Slovenski derbi močnejši od hiperinflacije na Hrvaškem

Ljudski vrt bo v nedeljo prizorišče spektakularnega večera, še kako bi lahko prišli na svoj račun navijaški armadi, številčnejši od Slovenske vojske.

Objavljeno
27. julij 2019 09.06
Posodobljeno
27. julij 2019 09.07
Štajerci so v sredo zvečer navdušili navijače: takole so se veselili gola Roka Kronavetra (desno). FOTO: Tadej Regent
V območju poletne mediane Slovence tradicionalno vleče proti jugu; ljubljanski dialekt govorijo tudi na Krku, štajerskega na Pagu. Letos je vendarle drugače. A ne le zavoljo hiperinflacije pri naših južnih sosedih, za katero se zdi, da je višja od venezuelske … Na vrhuncu se nahaja tudi – nogomet. Slovenski klubi v Uefinih tekmovanjih običajno izgubijo sapo prej kot električni avtomobili, le Štajercem je večkrat uspelo preseči tiste na dizelski pogon … Tudi letos, potem ko sta Triglav in Riga natočila čisto vino Mariboru in Olimpiji, je večina pri nas že določila vrednost 1. SNL: to je tekmovanje, ki zanima le redke.

Resnica je obratna: Maribor in Olimpija sta uspešno krenila v zahtevne bitke v Evropi in Aziji, in četudi se jima naslednji teden ne bi izšlo po načrtu s Švedi in Turki, sta že dokazala, da je možno parirati srednjemu razredu na stari celini tudi iz domnevno majhne Slovenije.

image
Stefan Savić je bil 30. maja eden od krvnikov Maribora v finalu slovenskega pokala. FOTO: Tadej Regent


Daleč najodmevnejše (športno) merjenje moči v Sloveniji ne bi moglo priti ob boljšem času – v kontekstu pozornosti –, zato se lahko v nogometni družini le zahvalijo Štajercem, da ti niso uslišali prošnje Ljubljančanov po preložitvi slovenske klasike pod Kalvarijo. Ljudski vrt bo v nedeljo prizorišče spektakularnega večera, še kako bi lahko prišli na svoj račun navijaški armadi, številčnejši od Slovenske vojske. Olimpija in Maribor skupaj že dolgo nista ustvarila toliko pozitivne energije. Malokdo je pričakoval, da bo četa trenerja Darka Milaniča nadigrala prvaka ene najbogatejših držav na svetu, še manj jih je verjelo, da bo Safet Hadžić preživel gostovanje na vzhodu Anatolije.

Tudi zato se obeta v nedeljo nogometni praznik. Vijoličasti bodo imeli dan počitka več, zeleno-beli dan več za povrnitev moči pred naslednjim evropskim izzivom. Pod večjim pritiskom so Štajerci, čeprav drži, da je na sporedu šele 3. kolo (od 36) in bi bilo – ne glede na razplet derbija – nemogoče kogarkoli postavljati bližje naslovu prvaka.