Maribor diha le še na škrge

1. SNL: v nedeljskem derbiju v Stožicah tudi dvoboj atletov.

Objavljeno
03. december 2015 22.47
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Incident s pretepaškim vložkom ob koncu domžalsko-mariborskega derbija 20. kola v 1. SNL – v glavnih vlogah sta nastopila domača igralca Antonio Mance in Benjamin Morel – se je zgodil na napačni strani. Če bi do podobnega izbruha strasti prišlo v vijoličnem taboru, bi bilo sporočilo jasno: »Maribor je še živ!«

Preloženi veliki derbi 15. kola v Stožicah je pustil hude posledice v mariborskem taboru. Da so vijolični vse sile usmerili v zmagovit razplet, sta razkrila zadnja ligaška spodrsljaja. Po neodločenem izidu v Ljubljani sta psihološka priprava in adrenalin v vijoličnem moštvu delovala še nekaj dni in sta zadostovala za stretje neugodnega, a takrat še ne trdega goriškega oreha, potem pa se je ustavilo. Namesto da bi Mariborčani znižali zaostanek za Ljubljančani pod 5 točk so ga povečali na 8 točk in tekmecem na stežaj odprli pot do prvega naslova državnega prvaka. Jesensko lovoriko so si zeleno-beli priigrali tudi brez najboljšega strelca Andraža Šporarja.

Toda mariborski grehi so povezani z zmotami v poletnem prestopnem roku in slabi – telesni in taktični – pripravi za sezono, ki jo bo silno težko zasukati v šesti zaporedni naslov državnega prvaka. Proti Zavrču in še posebej proti Domžalam so Mariborčani razgalili vse svoje največje pomanjkljivosti. Vključno z najbolj vidno za moštvo, ki je še ne dolgo nazaj mešalo štrene največjim evropskim velikanom, pomanjkanjem hitrih igralcev.

V zadnjem letošnjem gostovanju v Ljubljanski kotlini je imel trener Krunoslav Jurčić najdaljšo rezervno klop v SNL, ki pa je bila še prekratka, saj ni imel dovolj ustreznih bojevnikov predvsem za enakovredno tekaško bitko z najbolj atletsko zasedbo v ligi, domžalsko. Ko vijolični mojstri nimajo dovolj moči, dihajo na škrge. Ni več hitre žoge in razmišljanja. So samo še »lažni princi«, ki komaj čakajo na konec muk. Agim Ibraimi je bolj kot ne poskakoval, da bi se le izognil ostrejšim prijemom tekmecev, kapetan Marcos Tavares je letom dodal še kakšen kilogram preveč, Željku Filipoviću ni več pomagal niti prefinjen občutek za igro, Dare Vršič pa je tako ali tako že ves čas vijolične zgodbe igralec, ki največ zna, a strokovnjaki ne vedo, kaj bi z njim. Povrhu niti Jurčić ni vlekel pravih potez, čeprav še vedno kaže najboljšo formo med vsemi Mariborčani.

Domžale so bile spet odlične proti favoritu in tudi v nedeljo v Stožicah se jim obeta podobna vloga. Olimpija je z napadalno filozofijo ustrezna tekmica, pri čemer tudi telesno najbolj pripravljeni zeleno-beli, odkar tekmujejo v 1. SNL, v atletski zmogljivosti še niso kos Domžalčanom. Toda domžalska realnost bo vendarle boj za 3. mesto z bolj nadarjeno Gorico. V Stožicah bodo Domžale prej kot zase igrale za Maribor!