Manchester United posloval rekordno

Angleški nogometni klub Manchester United je v minuli sezoni posloval rekordno, s prihodki 433,2 milijonov funtov.

Objavljeno
10. september 2014 14.10
Britain Soccer Man United Moyes
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

London - Pri angleškem nogometnem velikanu Manchester Unitedu so danes objavili uradne podatke o poslovanju v pretekli sezoni in izdali, da je klub lani posloval rekordno, saj so njegovi prihodki znašali 433,2 milijonov funtov, kar je 539,6 milijonov evrov.

Številke o poslovanju vključujejo tudi med 23,9 milijona funtov čistega dobička, h kateremu je pomagala tudi prodaja okrog pet milijonov navijaških rekvizitov, vključno z dvema milijonoma dresov, prodanih po celem svetu. »Dresi Manchester Uniteda so popolnoma na novo oblikovani vsako sezono. Uradna predstavitev dresov je vedno zelo pričakovan dan za naše navijače,« so ogromno količino prodanih dresov komentirali pri 20-kratnih angleških prvakih. 

Klub je objavil 49-odstotno povišanje prihodkov iz naslova pokroviteljskih pogodb, med drugim je podpisal tudi 10-letno pokroviteljsko pogodbo z Adidasom, vredno 750 milijonov funtov.

Eden vznemerljivejših podatkov, ki ga je vsebovalo poročilo, je podatek o višini odpravnine nekdanjega trenerja Uniteda Davida Moyesa, ki lani ni upravičil visokih pričakovanj navijačev in vodstva kluba. Za predčasno slovo nesojenega naslednika legendarnega sira Alexa Fergusona je moralo vodstvo kluba odšteti kar 5,2 milijona funtov.

V predstavitvi finančnih rezultatov je klub zabeležil tudi izgubo, ki jo je klub utrpel zaradi neuvrstitve v evropska tekmovanja. Ta je posledica sedmega mesta v angleški prvi ligi v sezoni 2013/14 in bo United stala kar med 385 in 395 milijonov funtov.

Pri Unitedu so bili zaradi nadaljevanja anemične igre tudi v tej sezoni primorani kar globoko seči v žep za nove okrepitve - za nove igralce so porabili 150 milijonov funtov, od tega rekordnih 59,7 milijona funtov na Otoku, kolikor je stal nakup Argentinca Angela di Marie, ekipo pa so okrepili še Radamel Falcao, Luke Shaw, Marcos Rojo in Daley Blind.