Maribor bi premierno slavil naslov prvaka v Stožicah

Če bi si Maribor drevi priboril svoj 14. naslov, bi se vrnil na vrh po 31 kolih, kar mu je v zadnjih 10 letih uspelo le enkrat.

Objavljeno
29. april 2017 13.54
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Morebitna zmaga Maribora na drevišnjem gostovanju v metropoli bi pomenila selitev naslova najboljše nogometne ekipe v državi iz Ljubljane v Maribor. Hkrati bi Štajerci nadaljevali sodobno tradicijo, saj v zadnjih desetih letih še nikdar ni bilo treba čakati na razplet pri vrhu do zadnjega kola 1. SNL.

Če bi si Maribor drevi priboril svoj 14. naslov slovenskega prvaka, bi se vrnil na vrh po 31 kolih, kar mu je v zadnjih desetih letih uspelo le enkrat. To je bilo leta 2012, ko so Štajerci v Ljudskem vrtu premagali Triglav z »vaterpolskih« 8:0 in ekspresno hitro pokorili tekmece v prvi ligi. Maribor je končal sezono z neverjetnimi 20 točkami prednosti pred drugouvrščeno Olimpijo, še šest manj jih je zbrala Mura (85:65:59). »Še nikomur ni to uspelo tako zgodaj kot nam,« je tedaj žarel od sreče trikratni strelec Etien Velikonja ... Mimogrede, to je bila tudi zadnja sezona v 1. SNL, ki sta jo sočasno zaznamovala tradicionalna prekmurska kluba Mura in Nafta. Kdo ve, morda bo kmalu drugače, saj naj bi tako Sobočani kot Lendavčani v prihajajoči sezoni znova zaigrali v razširjeni in še nikdar zanimivejši 2. SNL.

Analiza zadnjih desetih sezon, torej od leta 2007, razkriva pisano druščino klubov, ki so jih maja okronali za najboljši nogometni klub v državi. Domžale so dočakale zgodovinsko šampionsko slavje in vožnjo z odprtim avtobusom v 33. kolu, potem ko so v Ajdovščini premagale Primorje, še enega nekoč močnega ligaša, ki je s kolapsom slovenskih gradbenih gigantov mrknil iz resnega nogometa, čeprav premore odlično nogometno infrastrukturo. Ajdovci so padli s 4:0, zmleli so jih strelci Zlatan Ljubijankić, Dejan Grabić, Siniša Janković in Luka Žinko ter prvi asistent tekme Andraž Kirm. Razumljivo, da je tedanji domžalski trener Slaviša Stojanović po prvem v nizu dveh naslovov prvaka sijal od sreče kot otrok. »Lep občutek je biti najmlajši trener v zgodovini slovenskega nogometa z naslovom prvaka v prvi ligi. Lep občutek je, ko si prvi trener, ki je iz druge lige z istim klubom prišel do naslova v prvi ligi. Lep občutek je, ko si v sezoni zrušil tako rekoč vse rekorde. Prisotno je veliko veselje,« je povedal tedaj 37-letni Slave. Ob letu osorej so Domžalčani potrdili naslov najboljšega eno kolo pozneje (v 34. od 36), za to so v Spodnji Šiški premagali Interblock, vzpenjajočo se silo slovenskega nogometa. Interblock je s finančno injekcijo Joca Pečečnika nekaj tednov pozneje Domžalam speljal športnega direktorja Nenada Protego, Stojanovića so zvabili v Celje, v novih skupinah pa nista ponovila podviga iz Domžal.

Zahović in Milanič

V naslednji sezoni se je vrnil na zemljevid prvakov Maribor, kar je bil prvi podvig novega športnega direktorja Zlatka Zahovića in njegovega trenerskega izbranca Darka Milaniča. To se je zgodilo tri kola pred koncem prvenstva, ko je pod Kalvarijo pokopal Celjane ankaranski napadalec Dalibor Volaš. »Štajerska se je veselila« v ritmih Alfija Nipiča, toda le eno sezono. Že v sezoni 2009/2010 so obogatili zgodovino koprski nogometaši, ki so pod vodstvom alfe in omege Mirana Pavlina pokorili Slovenijo že v 32. kolu prvenstva. Trener Nedžad Okčić, ob Pavlinu pa denimo tudi Amir Karić in Dare Vršič, so igrali najbolj stanovitno, prvič so izgubili šele v 15. kolu, krasila jih je zmagovita kombinacija mladosti in izkušenj. Temu »precedensu« je sledilo kar pet let dolgo šampionsko obdobje vijoličastih nogometašev, ki so tedaj močno zaznamovali slovenski nogomet in v tem času zelo spodobno zastopali slovenske barve tudi v evropski ligi in ligi prvakov. Štajerci so le prvi naslov prvaka od petih potrdili v gosteh, leta 2011 v Ajdovščini, nato so po vrsti nizali zmage v odločilnih kolih v svojem Ljudskem vrtu – padli so Triglav, Olimpija, znova Triglav in predlani Domžale.

1. SNL obarvana v zeleno

Lani je bila 1. SNL obarvana v zeleno, saj je v predzadnjem kolu prvenstva postal prvak klub, ki je leta 2005 vzniknil na pogorišču nekdanje Olimpije kot NK Bežigrad le po zaslugi entuziastov pod vodstvom Primoža Glihe. Ljubljančane je vodil do naslova trener Rodolfo Vanoli, na igrišču je najmočneje opozoril nase Rok Kronaveter, ob njem so v različnih obdobjih blesteli tudi Andraž Šporar, Ezekiel Henty in Blessing Eleke.

Prav zanimivo bo torej spremljati, ali bo uradna primopredaja najboljšega na sončni strani Alp prav v Stožicah, kjer se bosta drevi pomerila Olimpija in Maribor; to se v Stožicah še ni zgodilo. Če se Štajercem ne bi izšlo nocoj, bodo imeli naslednjo priložnost za lovoriko 6. maja, ko bo obiskala Štajersko goriška zasedba.