Maribor na Bonifiki za mir v hiši

V domačem prvenstvu bo danes na sporedu vseh pet tekem 12. kola.

Objavljeno
28. september 2013 09.37
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Koprska Bonifika je bila zadnja leta prizorišče hudih nogometnih bitk in še kakšne druge vrste obračunavanj med Koprčani in Mariborčani. Tudi danes, ko bodo na sporedu tekme 12. kola 1. SNL, bodo strasti znova povečane. Koprčani so še pod vtisom stožiške »kuhinje«, Mariborčani iščejo pot iz mini (ali hujše?) krize. Druge tekme bodo v Novem mestu, Domžalah, Velenju in Zavrču.

Novo mesto
: Krka – Olimpija (sodnik Slavko Vinčić, 16): Komu pomagati, bi lahko bila uganka za krojače iz ozadja. A v tej tekmi ne bo favoriziranega moštva, ker so oboji že prejeli darila, marveč bo odločala izključno dnevna forma. Portoval bi prvič v tej sezoni lahko imel spektakularno podobo. Če je res, da bi Dolenjce utegnil prevzeti Dolenjec Primož Gliha (šele po tekmi), potem so v vodstvu kluba zamudili za eno tekmo. Z Gliho na čelu bi Ljubljančanom trda predla. Zdaj jim bo malo manj!

Domžale: Domžale – Gorica (Andrej Žnidaršič, 17.30): Luki Elsnerju se je prehod v samostojno trenersko pot – v kombinaciji s solidnim sporedom in tekmami brez sodniških napak – izšel kot po maslu. A današnja preizkušnja z Goričani bo za Domžalčane in zanj najtežja doslej. Po sredinem fiasku bo enako težka tudi za »Goriziane«.

Velenje: Rudar – Celje (Roman Glažar, 18): Velenjčani so preživeli vijolično »obstreljevanje«, ceno za junaško bitko bi lahko plačali v lokalnem derbiju. Tudi Celjani so proti Zavrču za zasuk igrali na vso moč. Lepšega vabila za navijače obojih – po sredinih tekmah – ne bi mogli spisati.

Zavrč: Zavrč – Triglav (Damir Skomina, 19): So Kranjčani po nizu tekem s prekomerno porabo moči vendarle tekmeci po meri, se sprašujejo v domačem taboru in hkrati upajo, da je res tako. Drugo mesto »vaških posebnežev« marsikomu ne gre v glavo, a logika govori drugače. Mozaik so završki selektorji sestavljali z občutkom in resničnim denarjem, ne virtualnim. O logiki pa še: v nogometu je včasih tudi ni, zato Triglav še živi. Pomenljivo je delegiranje št. 1 med sodniki Skomine. Ali potrebuje le lažji trening za ligo prvakov, ali pa ima poslanstvo širših razsežnosti?

Koper: Luka Koper – Maribor (Vojko Goričan, 20.30): Oslabljeni Koprčani nimajo česa izgubiti. To najboljše možno izhodišče še zdaleč ni največja nevarnost za Mariborčane. Štajerci so sami sebi najbolj nevarni in zdi se, da se bodo za to, da bodo spet dihali in igrali v ritmu zmag, »potolkli« kar znotraj moštva. Trener Ante Čačić ni borec, ki bi kipel od zagnanosti, kar mu otežuje delo. Ko bi moral biti pragmatik, je uveljavljal svoj prav proti Zlatku Zahoviću. A zdaj športnega direktorja potrebuje bolj kot karkoli drugega. »Zdravilo« za mir v hiši je v nogah nogometašev, ki so proti Rudarju pokazali, da še lahko letijo in meljejo, če to želijo. Čas bi že bil, da bi vijolični v ritem spravili Urugvajca Pabla Ceppelinija. Razen, če ni maček v žaklju.