Maribor kot Lazio napadalen. Mar tudi boljši?

Danes drugi tekmi skupine J v evropski ligi: Maribor gostuje pri Laziu, Tottenham pa pri Panathinaikosu (19.00).

Objavljeno
04. oktober 2012 13.52
Slovenija, Maribor, 20.September2012, Nogomet Maribor Panathinaikos. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Gorazd Nejedly, poročevalec
Gorazd Nejedly, poročevalec
Rim – Bo Maribor tudi po drugi tekmi v evropski ligi in jubilejni stoti na evropski sceni na vrhu skupine J? Vijolične ambicije po uvodni spektakularni in odmevni visoki zmagi proti Panathinaikosu so na vrhuncu, a pred tekmo s slovitim Laziom, ki se bo na olimpijskem štadionu začela ob 19. uri, so napovedi zmerne. »Lazio je favorit, mi se ne bojimo,« so iz s soncem obsijanega večnega mesta sporočili Mariborčani.

O tem, ali je bil Maribor Bojana Prašnikarja boljši, zrelejši in močnejši, kot je Maribor Darka Milaniča, se še prepletajo ocene, a Lazio s Sinišo Mihajlovićem, Dejanom Stankovićem, Hernanom Crespom, Pavelom Nedvedom in drugimi zvezdniki prvega razreda je bil nedvomno moštvo z drugega planeta za zdajšnjega, v katerem imajo glavno vlogo precej manj slavni igralci. Toda tisto, kar vijolični tabor navdaja z optimizmom, ni manjši sloves Hernanesa ali leta veterana, šteje jih že 34, Miroslava Kloseja, pač pa šolsko napredovanje vijoličnega moštva, ki iz leta v leto in korak za korakom napreduje v vseh elementih igre – sanjski štart z zmago s 3:0 nad Panathinaikosom, sijajna septembrska forma, odlično vzdušje ...

»Nismo evforični, ampak samozavestni. Tekmec je kakovosten, toda mi vemo, kaj moramo storiti. Ne tresemo se več, smo sproščeni in med nami prevladuje pozitivna napetost. Načrte smo presegli že v prvi tekmi, zdaj lahko storimo korak naprej,« je vselej previdni, a preudarni Milanič odvrgel rokavice. V slogu samozavestnega videza moštva na igrišču je usmeril vse sile v dvoboj, ki bi Maribor lahko še bolj utrdil v vlogi enega od največjih lepih odkritij zadnjih sezon na sicer zelo zaprti evropski sceni. Na njej klubi z veliko denarja zgolj redkim »revežem« prepuščajo drobtinice in jim dopustijo prehitevanja po desni strani.

Ko je Lazio v minulem stoletju kot za šalo dvakrat opravil z vijoličnimi, je imel vse – slovitega trenerja Svena Görana Erikssona, najboljše igralce iz Evrope in južne Amerike, lastnika in zdaj že bankrotiranega tajkuna Sergia Cragnottija, nadutost Reala Madrida. Zdaj nima nič od tako zvenečega, kar pa še zdaleč ne pomeni, da ni veliki favorit, da ni ambiciozen.

»Lazio odlikuje igra v zvezni vrsti. Je raznovrsten, tekmece napada z globinsko žogo in po krilnih položajih. Vse tekme sem preučil, le tekme s Tottenhamom v Londonu ne. Ni bilo potrebe in tudi ne bi imelo smisla, šlo je za posebno tekmo, v kateri Lazio ni bil Lazio, kakršen je ponavadi,« je tekmeca pod Petkovićevo taktirko ocenil Milanič in z velikim spoštovanjem govoril o kolegu, Hrvatu iz Sarajeva, ki je že po nekaj tekmah dokaj kritično in skeptično javnost ob njegovem imenovanju že obrnil sebi v prid. »Ker igrajo bolj napadalno in hitreje kot pod Rejinim vodstvom,« je Izolan pojasnil razliko med Petkovićem in zamejskim strokovnjakom.

Arghus je kaznovan, Nejc Potokar poškodovan, Mitja Viler še ni povsem nared, a je v vijolični odpravi, ki se je nastanila v eni od najbolj uglednih rimskih sosesk pod avenijo Foro Italico in v soseščini olimpijskega štadiona, sila malo neznank o taktičnih različicah in začetni enajsterici.

»Popolna razumljivo je, da ne moremo igrati enako doma in na tujem in da se moramo prilagoditi tudi tekmecem. Ne le Laziu, vsakomur posebej. K sreči vemo, koliko je ura in tudi prav je, da tako razmišljamo. Težave rešujemo sproti, jasno pa je, da pot do uspeha vodi prek dobrega skoka, natančne igre s podajami, posesti žoge, hitrih nasprotnih napadov, poguma. Skratka potrebujem kar vse,« je podčrtal Milanič in odločno zaščitil mojstra s premalo ali pa preveč prebliski, Agima Ibraimija. »Motite se, odličen je tudi v obrambi in ne potrebuje nikakršne varovalke. Potrebujemo ga prav zato, da žogo ohrani v svojih nogah, da podaja, da bliskovito opravi s tekmeci v napadu,« je Milanič nizal Albančeve odlike in razkril, da bo v zvezni vrsti povlekel že tradicionalno potezo, ko gre za tekme v gosteh: priložnost bo ponudil Željku Filipoviću. Pred kom? Najbrž pred Dejanom Mezgo. Drugih skrivnosti ni, Jovan Vidović bo ob odsotnosti obrambnih izkušenih kolegov skupaj z Aleksandrom Rajčevićem tvoril zadnji branik pred vratarjem Jasminom Handanovićem.

»Ne bojim se, da se ne bi razumela. Vsi odlično sodelujemo in tokrat bomo morali še toliko bolj delovati usklajeno. V gosteh je vedno tako, a sem prepričan, da bomo kos zahtevni nalogi. Evforiji ne bomo podlegli, Lazio je večji in uglednejši klub, spoštujemo ga,« pa je ocenil Primorec in poveljnik mariborske obrambe Rajčević. Z Vidovićem bosta imela zahtevno nalogo. Klose, če bo začel v prvi enajsterici, in njegova verjetnejša menjava Sergio Floccari, sta igralca podobnega sloga.

»Ne potrebujem povzdigovati glasu. Jovan ve, kaj mora storiti. Sicer pa nam uspeva vse, dvignil nas je tudi odličen niz,« je še razpredal Rajčević.