Maribor načrtuje proslavo naslova prvaka v Stožicah

Štajercem točke, Domžalam umetniški vtis – Milanič: Tudi tako je treba zmagovati; Rožman: Slej kot prej bomo bogato poplačani

Objavljeno
24. april 2017 01.11
TAVARES Marcos (NK Maribor), HAUSMANI Zeni (NK Domžale), 22.4.2017, Maribor [marcos tavares, zeni hausmani, nk maribor, nk domžale, nogomet]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
V štajerski nogometni družini že lahko hladijo penino za skorajšnje praznovanje 14. naslova državnega prvaka. Mariborčani po tekmi z Domžalčani že kujejo načrt, po katerem bi proslavili vrnitev primata pod Kalvarijo na zanje najlepši način: z morebitno zmago na gostovanju v Ljubljani, s katero bi si zagotovili lovoriko pet kol pred koncem prvenstva.

Derbi 30. kola v Ljudskem vrtu bi lahko razdelili na dva dela: na prvega, ki je trajal do 8. sekunde tekme, in drugega, v katerem so igrali odtlej do konca 93. minute. Mariborska legenda Marcos Tavares je namreč v prvi akciji gostiteljev unovčil dolgo podajo Rodriga Defendija in izkoristil spodletelo posredovanje domžalskega branilca Mihe Blažiča ter spretno postavil končni izid tekme že v 8. sekundi.

Tavares hitrejši od Verbiča

Zrušil je tudi dotedanji rekord v lasti Benjamina Verbiča, ki se je vpisal med strelce v 11. sekundi tekme Celja in Zavrča. »To je težko opisati, naš kapetan je namreč res neverjeten. S kakšno lahkoto ruši rekord za rekordom! Vem, da bo v prihodnje zrušil še kakšnega, mi pa mu bomo pri tem pomagali s trdim treniranjem in napredkom v igri,« je bil vesel po tekmi mariborski trener Darko Milanič, ki je bil še kako zadovoljen z razpletom derbija. Že prej je vedel, da domžalski aduti nimajo kaj izgubiti, Maribor pač, na tak način pa sta tekmeca tudi pristopila k tekmi. V seštevku je šlo namreč za enosmerni promet proti vratom Jasmina Handanovića, ki je imel veliko dela, večkrat je moral potrditi svojo kakovost. »Tudi na tak način je treba znati zmagovati,« se je pridušal Milanič in priznal: »Dobro smo se branili, v napadu pa smo bili premalo disciplinirani in – razen gola – nismo opravili veliko. Toda tudi to je nogomet, tudi na takšen način lahko razkriješ svojo kakovost.«

Neverjetno, toda Mariborčani od omenjene 8. sekunde tekme niso sprožili niti enega strela na vrata ali mimo vrat! Statistika razkriva veliko premoč Domžalčanov, ki so sprožili 13 strelov in nanizali 8 kotov (gostitelji enega), imeli so tudi večjo posest žoge.

»Na igrišču poskušamo vselej uresničiti načrt, o katerem sem že večkrat govoril tudi v medijih. Vselej želimo igrati, kot smo danes. Kljub porazu moram pohvaliti igralce, saj nam je danes uspelo nekaj, kar v Sloveniji ni uspelo še nikomur. Bodoče državne prvake smo skozi celotno tekmo držali na njihovi polovici, kar je vse prej kot majhna stvar,« je po gostovanju v Mariboru razmišljal domžalski trener Simon Rožman. Gostje so namreč nenehno vršili pritisk na Štajerce, pri čemer so si ustvarili tudi več priložnosti. Najlepši je zapravil Ivan Firer, dvakrat je bili blizu gola po strelu z razdalje tudi zvezni igralec Žan Majer; enkrat iz igre, drugič s prostega strela.

Domžalčani so igrali pogumno in ambiciozno, velja pritrditi Rožmanovim besedam, v katerih je med drugim izpostavil, da so nevtralni gledalci gotovo prepoznali »našo moč in kakovost, zaradi katere bomo slej kot prej še močno poplačani«. Igrali so torej nasprotno kot vodilno moštvo lige, ki je bilo občasno nagrajeno z glasnimi žvižgi svojih navijačev, četudi je na izkušen in rutiniran način izvlelko na svoj konto dodatne tri točke. Navijači so lepo napolnili novo tribuno Ljudskega vrta, v prihodnje lahko pričakujemo, da se bo zbralo pod Kalvarijo še dvakrat ali trikrat več gledalcev kot sobotnih 4500. Slavje bo pač treba proslaviti po štajersko, torej v sozvočju z dejstvom, da NK Maribor deluje v največji vinorodni pokrajini v Sloveniji, slavno trto pa poznajo celo v mestnem središču Maribora.

Maribor med nosilci

Maribor se je namreč povsem približal svojemu 14. naslovu državnega prvaka. Šest kol pred koncem uživa na lestvici 15 točk prednosti pred Olimpijo in še eno več pred Domžalami, torej bi si lahko zagotovil novo zvezdico že z ugodnim razpletom 31. kola, ko bo na sporedu zadnji veliki derbi med Olimpijo in Mariborom v tej sezoni.

Le še čudež lahko torej Mariboru prepreči osvojitev naslova najboljšega, le za eno leto je dovolil razgled z nogometnega Triglava Ljubljančanom, že letos jih je pahnil nazaj v Ljubljansko kotlino. Slednje je uživanje na vrhu očitno tako zavedlo, da so pozimi dokončno zašli s smeri in vanprej izgubili bitko za naslov prvaka. Športni direktor Štajercev Zlatko Zahović lahko že snuje načrt za nov nastop v Evropi, saj sta znana tako datum prvih tekem Maribora v kvalifikacijah za ligo prvakov kot razmerje moči med udeleženci. Maribor bo začel pot v 2. kolu, in sicer 11./12. ter 18./19. julija, skoraj zanesljivo pa bo med nosilci v žrebu parov, ki bo 19. junija v Nyonu.