Mamić znova v rokah policije

Hrvaška policija je danes prijela peterico zaradi domnevnih nepravilnosti pri transferju Dinamovih nogometašev.

Objavljeno
18. november 2015 12.56
cropix_mamic
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Zagreb - Hrvaški možje postave so danes vnovič prijeli razvpitega izvršnega predsednika zagrebškega nogometnega velikana Dinama Zdravka Mamića in še štiri druge osebe (njegovega sina in nečaka Maria Mamića in Mislava Mamića, menedžerja športne agencije ASA Nikkyja Vuksana in izvršnega predsednika Hrvaške nogometne zveze Damirja Vrbanovića) zaradi domnevnih nepravilnosti pri prestopih igralcev, s katerimi naj bi klub oškodovali za več kot 10 milijonov evrov.

Zdravko Mamić je ustanovitelj agencije MSA, v kateri je nato vodenje prevzel njegov sin Mario, vodila pa je del transferjev nekdanjih Dinamovih igralcev. Naknadno so agencijo preimenovali v ASA, v kateri je menedžer Vuksan. Po poročanju hrvaških medijev peterico bremenijo združevanja v kriminalno organizacijo, ki naj bi s transferji nogometašev prek čezmorskih (off-shore) podjetij med letoma 2004 in 2015 Dinamo oškodovala za približno 80 milijonov kun.

Pri Dinamu so v sporočilu za javnost pojasnili, da klubske prostore preiskujejo pripadniki posebnega policijskega oddelka pod pristojnostjo Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok). Policisti preiskujejo tudi stanovanja danes prijetih oseb. Zdravka Mamića, ki ga je zagrebško tožilstvo konec julija ovadilo tudi zaradi domnevnih groženj menedžerju nogometaša Roberta Murića, in Vrbanovića so prijeli tudi že v začetku letošnjega julija zaradi suma podkupovanja in utaje davkov, s čimer naj bi oškodovali klub in državo za debelih 17 milijonov evrov. Takrat so prijeli tudi Zdravkovega brata Zorana Mamića in uslužbenca davčne uprave Milana Pernarja, a so bili vsi sredi julija izpuščeni proti varščini.