Mamić želi po vrnitvi na prostost Dinamu pomagati kot prostovoljec

Šef hrvaškega Dinama se bo po plačilu 1,85 milijona evrov varščine proti obtožbam branil s prostosti.

Objavljeno
18. december 2015 19.18
SOCCER-CROATIA/
G. L.
G. L.

Zagreb - Zdravko Mamić je zagrebškemu županijskemu sodišču v denarju in nepremičninah poravnal 14 milijonov kun (1,85 milijona evrov) visoko varščino, kar pomeni, da je izvršni direktor Dinama zopet na prostosti. Mamića so pred znanim zagrebškim zaporom Remetinec pričakale novinarske ekipe in tudi nekaj deset njegovih najzvestejših privržencev.

O postopku, v katerem se je znašel, pred kamerami ni smel govoriti, je pa izrazil prepričanje, da bo dokazal svojo nedolžnost. Potrdil je, da mu bodo v kratkem ukinili opravljanje nalog izvršnega direktorja Dinama, kar je bil tudi eden od pogojev, da je sploh lahko zapustil pripor. Hkrati ne bo smel imeti stika z več desetimi pričami v obširni aferi naših južnih sosedov.

»Našel bom način, da pomagam pri delovanju kluba, tudi kot prostovoljec,« je prepričan Mamić, ki ga oblasti sumijo, da je pri transferjih nogometašev oškodoval klub za približno deset milijonov evrov in pol milijona britanskih funtov. Podpornikov mu v hrvaški prestolnici kljub vsemu ne primanjkuje. Kar nekaj se jih je zbralo tudi danes pred Remetincem, vključno z zaposlenimi v Dinamu, ki so se pripeljali s klubskim avtobusom. Mamić je vse skupaj povabil na pijačo.

Že včeraj so ob plačilu petih milijonov kun (658.000 evrov) varščine na prostost izpustili tudi njegovega sina Maria Mamića, pred tem pa še nekdanjega predsednika Dinama Damirja Vrbanovića. Za zapahi je ostal le še eden od dveh podjetnikov iz Istre, ki sta se po raciji hrvaške policije skupaj s prej omenjenimi v priporu znašla sredi prejšnjega meseca.

Domnevni glavni krivec v aferi Zdravko Mamić se je za rešetkami sicer znašel že julija letos zaradi suma podkupovanja in utaje davkov, s čimer naj bi oškodoval klub in državo za 130 milijonov kun (17,1 milijona evrov). Tedaj so ga na prostost izpustili proti plačilu 921.000 evrov varščine.