Monaco, Inter in Liverpool.

Objavljeno
25. september 2014 23.31
Britain Soccer Premier League
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Nyon - Evropska nogometna zveza (Uefa) je razkrila, da je zaradi domnevnega kršenja finančnega fair-playa odprla preiskave proti Romi, Monacu, Interju, Liverpoolu, Bešiktašu, Krasnodarju in Sportingu.

Omenjeni klubi so se znašli pod drobnogledom Uefe, ker njihovi finančni izkazi za leti 2012 in 2013 kažejo primanjkljaj.

Uefina pravila finančnega fair-playa klubom prepovedujejo, da zapravijo več denarja, kot ga zaslužijo. Klubi si v dveh sezonah ne smejo nabrati več kot 45 milijonov evrov dolga. Zdaj ima vseh sedem omenjenih klubov možnost, da oktobra in novembra Uefi dokažejo, da poslujejo pozitivno, sicer jim grozijo sankcije, med katerimi je tudi prepoved nastopanja v evropskih tekmovanjih.

To sezono je Uefa pet klubov kaznovala z odvzemom finančnih bonusov, ki so jih prejeli z uvrstitvijo v evropska tekmovanja, to so Bursaspor, Cluj, Budućnost Podgorica, litovski Ekranas ter romunski Astra Giurgi.

Uefa je v pretekli sezoni že izrekla kazen zaradi kršenja finančnega fair-playa, Manchester City in PSG sta si prislužila po 60 milijonov dolarjev kazni.