Maribor rane zacelil z zmago na večnem derbiju

V 13. kolu Prve lige Telekom Slovenije je v Maribor v derbiju z Olimpijo zmagal z 2:0, neodločen izid na tekmi Triglav - Rudar.

Objavljeno
06. oktober 2013 18.41
NOGOMET
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Maribor - Nogometaši Maribora so po zadnjih pretresih v klubu in porazu na zadnji tekmi evropske lige vendarle deloma zacelili rane na derbiju z večnim tekmecem Olimpijo. Zmagali so z 2:0, trener Ante Šimundža pa je tako v slovenskem prvenstvu vendarle začel uspešneje kot na evropskih zelenicah. Strelca za zmago vijoličnih sta bila Jean-Philippe Mendy in Damjan Bohar.

Derbi je bil tokrat brez pravega sijaja, saj sta bili obe moštvi v zadnjem obdobju v precejšnji krizi. V Mariboru se se po menjavah v vodstvu še niso pobrali, težave imajo tudi v Olimpiji, ki je šele sedma na prvenstveni lestvici. Na pomoč je že prišlo nekaj okrepitev, med njimi reprezentant Aleksander Radosavljević.

Mendy v protinapadu za 1:0

Že v četrti minuti se je Ljudskem vrtu zatresla mreža. Strelec je bil Marcos Tavares, ki pa je streljal iz prepovedanega položaja, zato sodnik Darko Čeferin gola ni priznal. Na drugi strani je imel priložnost Nik Omladič, a streljal mimo vrat. V 19. minuti je poskus Jeana Phlippa Mendyja ustavil vrat Elvis Džafić, a tri minute pozneje ob novem poskusu odličnega napadalca Maribora že klonil. Mendy je na sredini igrišča izkoristil napako Antonia Delamee in sam stekel v protinapad, v katerem je ugnal tudi vratarja Olimpije in zadel za 1:0.

V 31. minuti je imel priložnost Damijan Trifković, ki je skočil najvišje po kotu Olimpije, a meril preko vrat. V prvem polčasu, bi glavni sodnik lahko že drugi rumeni karton pokazal Maticu Finku za grob prekršek nad Goranom Cvijanovićem. Slednji je kljub poškodbi želel nadaljevati srečanje, ob polčasu pa ga je zamenjal Damjan Bohar.

Bohar poživil igro

Drugi polčas se je začel s hitrim poskusom Olimpije za izenačenje. V okvir vrat je streljal Trifković, a je Handanović brez večjih težav ujel žogo. V obetavni situaciji se je znašel tudi Radosavljević. Zeleno-belim bi sodnik znova lahko pokazal rdeči karton, Boban Jović je v 52. minuti grdo podrl Dejana Mezgo. Pri Mariborčanih je v 58. minuti streljal čez gol, drugi strani pa je ob prostem strelu zapretil Nik Omladič, ki pa je zadel živi zid.

V 67. minuti je ob pritisku Olimpije znova udaril Maribor. Po lepi in natančni podaji Marcosa Tavaresa, je Džafića z lepim strelom premagal Bohar in povišal izid na 2:0. Eno najlepših priložnosti Olimpije je za tem zapravil Andraž Šporar, gol mu je preprečila vratnica.

V igro je v 81. minuti namsto Mendyja vstopil Nusmir Fajić in si prislužil koncert žvižgov s tribun. Fajić in Nejc Potokar sta si namreč nedavno prislužila kazni zaradi kršenja klubskega disciplinskega kodeksa. Nekdanji član Mure bi se lahko hitro oddolžil z golom, saj mu je Mitja Viler pred gol posredoval odlićen predložek, a je Fajić z razdalje približno osmih metrov meril mimo vrat. Za njim je imel lepo priložnost še Martin Milec. Jasmin handanović se je moral ob koncu tekme še pošteno potruditi ob strelu Filipa Valenčiča in Nikole Nikezića, a mariborska mreža je ostala nedotaknjena.

Tri točke za mir v hiši

»Mislim, da smo danes odigrali taktično zelo zrelo tekmo, v želji, v volji, v teku smo bili prepričljivejši od nasprotnika, to zmago smo si bolj želeli. To se je videlo že potem, koliko smo delali v obrambi, v sprintu, sama igra pa bi lahko bila boljša. Olimpija je prišla do priložnosti iz prekinitve, kjer je Jasmin Handanović reagiral vrhunsko. Na koncu smo dosegli tri točke, ki so zelo pomembne za nas, da dobimo mir v hišo,« je po tekmi povedal trener Ante Šimundža, ki mu je za zmago čestital tudi kolega Andrej Razdrh.

»Zgodila se nam je že videna zgodba, prvi podarjen gol Mariboru, spet usodna napaka, ki jo ponavljamo že več tekem. Ko se ti to zgodi, je proti ekipi, kot je Maribor težje igrati. Čeprav smo kmalu po prvem golu imeli priložnost, je nismo izkoristili, Handanović je ubranil na črti. Odigrali smo solidno tekmo, zadeli tudi stativo, a preprosto ne gre, ko bi bilo treba nadgraditi igro. Če ne izkoristiš priložnosti, tu v Mariboru ne moreš zmagati. Drugi gol je bil prav tako že videna zgodba, nasprotnik se je povlekel nazaj, nas počakal na 'kontro', mi pa smo po napaki prejeli zadetek. Na koncu je izid 2:0, ki je tri točke prinesel Mariboru,« je povedal trener Olimpije.

Triglav z novim-starim trenerjem do točke

Danes je že bila na sporedu tekma med Triglavom in Rudarjem in se končala z izidom 1:1. Trenerski pretres je očitno Kranjčanom spet dobro del. Po Dušanu Kosiću je vajeti ekipe namreč spet prevzel Siniša Brkić in moštvo popeljal do pete točke v sezoni.

Oba gola sta padla v drugem polčasu. Triglavani so si tri minute po vrnitvi na zelenico pripravili priložnost, akcijo je zaključil Palibrk, vendar premalo natančno. Že v naslednji minuti pa se je ta zatresla, uspešen je bil Matej Peternel, ki je izkoristil podajo Vlada Šmita in zadel daljši kot velenjskega gola. Veselje domačih ni dolgo trajalo, saj je že v 53. minuti izenačil Mate Eterović; Hrvat se je zadel z močnim in natančnim strelom s kakšnih 20 metrov.

Prva liga Telekom Slovenije, 13. kolo:

Maribor - Olimpija 2:0 (1:0)

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 8000, sodniki: Čeferin Žunič, Ajdovec (vsi Kranj).
* Strelca: 1:0 Mendy (22.), 2:0 Bohar (66.).
* Maribor: Handanović, Filipović, Milec, Mezga (od 70. Črnic), Tavares, Mendy (od 81. Fajić), Rajčević, Viler, Cvijanović (od 46. Bohar), Arghus, Mertelj.
* Olimpija: Džafić, Ivelja (od 46. Eteme), Jović, Trifković (od 85. Baskera), Šporar, Anđelković, Fink, Nikezić, Delamea Mlinar, Omladić (od 73. Valenčič), Radosavljević.
* Rumeni kartoni: Mendy, Rajčević; Fink, Šporar, Jović.

Triglav - Rudar Velenje 1:1 (0:0)

* Stadion v športnem centru, gledalcev 300, sodniki: Žganec (Ljubljana), Rojko (Logatec), Švarc (Ivančna Gorica).
* Strelca: 1:0 Peternel (49.), 1:1 Eterović (53.)
* Triglav: Pelko, Šturm, Klemenčič, Peternel (od 73. Sever), Kongnyuy, Šmit, Bubanja (od 81. Križaj), Palibrk (od 68. Bukara), Stojnić, Stjepanović, Majcen.
* Rudar Velenje: Rozman, Krefl, Kašnik (od 46. Bubalović), Knezović, Klinar, Črnčič, Radujko, Firer (od 74. Podlogar), Rotman, Bratanović (od 85. Rošer), Eterović.
* Rumen karton: Bukara.
* Rdeč karton: /.

Lestvica:
1. Maribor 12 8 2 2 26:8 26
2. Luka Koper 13 7 3 3 18:14 24
3. Zavrč 13 7 2 4 19:20 23
4. Gorica 13 6 4 3 23:12 22
5. Rudar 13 6 4 3 16:12 22
6. Domžale 13 5 4 4 21:13 19
7. Olimpija 12 5 1 6 18:19 16
8. Krka 13 3 2 8 11:24 11
9. Celje 13 3 2 8 10:23 11
10. Triglav 13 1 2 10 8:25 5