Manchester United, padli velikan

Nogometna liga prvakov: Real Madrid zadel osmico, Cristiano Ronaldo pa štirico.

Objavljeno
08. december 2015 22.46
Posodobljeno
09. december 2015 05.00
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Zadnje dejanje lige prvakov v skupinah od A do D je bilo usodno za enega od največjih, Manchester United. Angleškemu velikanu se je vse sfižilo, izgubil je v Wolfsburgu, PSV Eindhoven pa je doma osvojil točko in zaradi boljšega izkupička v medsebojnem dvoboju osvojil 2. mesto v skupini B.

Rdeči vragi so potegnili kratko v dramatičnem razpletu navkljub vodstvu v 10. minuti, ko je mrežo zatresel 20-letni Francoz Anthony Martial. Nemški podprvaki so zasukali rezultat v slabe pol ure. Za trenutek je bil United slabih 10 minut pred koncem na drugem mestu, saj je Francoz Josuha Guilavogi izenačil v 82. minuti z avtogolom. Točka je tedaj zadostovala za napredovanje, saj je bilo v Eindhovnu prav tako izenačeno – 1:1. A že dve minuti pozneje se je podrl Unitedov svet. Naldo (na fotografiji levo) je zabil še drugi gol na tekmi za 3:2, za nameček pa je v Eindhovnu v 86. minuti za zmago PSV z 2:1 zadel Davy Pröpper.

Sinočnji večer je zaznamoval Real Madrid. Ali pa spet neusmiljeni krvnik malih Cristiano Ronaldo. Švedski prvak je v španski prestolnici izgubil kar z 0:8, Portugalec pa je zabil štiri gole, s čimer je krepko popravil svojo strelsko statistiko. Še peto sezono zapored je v »Champions League« dosegel najmanj 10 golov (v tej je pri enajstih golih), skupno je pri 89 golih, Real pa je tretje moštvo, ki je v LP zabilo osem golov. Kar dve od teh je vodil Rafael Benitez (še pri Liverpoolu), ki velja za trenerja z obrambno filozofijo. Real je povrhu dosegel svojo najvišjo zmago v LP, doslej je bila najvišja 6:0 proti Genku iz leta 2002.

Atletico Madrid se je v Lizboni oddolžil za edini poraz v skupini in si napredovanje med 16 najboljši priigral kot prvi v skupini. Jan Oblak ob vrnitvi na štadion Luči ni imel veliko dela, pri golu domačih pa ni imel veliko možnosti.

V šestnajstino finala evropske lige so se uvrstili Šahtar, Manchester U., Galatasaray in Sevilla.

Izidi

Skupina A – Real Madrid : Malmö 8:0 (Ronaldo 4, Benzema 3, Kovačić), Paris St. Germain : Šahtar 2:0 (Moura, Ibrahimović); vrstni red: Real M. 16, PSG 13, Šahtar in Malmö po 3; skupina B – Wolfsburg : Manchester United 3:2 (Naldo 2, Vieirinha; Martial, Guilavogui), PSV Eindhoven : CSKA Moskva 2:1 (de Jong, Pröpper; Ignaševič); vrstni red: Wolfsburg 12, PSV 10, Manchester U. 8, CSKA 4; skupina C – Benfica : Atletico Madrid 1:2 (Mitroglou; Niguez, Vietto), Galatasaray : Astana 1:1 (Inan; Twumasi); vrstni red: Atletico M. 13, Benfica 10, Galatasaray 5, Astana 4; skupina D – Sevilla : Juventus 1:0 (Llorente), Manchester City : Borussia Mönchengladbach 4:2 (Silva, Sterling 2, Bony; Korb, Raffael); vrstni red: Manchester C. 12, Juventus 11, Sevilla 6, Borussia M. 5.