Maribor zadnjič v Ljubljanski kotlini

Danes vse tekme 20. kola v slovenskem prvoligaškem nogometnem tekmovanju, derbija v Zavrču in Domžalah.

Objavljeno
01. december 2015 20.15
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Tudi najboljšima, med katerima je 6 točk razlike, zmanjkuje moči in v 20. kolu 1. SNL vodilno Olimpijo ter prvega zasledovalca Maribor danes čakata hudi preizkušnji: Ljubljančane v Zavrču, Mariborčane v Domžalah. Druge tekme bodo v Novi Gorici, Celju in Krškem.

Nova Gorica: Gorica – Rudar (sodnik Nejc Kajtazović, 13): Goričani so v velikem slogu končali niz štirih porazov, Rudar je z neodločenim izidom končal niz treh porazov. Zgodnjepopoldanski termin, ki bo v Športni park privabil komaj kakšnega navijača, je gotovo prednost Gorice in slabost Rudarja, za katerega se bo »tekma« začela že zgodaj zjutraj s potjo na zahod. Oboje odlikuje všečna igra, za katero pa imajo Goričani ta trenutek več razigranih adutov.

Celje: Celje – Krka (Davor Drečnik, 16): Še ena v nizu celjskih tekem z nazivom, kdaj, če ne zdaj. Zmaga kajpak! Pomenila bi veliko za dušo in počutje ter za pogled na lestvico. Ujeli bi poražence. Da so Dolenjci blizu tej vlogi, sta »krivca« v Velenju kaznovana prvokategornika vratar Miodrag Mitrović in ustvarjalec Denis Mojstrović.

Krško: Krško – Luka Koper (Vojko Goričan, 16): Samo še zmaga gostiteljev manjka, da bi se še bolj razgalilo »kruhoborstvo« nove koprske vladajoče garniture. Županu Kopra Borisu Popoviču, ki je glavni boter prenove na Bonifiki, res ne preostane drugega, kot da upa na čudežne prijeme svojih izbrancev, ki obljubljajo med in mleko. Z denarjem še ni težav, predsednik v odstopu Ante Guberac jim je pustil klub v solidni finančni formi. Več težav ima Popovič z iskanjem novega predsednika. Ponedeljkova izredna seja skupščine FC Koper je bila tik pred zdajci odpovedana. Ali po domače: niti med svojimi podporniki še ni našel junaka, ki bi prevzel odgovornost.

Zavrč: Zavrč – Olimpija (Slavko Vinčić, 16): Mariborčani so se čudili, da je tekmo z Gorico sodil Ljubljančan Mitja Žganec. Po njihovi logiki bi zdaj v Olimpijinem taboru morali biti zgroženi, ker jim v Halozah sodi Mariborčan. Za gostujočega trenerja Marijana Pušnika je vendarle pomembnejše, kakšen občutek bo imel pri izbiri enajsterice. To je v napornem finišu sezone, v katerem morajo Ljubljančani zlepa ali zgrda ohraniti zajetnejšo točkovno prednost pred Mariborčani, največji izziv za Korošca. Na voljo ima širino, kakršne niti Maribor v selekciji Krunoslava Jurčića nima več. Pri vsakem spodrsljaju je imel »prste vmes« tudi Pušnik. Še večji »krivec« je bil najboljši strelec Andraž Šporar. Če ga ni bilo med strelci, ni bilo zmage. Zavrč, ki z Mariborom in Olimpijo še ni izgubil, po enkrat pa je zmagal, bo kar krepko oslabljen. Prvi strelec Veljko Batrović (4 goli) in mladi reprezentant Aleks Pihlar sta kaznovana.

Domžale: Domžale – Maribor (Andrej Žnidaršič, 18): Gostovanje v Ljubljanski kotlini je zadnja jesenska hujša preizkušnja za vijolične. Intrigantno bo izhodišče: že pred tekmo bodo vedeli, kako se bo za Olimpijo izšla haloška avantura. Če bodo vijolični zmagovalci, se bodo predvsem zatresle noge zeleno-belih. Toda Domžalčani imajo sila neprijetno odliko, ki zelo všečni napadalni filozofiji mariborskega trenerja Jurčića ne ustreza: lahko tečejo več kot kdorkoli v SNL. Obenem so še nadležni kot muhe in ostri v dvobojih, kar prefinjenimi igralcem ni pogodu. Med njimi je tudi Agim Ibraimi, ki je v obdobju strelske forme, kakršne v SNL še ni imel. Kaj je sploh dobrega za Maribor? Domžalčani igrajo doma in niso prav posebej učinkoviti!