Madžari po 44 letih na evropskem prvenstvu

Madžarska je v dodatnih kvalifikacijah še drugič premagala Norveško in se s skupnim izidom 3:1 uvrstila na euro.

Objavljeno
15. november 2015 20.50
Posodobljeno
15. november 2015 21.42
SOCCER-EURO/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Budimpešta - Madžarsko je v času letošnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji po dolgih letih zajela prava nogometna evforija. Zanjo je poskrbela njihova reprezentanca, ki se je po dolgih 44 letih znova uvrstila na evropsko prvenstvo.

Madžari so v dodatnih kvalifikacijah izločili Norvežane, potem ko so jih že v gosteh presenetili z 1:0, v Budimpešti pa so pot v Francijo potrdili z zmago z 2:1. Tokratni madžarski junak je bil ob 39-letnem vratarju Gaborju Kiralyju napadalec Slovana iz Bratislave Tamas Priskin, ki je z lepo odmerjenim strelom zadel že v 14. minuti tekme in svojo ekipo močno približal napredovanju. V 83. minuti ga je z avtogolom potrdil Markus Henriksen, ki je nespretno posredoval po podaji s kota kapetana Balazsa Dzsudzsaka.

Norveški napadalec je le štiri minute kasneje zadetek zabil tudi v pravo mrežo, torej madžarsko, a je bilo vse skupaj prepozno za morebiten preobrat gostov.


Tamas Priskin Amazing Goal Hungary 1-0 Norway... by enteritament

Za razliko od tekme v Oslu, ko so Norvežani prevladovali na igrišču (streli 22:6, v okvir vrat 6:4, koti 16:0, posest 58:42), so bili Madžari tokrat nevarnejši in so več kot zasluženo tudi zmagali. Proti vratom Orjana Nylanda so sprožili 11 strelov (razmerje 11:13), pri čemer je moral norveški čuvaj mreže petkrat posredovati (5:4), še dvakrat pa ga je rešil okvir gola. Skandinavci so tudi danes prevladovali v držanju posesti žoge (61:39) in številu kotov (9:4), a jim vse skupaj ni pomagalo do morebitnega preobrata.

Jutri bosta pot na EP iskali reprezentanci Irske in Bosne in Hercegovine, v torek pa še ekipe Slovenije, Ukrajine, Danske in Švedske.

Dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2016, izidi:

Madžarska - Norveška 1:0 (1:0) 1:0*
Priskin 13., Heniksen 83.

jutri

Irska - BiH 1:1*

torek

Slovenija - Ukrajina 0:2*

Danska - Švedska 1:2*

* izidi prvih tekem