Mamić spet na prostosti, a ne tudi v Dinamovi pisarni

Zdravko Mamić lahko proti plačilu 14 milijonov kun (1,85 milijona evrov) zapusti zapor, poklicnih nalog v Dinamu pa ne sme opravljati.

Objavljeno
08. december 2015 14.51
FBL-CRO-DINAMO-ZAGREB-MAMIC-CORRUPTION-ARREST
G. L.
G. L.

Zagreb - Razvpiti hrvaški poslovnež Zdravko Mamić, ki ga bremenijo obtožbe o finančnem oškodovanju nogometnega kluba Dinamo, pri katerem opravlja funkcijo izvršnega direktorja, se bo lahko branil s prostosti. Zagrebško županijsko sodišče je danes sporočilo, da alfa in omega serijskih hrvaških prvakov lahko zapusti zapor proti plačilu varščine v višini 14 milijonov kun (1,85 milijona evrov). Starejši brat prvega trenerja Zagrebčanov Zorana Mamića pa v prihodnje ne bo smel opravljati funkcij v Dinamu.

Zdravko Mamić je skupaj s svojim sinom Mariom Mamićem, in dvema podjetnikoma iz Istre, Igorjem Kroto in Sandrom Stipančićem, osumljen nepravilnosti pri nekaterih transferjih nogometašev, s katerimi naj bi Dinamo oškodovali za kar 10 milijonov evrov in še pol milijona britanskih funtov za povrh. Tudi preostala trojica bo lahko odkorakala na prostost, če bo sodišču nakazala med dvema in petimi milijoni kun varščine (od 263.000 do 658.000 evrov). Že pred časom so iz Remetinca izpustili predsednika hrvaške nogometne zveze in nekdanjega direktorja Dinama Damirja Vrbanovića, ki je poravnal milijon kun (131.500 evrov) varščine.

Tiskovni predstavnik sodišča Krešimir Devčić je hrvaškim medijem danes pojasnil, da Mamić po vrnitvi na prostost ne bo smel opravljati nalog izvršnega predsednika kluba niti priti v stik s pričami, med katerimi je tudi njegov brat Zoran.

Starejšemu Mamiću na Hrvaškem očitajo, da je bil vodja zločinske organizacije, ki je prek »off-shore« podjetij v tujini finančno oškodovala Dinamo med letoma 2004 in 2015. Zdravko naj bi v imenu Dinama sklenil fiktivne pogodbe s svojim sinom, Kroto in Stipančićem, ki naj bi na ta način prevzeli neobstoječe dolgove do igralcev, navaja USKOK.

Sporne transakcije med drugim zadevajo prestope Maria Mandžukića, Dejana Lovrena, Eduarda da Silve, Roberta Kocha, Dumitra Mituja in še nekaterih bivših igralcev zagrebških modrih.