Maribor ušel porazu in ohranil moči za Brago

Po vročem nedeljskem ligaškem derbiju vijolične jutri v EL čaka četrta tekma. Intervju z Goranom Cvijanovičem.

Objavljeno
02. november 2011 15.51
Posodobljeno
02. november 2011 16.26
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Maribor – Imeniten gol za 2:2 je Gorana Cvijanoviča spremenil v junaka razburljive in spektakularne tekme z Olimpijo. V polnem Ljudskem vrtu so gledalci prišli na svoj račun, tako kot 25-letni Goričan v dresu Maribora: proti Muri je v Fazaneriji prav tako z izjemnim golom potrdil vijolično zmago, proti Olimpiji je preprečil poraz, jutri v Bragi pa …

Olimpija spet ni padla. Lahko bi dejali, da ste ušli porazu in porabili preveč moči za Brago, mar ne?

Ne bo držalo. Nismo ušli porazu, le več težav smo si skuhali. Olimpija nas ni v ničemer presenetila, igrala je svojo značilno igro kratkih podaj, toda mi smo bili drugačni. Z igralcem manj smo se morali prilagoditi na nove razmere, do izključitve smo imeli vse pod nadzorom. Niti moči nam niso pošle, naša prednost je namreč, da imamo veliko število igralcev. Tako rekoč se za vsak igralni položaj potegujeta dva, s čimer trener lahko menjava ekipo in ohranja dovolj moči.

Postali ste specialist za privlačne gole...

Glavnino naloge je opravil Rajčevič, jaz sem moral le izvesti, kar sem si zamislil. Izšlo se je.

Mnogi menijo, da bi morali dobiti več priložnosti. Vas nenehne menjave ne motijo v utrjevanju forme in samozavesti?

Da in ne. Če bi igral nekaj tekem v nizu, bi bil počitek dobrodošel, če ne igram, je logično, da si želim več. Zavedam se, da bi v katerem koli drugem moštvu igral eno od glavnih vlog, vprašanje pa je, če bi bil boljši. Pri Mariboru so že treningi izjemno močni in konkurenca je tako huda, da si ne smeš privoščiti oddiha.

Ste končno ujeli formo, ki bo prepričala trenerja?

Čutim, da sem močan, toda to je posledica trdega dela na treningih. Goli niso tako pomembni, marveč vztrajnost in zaupanje v samega sebe.

Brago ste spoznali in jo »občutili«. Ste se že osvežili, pripravili in nabrusili za podvig?

Tekma z Olimpijo je bila naporna, vendar nam ne bi smela pustiti hujših posledic. Maribor je evropski klub in za nas ni naključij ali presenečenj. Imamo vrhunske razmere za osvežitev in obnovitev moči, v tem ne zaostajamo za drugimi evropskimi klubi. Po drugi strani tekme v Evropi pri vsakem posamezniku aktivirajo še dodatno moč in ne poznam nikogar, ki bi rekel, ne morem ali ne zmorem.

Pa boste zmogli ukrotiti Bragino igrivost in hitrost?

V Ljudskem vrtu smo videli tehnično dovršene in disciplinirane tekmece, ki so bili močnejši, toda ne toliko boljši. Imeli smo tudi kanček sreče, toda vemo, v čem so najmočnejši. Načrt bo približno enak, upamo, da bomo ponovili igro iz prve tekme in jo morda še popravili v elementih, v katerih nam ni šlo najbolje. Pri tem mislim na tehnične podrobnosti. Manj napak kot bomo storili, več možnosti bomo imeli za presenečenje.

Ne zmorete opraviti z domačim tekmecem, a upate na senzacijo proti finalistu evropske lige. Kaj je realnost?

V Evropi je lažje igrati, saj tekmeci ne igrajo zato, da bi nasprotne ekipe onemogočali. Dopuščajo igro, a so vendarle razlike v kakovosti posameznikov, izkušnjah in celotni pripravljenosti moštev. In normalno je, da se jeziček na tehtnici nagne na stran boljših.

Ste dovolj močni, da tekmecu »skrijete« žogo?

Eden od ciljev je, da Bragi ne dovolimo uveljaviti premoči v posesti žoge. Drugo je, kako bomo odgovorili v napadu. Naš slog igre je, da poskušamo čim hitreje in s čim manj dotikov izpeljati akcijo in na najlažji možni način zabijemo gol. Mi se znajdemo v škripcih, ker doma praviloma igramo proti zaprtim postavitvam, v Evropi pa smo v vlogi tekmeca, ki preži na nasprotne napade. To sta dva različna sloga, ki zahtevata različne tipe igralcev. Maribor ima po mojem mnenju bolj evropsko zasedbo.

Kateri del moštva je v najboljši formi. Zvezna vrsta …?

Po golih zvezna vrsta, po igri morda obramba. Ne vem, zdi se mi, da ni razlik. Smo organizirana ekipa, ki ne dovoljuje veliko odstopanj. Ko delujemo kot celota, potem izstopajo tudi posamezniki.