Maribor je bil vztrajen, Olimpija pa srečnejša

V finalu pokala Nogometne zveze Slovenije se bodo 31. maja na koprski Bonifiki pomerili Ljubljančani in Domžalčani.

Objavljeno
13. april 2017 01.45
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Maribor – Olimpija je v povratni polfinalni tekmi pokala NZS branila prednost iz Stožic z 2:1 in jo tudi ubranila, potem ko je proti branilcu lovorike Mariboru v Ljudskem vrtu iztržila 1:1. Olimpijino uvrstitev v finale, v katerem se bo 31. maja v Kopru pomerila z Domžalami, je z golom v 32. minut napovedal Alexandru Cretu. Za Maribor je bil strelec Dino Hotić.

»Veseli smo napredovanja proti kakovostnemu Mariboru. Na igralce sem tako ponosen, kot bi bili moji otroci,« se je pred izbruhom čustev neuspešno skušal brzdati »zasilni« ljubljanski trener Safet Hadžić, ki je v tednu dni Olimpijino barko tako rekoč obvaroval brodoloma. O tem, kaj bo Olimpija opravila na Bonifiki, je bil zadržan: »Tudi Domžale so odlične, toda najprej želimo začeti zmagovati tudi v prvenstvu.«

Eden od njegovih najljubših igralcev Andraž Kirm se je trenerju oddolžil s pohvalami. »Kaj se je spremenilo? Trener je opravil nekaj stvari, predvsem pa je sprostil moštvo in vnesel več radosti v slačilnico. To je bistvo,« je nekdanji reprezentant pojasnil veliki zasuk in dodal: »Zavedali smo se priložnosti, na koncu pa smo imeli tudi nekaj sreče.«

Taktični dvobojev trenerjev, ki ga je navkljub sreči dobil gostujoči, se je pred tekmo preselil na igrišče. Domači Darko Milanič se je držal napovedi o igri s tremi napadalci, a je na klopi za rezervne nogometaše pustil spomladi najbolj razigranega posameznika Dareta Vršiča.

»Marcos Tavares je na takšnih tekmah, ko ni veliko prostora, iznajdljiv. Nekaj priložnosti je imel in bil je aktiven. Dare je vstopil v igro, ko smo imeli še dovolj časa in z njim smo imeli aduta več na klopi,« je mariborski trener pojasnil svojo taktično odločitev. Ni ukazal popolne ofenzive od prve minute, ampak je Maribor vseeno zanesljivo narekoval ritem igre in potrpežljivo stiskal obroč okoli ljubljanskih vrat. V nogah je imel vse, premoč in dovolj priložnosti, da bi dvoboj zasukal. Tudi ena od dveh spornih (ne)odločitev glavnega sodnika Damirja Skomine bi lahko šla v prid Mariborčanov. »Enajstmetrovka nad Vilerjem je bila,« je bil po ogledu spornega posredovanja Kenana Bajrića nad Koprčanom prepričan Milanič.

Kazen za neučinkovitost je prišla v 32. minuti. Po predložku iz prostega strela in slabemu odbijanju žoge je Cretu z 12 metrov neubranljivo zabil pod prečko. Romun se je več kot oddolžil za svojih izjemno slabih prvih 30 minut igre.

Hadžić je presenetil s postavitvijo in predvsem s premestitvijo Denisa Klinarja v zvezno vrsto na desno stran. Njegov položaj v obrambi je zasedel Bajrić, na štoperski položaj se je vrnil že v prvi tekmi odlični Aris Zarifović. Z Nemanjo Mitrovićem sta bila uigran par, ki je ukrotil še en slab strelski dan Luke Zahovića in Milivoja Novakovića.

»Če bi zabili gol prej, bi se Olimpija odprla in tekma bi bila drugačna. Tako pa se je zaprla in težko je bilo prebiti obrambo z visokimi igralci,« je dejal Milanič in se vrnil v svoj znani film v zadnjih tednih, ko Mariboru rezultatsko ni šlo več vse po načrtih. Brez zmage je že štiri tekme v nizu. »Igrali smo odlično, gol je visel v zraku,« se je ponovil že četrtič v desetih dneh.

En sam gol Mariborčanov, Hotićev, ki je bil spektakularen (z 19 metrov) in za povrh njegov prvi v dresu Maribora v članski konkurenci, je prišel prepozno – v 71. minuti. Mariborčani so zanj porabili preveč moči. Poskušali so vse, toda Olimpija je bila spet strpna in disciplinirana.

»Zaradi lovljenja zaostanka in stalnih napadov smo plačali davek za zaključni juriš,« je postavil piko na i osmemu pokalnemu derbiju Milanič, trener z največ lovorikami v 1. SNL. Olimpija je vijolične izločila prvič šele v četrtem poskusu.