Ljudski vrt: Goričani so zadnji upi

Danes štiri tekme 8. kola Prve Lige Telekom Slovenije, Krka in Rudar pa se bosta pomerila šele oktobra.

Objavljeno
31. avgust 2013 12.39
Slovenija.Ljubljana.22.12.2010 Luka Elsner ob predstavitvi knjige.Foto:Matej Druznik/DELO
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Je Maribor že prebolel poraz z Viktorio? Priložnost Gorice, da v današnjem derbiju 8. kola 1. SNL v Ljudskem vrtu pripravi presenečenje, je lepa. A če ne bo ustavila vijoličnega zmagovalnega niza, je konec sanj o bolj razburljivem prvenstvu. Druge tekme bodo še v Ljubljani, Celju in Kopru.

Ljubljana: Olimpija – Domžale
(Matej Jug, 17.30): Dobra dela v ljubljanskem taboru so redkejša kot voda v Sahari, slabe, ali najmanj sporne poteze pa se kar vrstijo. Kaznovanje igralcev zaradi slabe igre (nemoči) v Novi Gorici je znak nerazumevanja nogometnih zakonitosti. So sploh pomislili o možnosti, da je Gorica preprosto boljša? Ali vsaj bolje vodena? Za zeleno-bele se nihče več ne zmeni, z navijači (Green Dragons) je klub sklenil pakt o »nenapadanju«. Trpljenje bi se lahko potegnilo v lokalni derbi, ki bo poln strasti in motivov. Tudi Domžalčani so v krizi. Iz nje naj bi jo poskušal potegniti trenerski novinec Luka Elsner. Samo da ne bo pregorel in bo še eden v vrsti mlajših trenerjev, ki so prehitro stopili v prevelike čevlje. In bo uporaben le še za mlajše selekcije.

Maribor: Maribor – Gorica (Davor Drečnik, 18.30): Evropska tekma z Viktorio je bila spektakel, ligaška z Gorico bo derbi. Goriški Italijani so uvideli, da so tudi v šibki 1. SNL nekonkurenčni z igralci iz »serie« C, C1, C2 ... Mariborčani so še za razred pred vsemi, po tekmi bi lahko bili že ogroženi. Tega si želi domala vsa nevijolična nogometna Slovenija. Goriške možnosti niso majhne, še posebej, ker so prvaki čustveno na tleh in ker je še nekaj nejasnosti o tem, ali Ante Čačić lahko pripravlja taktiko, kot jo želi on, ali pa bo posegel po kompromisih, da bi ugodil Zlatku Zahoviću. Goričani so taktično že na visoki ravni, kar so učinkovito uprizorili proti Olimpiji. Ko so potrebovali gol, so napadali, ko so se branili, so se tako, da Ljubljančanom niso dopustili niti ene poštene priložnosti. Spretni strelec Massimo Coda in mojster preigravanja Gianluco Lapadulo sta goriška igralca za presežke, a trener Luigi Apolloni je dobil še nekaj okrepitev iz Parme. Ta bo imela v Ljudskem vrtu pomembnega obiskovalca, generalnega direktorja Pietra Leonardija.

Celje: Celje – Triglav (Dejan Balažič, 20): Celjska veterana Dragan Čadikovski in Sebastjan Gobec sta učinkovito razkrila, kaj pomenijo izkušnje. Močnejši za dva, tri igralce so tudi Kranjčani, a vprašanje je, če lahko z lepo igro premagujejo vendarle močnejše tekmece.

Koper: Luka Koper – Zavrč (Mitja Žganec, 20): Koprčani se iz moštva za obstanek spreminjajo v zasedbo za vrh. Gostje so jo že sestavili, tekem s povečanimi strastmi na »vroči« Bonifiki pa še niso okusili. Domači Goran Galešić ali gostujoči Nikola Šafarić, to je prestižni dvoboj. Prvi je virtuoz, drugi neumorni tekač.

Novo mesto: Krka – Rudar (2. okober).