Ljudski vrt: krizni derbi brez pravega sijaja

V 13. kolu 1. SNL že danes sladica v Novi Gorici, kjer bo gostoval Zavrč. Tekme bodo še v Celju, Domžalah in jutri v Kranju.

Objavljeno
04. oktober 2013 21.19
nogometna tekma med NK Maribor in NK Olimpijo v Ljudskem vrtu v Mariboru, 11.5.2013
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Maribor je zašel v krizo, Olimpija je v njej že vso sezono. Jutrišnji 17. ligaški derbi in prvi v tej sezoni bi lahko poimenovali krizni derbi. Po njem bi se lahko pisala zgodovina 1. SNL, če bi razpleti tekem 13. kola na vrh porinili novinca Zavrč, ki bo danes gostoval v Novi Gorici. Danes bosta tudi tekmi v Celju in Domžalah, jutri še v Kranju.

Maribor: Maribor – Olimpija (nedelja, Darko Čeferin, 17): Derbi brez pravega sijaja, ki bi se mu radi oboji izognili, že dolgo ni porajal toliko vprašanj. To je oznaka za tekmo klubov iz največjih slovenskih mest in z manjšo napako. Vijolični so v Angliji čudežno ušli polomu in športni direktor Zlatko Zahović ter trener Ante Šimundža sta imela kaj videti. Navzven seveda nista kazala zaskrbljenosti, kljub katastrofalni formi posameznikov in bledi igri, a selekcijo za prihodnost že lahko zarisujeta. Nekdo se je močno uštel v pripravah, nekdanji trener ali strokovnjak za telesno pripravo? Nemara pa kar Zahović? Ceno plačujejo igralci, od delavcev do umetnikov, ki so bili vajeni garaškega ritma Darka Milaniča. Ampak to je to, glede na mizeren finančni vložek v moštvo. Mariborčani so letos pripeljali na papirju za SNL odlične okrepitve (Fajić, Bohar, Mendy, medtem ko se zdi Pablo Ceppelini maček v žaklju) in tako rekoč zastonj. Tudi 30.000 evrov za bosanskega napadalca je mizerna vsota za klub, ki je želel v ligo prvakov, in je vzgojil premalo igralcev za vzdrževanje visokih meril. Kaj šele za napredovanje. Olimpija je zgodba zase. Samo v zadnjem mesecu je »oplemenitila« prvo moštvo s petimi igralci, vključno z nekdanjim reprezentantom Aleksandrom Radosavljevićem. A Ljubljančani so že dolgo merska enota za vse vrste polomij, za katerimi stoji predsednik in mecen kluba Izet Rastoder. Olimpija, to sem jaz, je med drugim sporočil »negativcem«. Njegova težava je v tem, da ima »pozitivcev« premalo in to so le tisti, ki jih plačuje. Če si že prisvaja Olimpijo, bi bilo lepo, če bi poravnal še dolgove iz preteklosti in razkril natančen znesek, koliko evrov je njegovo podjetje posodilo NK Olimpija Ljubljana. Da bo vse črno na belem.

Celje: Celje – Luka Koper (sobota, Matej Jug, 17.30): Kriza je lahko tudi priložnost in ta je v najlepši možni podobi izpostavila koprsko moštvo. Posrečena kombinacija mladih in izkušenih z edinim resničnim virtuozom Goranom Galešićem ponuja upanje, da ima slovenski klubski nogomet vendarle obetavnejšo prihodnost. Tudi Celjani so kljub slabšim izidom še v krogu obetavnih, res pa je, da je vse odvisno od potrpljenja in angažiranosti klubskih mož. Koprski so z dušo in telesom pri stvari, včasih celo preveč, celjski so bolj nevidni, zaradi česar je marsikatero točko odnesla višja sila.

Nova Gorica: Gorica – Zavrč (Slavko Vinčić, 18): Rahel zastoj prvega strelca Massima Code je Goričane odnesel z vrha lestvice, a naziva edinega resnega tekmeca Mariborčanom še ne. Točka bi bila premalo za povečane ambicije Luigija Apollonija in njegovih delodajalcev iz Parme, poraz pa bi pomenil velik korak nazaj. In velik naprej za Zavrč!

Domžale: Domžale – Krka (Damir Skomina, 19): V poldrugem mesecu je Luka Elsner Domžale povlekel iz brezna, toda na lestvici ni videti pravega učinka. Današnji spodrsljaj, kar pa glede na dolenjsko igralsko zasedbo in formo sploh ne bi bil, bi upočasnil priključek z zgornjim delom. Toda tja nič več mladi Domžalčani še ne sodijo. Raje naj bodo pazljivi, da jim tekmeci iz ozadja ne bodo preveč zadihali za ovratnik.

Kranj: Triglav – Rudar (nedelja, Mitja Žganec, 15): Povratnik na trenersko klop Siniša Brkić je sojen Triglavu in igralcem brez »cekinov«. Z njim se bodo Kranjčani vrnili prvinskosti: srčnosti in borbenosti. Privlačne igre z vložki dodane vrednosti in brez učinka so v teh časih znanstvena fantastika za zagnane rekreativce. A tudi takšni bodo trd zalogaj za Velenjčane, ki so sredi tedna zamudili veliko priložnost, da bi ujeli Maribor in Zavrč.