Manchester United do še zadnje manjkajoče lovorike

Rdeči vragi so v finalu evropske lige z 2:0 ugnali Ajax, zadela sta Paul Pogba v prvem in Henrih Mhitarjan v drugem polčasu.

Objavljeno
25. maj 2017 00.58
Sweden Soccer Europa League Final
J. P.
J. P.

Stockholm - Nogometaši Manchester Uniteda so razmeroma neposrečeno sezono rešili z osvojitvijo edine lovorike, ki je v bogato založeni vitrini še niso imeli - zmagovalne v evropski ligi. V finalu na stockholmski Friends Areni, ki je potekal pod piščalko koprskega glavnega sodnika Damirja Skomine, so namreč z 2:0 odpravili zasedbo Ajaxa, ki tako ostaja pri eni trofeji, osvojeni pred četrt stoletja, v sezoni 1991/92. United je v zadnjih enajstih dvobojih v tem tekmovanju ostal neporaženi, vpisal je osem zmag in tri neodločene izide z zgolj štirimi prejetimi zadetki.

Prvi gol Manchestra, ki je sezono v premier league namesto na vrhu, kamor je meril, sklenil na šestem mestu z vstopnico v skupinski del evropske lige tudi v prihodnji sezoni (osvojena lovorika ga je zdaj porinila med elito, v ligo prvakov), je nekoliko srečno vpisal Paul Pogba. Po podaji Marouaneja Fellainija je njegov strel zadel Kolumbijca Davinsona Sancheza, ki je žogi spremenil smer leta in ukanil nemočnega čuvaja mreže Andreja Onano, ki je jadral v napačno smer. Ajax je bil krepko več pri žogi, kar dvotretjinsko, a so bili njegovi napadi jalovi in brez pike na »i«.

Drugi polčas se je začel s hladno prho za privržence nizozemskega velikana, ki je uvodoma na igrišče poslal najmlajšo zasedbo doslej v finalih evropskih tekmovanj, povprečno staro komaj 22 let in 282 dni, branilec Matthijs de Ligt, star 17 let in 285 dni, pa je bil sploh najmlajši, ki se je kadarkoli v finalu boril za končno lovoriko. United je še drugič zadel že v 48. minuti. Po poskusu Chrisa Smallinga je bil pred vrati najprisebnejši Henrih Mhitarjan in mojstrsko postavil končni izid - 2:0. Zanimivo: Armenec je kar pet od zadnjih šestih golov v majici »rdečih vragov« prispeval v evropski ligi.

Angleški velikan je tako pod taktirko razvpitega portugalskega trenerja Joseja Mourinha postal šele peti klub v zgodovini, ki se je veselil naslova v vseh treh glavnih evropskih tekmovanjih - evropski ligi (prej pokalu UEFA), ligi prvakov (prej evropskem pokalu) in pokalu pokalnih zmagovalcev, medtem ko ga pred Mourinhem še ni bilo trenerja, ki bi se več kot enkrat dokopal do lovorike tako v ligi prvakov kot v evropskem pokalu. Od prejšnje, ki jo je osvojil Portugalec, med klubsko elito stare celine z Interjem, je minilo sedem let ... Rdeči vragi so prekinili popolno dominanco španskih kolektivov, ki so v evropskih tekmovanjih pobrali zadnjih dvanajst trofej.