Luka Zahović preprečil zeleno-belo veselico

V svoji prvi tekmi lige prvakov v skupini G proti Sportingu je Maribor osvojil prvo točko. Pogumna predstava vijoličastih.

Objavljeno
18. september 2014 02.34
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Maribor v svoji prvi tekmi skupine G lige prvakov ni zmagal, toda v Ljudskem vrtu se je pelo Štajerska se veseli. Po hudem boju je slovenski šampion s Sportingom igral neodločeno z 1:1. Maribor je bil na pragu poraza po golu njihovega superzvezdnika Nanija v 80. minuti, toda v drugi minuti sodnikovega dodatka je zablestel Luka Zahović. Darilo portugalskih branilcev je spremenil v izenačenje. Maribor bo 30. t. m. gostoval pri Schalkeju.

Ni kaj, 15 let čakanja na novo nogometno čago najvišje ravni se je vleklo. Navijači Maribora seveda imenitne priložnosti, da bi gledali ples svojih ljubljencev med evropskimi prvokategorniki, niso zamudili, napolnili so Ljudski vrt, kolikor se je le dalo. Pa še malo čez uradno številko.

Zven himne šampionske lige je spustil adrenalin po žilah, prvi sodnikov žvižg je pomenil, da se je boj začel. Domači trener Ante Šimundža je spet povlekel presenetljivo potezo: v začetnih enajst je namesto Damjana Boharja postavil Sintayehuja Sallalicha. Ta je začel ambiciozno, a je hitro dojel, da se bo moral bolj kot preigravanjem z eno potezo preveč posvetiti kolektivnemu duhu in odgovornejši igri. Gostje so namreč od prve minute prevzeli vajeti igre v svoje noge. Igra Sportinga na višji ravni od kvalifikacijskih tekmecev je bila očitna, čeprav ji je manjkalo ščepec več konkretnosti. Za Mariborčane je bila ta tekmečeva hiba gotovo blagodejna, saj so dobre pol ure nenehno viseli. Morda tudi namerno? Z izjemo poskusa Agima Ibraimija v 10. minuti z leve strani, ko je bolj ali manj le preizkusil pripravljenost lizbonskega vratarja Ruia Patricia, je bila igra v znaku gostov.

Mariborčani so z nekaj sreče preživeli dobrih 30 minut. Po zaslugi Jasmina Handanovića, ki je hitronogemu Perujcu Andreu Carillu snel »zicer in pol«, še enega Jeffersonu. In tudi dva, tri posredovanja v zadnjem trenutku »na glavo« so preprečila zaostanek in omogočila popoln preobrat v zadnjih desetih minutah prvega polčasa. Gostom so rahlo pošle moči, Mariborčani pa so v trenutku začutili, da se jim je ponudila priložnost za protiudarec rušilnih posledic.

Tavares je bil prvi, ki je poskusil po dolgem zatišju presenetiti brezposelnega in zdolgočasenega Patricia. Toda gostujoča enica je lahko prišla na svoj račun, da je pokazala, kaj zmore. Njega in tudi druge tekmece je izzval Ibraimi. Mariborski makedonski reprezentant je preigraval, pošiljal predložke in streljal. V gostujočem kazenskem prostoru je bilo hudo vroče in na robu izbruha. Le ščepec sreče je Mariborčanom zmanjkalo, da ne bi Ljudski vrt »zagorel«. Po podaji Dareta Vršiča s prostega strela z leve strani je Aleksander Rajčević nebeško skočil in z glavo s 7 m že premagal Patrica, a je žoga zadela le levo vratnico.

Maribor je bil zrel za senzacionalno zmago. To je bilo kljub slabšemu uvodu sporočilo prvega polčasa, ki je dobilo veliko bolj enakovredno nadaljevanje. Alžirec Islam Slimani, v prvem polčasu precej nemočen, je prvi zagrozil po kotu. A Handanović je zadržal formo iz prvega polčasa. Maribor se ni potegnil v obrambo, iskal je pot do gola. Tavaresov poskus je v 51. minuti s pomočjo gostujočega branilca zletel prek Patricia in tudi vrat.

Eni in drugi so igrali za gol. Niso tvegali za vsako ceno, toda bili so napadalni, ritem igre je bil zelo, zelo visok. Vse bolj je bilo očitno, da bi lahko odločila telesna pripravljenost. Handanović je držal v igri Mariborčane, ki nikakor niso bili podrejeni. Celo preveč pogumni, kar je terjalo davek. Šimundža je tvegal, ni menjal najbolj utrujenih. Uštel se je, Nani ga je prehitel z res prefinjenim strelom z 18 m rahlo z desne strani, niti sijajni Handanović ni mogel storiti ničesar. Stegnil se je, kot se je le dalo, a je bil prekratek. Žoga je po tleh zletela v njegov desni kot.

Šimundža je stavil na vse ali nič. Drzno je v igro poslal evropskega »zelenca« Luko Zahovića. Nato še Jeana Philippa Mendyja. Junaški boj za izenačenje je obrodil sad in se izšel v prvovrstni triler s srečnim koncem. Portugalsko zmedo branilcev in njihovo darilo je v slogu vrhunskega strelca izkoristil Zahović. Kot plenilec je zletel proti žogi in dvoboj ena na ena s Patriciem dobil s prefinjenim lobom z glavo. Ljudski vrt je izbruhnil, zeleno-bele veselice le ni bilo!