Maribor: najprej dolenjski zeleni

V državnem prvenstvu bodo danes potekale vse tekme 8. kola. Mariborčani bodo gostili Krko, vodilne Domžale pa gostovale v Radomljah.

Objavljeno
13. september 2014 03.59
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Ljubljana – Vrnitev v ligaški nogometni ritem bo pestra. Maribor se bo ogreval za sredin evropski štart v Ljudskem vrtu proti Sportingu, vodilne Domžale v lokalnem dvoboju računajo na osmo zmago. Današnje tekme 8. kola prve SNL ponujajo še tri manjše ali večje derbije v Novi Gorici, Velenju in Stožicah.

Maribor: Maribor – Krka (sodnik Mitja Žagnec, 16):
V kakšni postavi bo igral Maribor, je tako rekoč edina neznanka »pripravljalne« tekme vijoličastih za evropsko bitko z lizbonskimi zeleno-belimi. Trener Ante Šimundža ima dve možnosti: da se dolenjskih zelenih loti z rezervisti ali s spočitimi in osveženimi prvokategorniki, ki po reprezentančnem odmoru potrebujejo nekaj tekmovalnih minut. Le Agima Ibraimija ni pričakovati v enajsterici, saj se je z Makedonijo znojil v Španiji. Pri Krki stiskajo trenerja Miloša Rusa. Z novinci in selekcijo brez »kompasa« pa vendarle ne bo reševal svojega statusa proti prvakom. Trener je najmanjši krivec, da menedžerji vsiljujejo igralce z vseh vetrov. Je pa tako: najprej igralci, potem še trener(ji).

Nova Gorica: Gorica – Celje (Davor Drečnik, 16): V goriškem taboru so si naposled oddahnili. Sestavili so moštvo, ki so jim ga – najbrž zadnjič – še narekovali možje iz Parme. Z današnjim dnem se bo za Goričane tudi začela nova ligaška bitka, ki jo začenjajo s 17 točkami za vodilnimi Domžalami, v ospredju pa bo vendarle obramba pokalne lovorike. Goriška konsolidacija, v kateri bodo krajšo potegnili slovenski nogometaši, ki jim v dosedanjem delu sezone ni uspevalo veliko, za vse bolj samozavestne Celjane. Njihovi tekmeci so se merili s krepko nekonkurenčno Gorico, oni se bodo morda z drugo najmočnejšo ekipo v ligi.

Velenje: Rudar – Luka Koper (Slavko Vinčić, 18): Reprezentančni odmor je pri enih in drugih zaznamovala delna prenova moštva. V SNL in v velenjski tabor se je po treh letih potepanja po tujih ligah vrnil nekdanji steber mariborske obrambe Elvedin Džinić. Ali je še tako bojevit in »moštven«, bo lahko pokazal že danes, saj naj bi Koprčani igrali bolj napadalno pod taktirko novega trenerja Alena Ščulca, nekdanjega izvrševalca posebnih nalog iz šampionske sezone.

Domžale: Kalcer Radomlje – Domžale (Roberto Ponis, 18): SNL že ima evropskega ligaškega rekorderja. Po sedmih tekmah so Radomlje še brez točk, niti po osmi ne bo nič drugače. Nemara bi lahko »gostitelji« sanjali o senzaciji, če bi Domžalčani spremenili slog igre in bi atletizem oplemenitili še s tehničnimi presežki. Če bi, na primer, od onemogočanja tekmečeve igre prešli v ustvarjanje svoje igre. Toda za zdaj še ni razlogov, da bi spreminjali nekaj, kar delajo brezhibno, in da bi poskušali obogatiti igro, za kar še niso usposobljeni. Še posebej, ker jih to lahko popelje zelo, zelo daleč.

Ljubljana: Olimpija – Zavrč (Matej Jug 20.30): Da se med ligaškim odmorom nihče ni veliko menil za zeleno-bele, je za Olimpijin strokovni štab nekaj najboljšega, kar se mu je lahko zgodilo. V miru je lahko uigraval moštvo, brusil formo Nika Omladiča in drugih ključnih mož za zmagovanje v nizu in se pripravil za derbi z Zavrčem. Ta je za ambicije zeleno-belih kar prelomen. Pot v vrh je namreč odprta in vodi prek zelenih iz Haloz, ki imajo s tekmo več točko prednosti.