Maribor ni blestel, a je še premočan

Večni derbi: Jean-Philippe Mendy je vijoličnim prinesel točke in mir v hiši, Ljubljančanom pa ...

Objavljeno
07. oktober 2013 10.07
NOGOMET
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Ante Šimundža je po grenki premieri na mariborski klopi v Evropi včeraj sladko debitiral na ligaški sceni. Maribor je v 13. kolu zanesljivo premagal Olimpijo (2:0) in spet postavil stvari na svoje mesto, kar zadeva 1. SNL. Strelca za vijolične sta bila Jean Philippe Mendy in Damjan Bohar.

Kralj še ni mrtev. In najbrž še dolgo ne bo. Maribor je navkljub nekaj slabšim predstavam zlahka »preživel« derbi, ki je ob čedalje bolj bledih Ljubljančanih vse manj vreden tega naziva.

Če kdaj v zadnjih sezonah, se je prav včeraj zdelo, da bi lahko Ljubljančani začeli pisati neko novo poglavje na domačem prizorišču. Toda to so bile očitno le pobožne želje še tistih nekaj najzvestejših navijačev, medtem ko je realnost kruta. Četudi je Maribor še v takšni krizi, je še vedno premočan za Olimpijo.

Včerajšnji uvod je takoj odkril igralca, ki bo izstopal iz povprečja. Postavni napadalec Jean-Philippe Mendy je v dveh akcijah razkril, da ima v nogah hitrost Usaina Bolta in moč silakov. Oboje skupaj je bilo rušilno. Vijolični so prešli v vodstvo v 22. minuti ob obilni pomoči Ljubljančanov: najprej je novinec v včeraj belih majicah in zelenih hlačkah Aleksander Radosavljević s podajo nazaj v škripce spravil Antonia Delameo Mlinarja. Ljubljanski štoper je, kot da bi se zavedal, v kaj ga je spravila Radosavljevićeva podaja, v enem mahu storil dve usodni napaki. Žogo je slabo ustavil, nato pa mu je še spodrsnilo. Mendy je darilo Demalee Mlinarja spremenil v potezo tekme. V 30-metrskem šprintu je kot buldožer opravil z ljubljanskim štoperjem in vratarjem Elvisom Džafićem. Žogo je, potem ko je obšel Džafića, poslal v prazno mrežo.

»Vse je bilo že videno. Prvi gol je bil podarjen. In to se nam ponavlja že več tekem,« je kot papiga – iz tekme v tekmo – začel izjavo ljubljanski trener Andrej Razdrh. Ljubljančani so v naslednjem napadu edinkrat v prvem polčasu resno zagrozili in bili za las ob izenačenje. Za vse angleške spodrsljaje se je oddolžil Jasmin Handanović, ki je predložek Damjana Trifkovića ustavil z nogami, pri čemer mu je še več dela naložil Andraž Šporar, saj ga je zmedel, ker je z glavo zgrešil podajo. Drugačno oceno je imel Razdrh: »Solidno smo igrali. V drugem polčasu smo zadeli vratnico. Res nam ne gre, ko bi nas bilo treba nagraditi. Ampak na srečo se ne kaže zanašati, še posebej ne proti Mariboru in po takšni napaki. Povrhu je bil tudi drugi gol posledica niza posamičnih napak,« je videl dvoboj nedotakljivi Razdrh.

Mariborčani so bolj ali manj igrali z zavoro, po golu zaprli dostope do svojih vrat in čakali na bliskovit protiudar. Tudi takšni so delovali za razred boljše. Ljubljančani v prvi prestavi in z igro v širino niso bili najbolj konkurenčni, so pa razkrivali, zakaj so na lestvici tam, kjer so.

Še preden so Ljubljančani zatresli okvir vrat, je Damjan Bohar povišal prednost. Marcos Tavares je z imenitno globinsko podajo mlademu Prekmurcu kot na pladnju omogočil, da je žogo z leve strani poslal v Džafićev dolgi kot. V tej akciji je zaspala je vsa ljubljanska zvezna vrsta in tudi Boban Jović.

Šporar, znova edini, ki je vsaj dajal vtis, da bi lahko vrniil Ljubljančane med žive, je bil po Radosavljevićevi podaji blizu častnega gola. S 15 m po sredini pa je s strelom po tleh zadel desno Handanovićevo vratnico.

Mariborski prevladi nad Ljubljančani še ni bilo videti konca. Ante Šimundža, ki ima pred seboj naravnost idealno izhodišče, da ustvari Maribor po svojih željah, je solidno opravil z neprijetno nalogo po porazu v Angliji.

»Speljali smo taktično zelo, zelo zrelo tekmo. Imeli smo veliko želje in volje, v obrambi maksimalno opravili naloge, veliko smo šprintali, v igri pa smo lahko še veliko boljši. Ob pravem času nas je rešil Handanović. Potrebovali smo točke za mir v hiši in to smo dosegli,« je novi, a pravi, vijolični Ante, ocenil svojo premiero v 1. SNL in v derbiju na trenerski klopi.