Madridski »clasico« pomembnejši za Real

Jan Oblak še čaka na priložnost pri Atleticu, ki se bo v španskem prvenstvu pomeril z mestnim tekmecem Realom.

Objavljeno
12. september 2014 21.54
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – Današnja sobota prinaša dve zanimivi tekmi v španskem prvenstvu. Dvoboji Reala in Atletica (20) so bili v zadnjih letih celo privlačnejši od slovitega »clasica«, na štadionu Camp Nou pa bo šlo za srečanje klubov, ki poosebljata zahteve Kataloncev in Baskov po neodvisnosti – Barcelone in Athletica iz Bilbaa (16).

Atletico je lanskega 17. maja prekinil štirinajstletno sušo v mestnih derbijih z Realom in odstrelil Joseja Mourinha, ki je prvič po dolgem času ostal brez lovorike, toda le malokdo je verjel, da bodo rdeče-beli vzpostavili enakovreden odnos s slovitim mestnim rivalom. Tekme Reala in Atletica so postale magnet za navijače, pogosto so bile prežete s čustvi in zaznamovane z rdečimi kartoni. Le enkrat v zadnjih dvajsetih letih se je madridski derbi končal brez golov, in sicer maja 2005. Real v minuli prvenstveni sezoni ni premagal Atletica, ki je dobesedno v zadnjem dejanju matiral še Barcelono in prvič po 18 letih pokoril Iberski polotok. »Baletniki« so bili uspešnejši v finalu lige prvakov, letošnji evropski superpokal pa je spet pripadel trenerju Diegu Simeoneju. Kluba od leta 1927, ko je vzniknilo rivalstvo, še nista bila bitk na tako visoki ravni.

»Zame je primera division pomembnejša od lige prvakov, saj navijači dihajo z državnim prvenstvom polnih 38 kol,« je zatrdil Simeone. Nocoj bo »spremenil smer« tudi Realov trener Carlo Ancelotti, čigar imperativ je resda odmevno nastopanje v ligi prvakov. Real je namreč slabo začel sezono, tik pred reprezentančnim premorom je v San Sebastianu celo zapravil prednost z 2:0, potem ko mu je Sociedad nasul štiri gole.

»Moja samozavest pred nocojšnjim derbijem izhaja iz dveh dejstev: na voljo imam skupino profesionalcev, ki je osredotočena na Atletico, v moštvo pa se vrača Cristiano Ronaldo, ki v povprečju zabije gol na tekmo,« je pojasnil Ancelotti, za katerega je današnji večer pomembnejši kot za Simeoneja, saj bi lahko v primeru poraza zaostal že šest točk za Barcelono, ki po dveh kolih edina ohranja stoodstotni izkupiček. Mimogrede: Barcelona bo prvič v 114-letni zgodovini kluba igrala domačo ligaško tekmo v barvah katalonske zastave.

Ancelotti zavoljo poškodb in živahnega prestopnega roka resda še ni našel idealne enajsterice. Drevi naj bi igrali pred Ikerjem Casillasom Marcelo, Pepe, Ramos (Varane) in Arbeloa (Ramos), v zvezni vrsti Bale, Kroos in Modrić, na krilih Ronaldo in Rodriguez – Italijan naj bi torej zamenjal vlogi Valižana in Kolumbijca –, v napadu pa Benzema. Atletico naj bi začel tekmo z enajsterico: Moya; Siqueira, Godin, Miranda, Juanfran; Gabi, Thiago; Griezmann, Garcia, Koke; Mandžukić.

»Res imamo nekaj novincev, toda nismo zamenjali sloga igre, zato smo dobro uigrani,« je zatrdil Juanfran. Simeone ne bo posegal v moštvo, ki je v superpokalu premagalo Real, torej bo vratar Jan Oblak še naprej s klopi čakal na kakšno napako Miguela Moye.