Mariborčani za sedmo zmago v nizu, zeleno-beli za peto

Nogometaši Olimpije bodo jutri v 12. kolu državnega prvenstva proti Gorici lovili peto zaporedno zmago.

Objavljeno
29. september 2012 15.55
iza/nogomet
G. N., šport
G. N., šport
Ljubljana – Mariborskemu nizu zmag v 1. SNL ni videti konca, a vijolični so v zeleno-belih dobili tekmece v zmagovanju. Olimpija bo v jutrišnjem 12. kolu v Novi Gorici igrala za peto zaporedno zmago, Maribor pa proti Muri v Ljudskem vrtu za sedmo. Druge tekme bodo v Kranju, Velenju in Domžalah.

Nova Gorica: Gorica – Olimpija (Peter Šart, 16):
Zadnja zmaga Gorice ima že dolgo brado, 18. avgusta je premagala Luko Koper. Odtlej gre Goričanom samo na slabše: prevladuje malodušje, tekmovalnih ambicij skorajda ni več. To pa je že znak za alarm, a ne le za goriškega, marveč kar za celotno ligo, v kateri vse več ekip sodeluje ali tekmuje, ne da bi imele kaj od tega. Liga je kakovostno na dnu, pri čemer niti prebujena Olimpija, ki sicer zmaguje, ni bistveno boljša. Preden bodo v ljubljanskem taboru spoznali, da s »peš ritmom« in s skrivanjem žoge ne bo kruha, bo minilo še nekaj mesecev. Zeleno-beli se namreč vračajo k igri, ki je evropski kupci zeleno-belih izdelkov nekoč že niso prepoznali kot dodano vrednost. Ta daje potuho mojstrom brez sape. To je zdaj edini očitek za bistrega trenerja Andreja Razdrha, ki se bo z ovirami v članski konkurenci resneje soočil v pripravljalnem obdobju. Ali tedaj, ko bo selekcioniral moštvo, če ga ne bo kdo drug. Mile Ačimović je spet vse bliže.

Triglav – Luka Koper (Emir Huselja, 16):
Kranjčani so v svojem ritmu in se trudijo, kolikor se le da. Tu in tam jo zagodejo favoriziranim tekmecem. Morda bodo Koprčani spet nasedli, ampak saj je vseeno. Če so v derbiju z Mariborčani videli smer razvoja, potem bo tudi spodrsljaj v službi evropske podobe na igrišču sprejemljiv.

Maribor: Maribor – Mura (Jug Matej,18): V Sloveniji prevladuje ocena, da je Maribor najboljši zaradi tega, ker ima vse urejeno. Zmota! Maribor je najboljši zato, ker v selektivni igralni filozofiji lenuhi in nesposobneži (kakšna izjema zdrži malo dlje) odpadejo kot hruške. Predstavljajo jo visok ritem, delavnost, hitrost in igra v globino – kako s čim manj dotiki in čim hitreje priti do tekmečevih vrat. Celo Barcelona, ki bi jo radi vsi posnemali, a jo je praktično nemogoče, po številnih podajah v širino napade zaključuje s podajami za tekmečevo zadnjo branilsko vrsto. Zato v vijoličnih izvedbah, kot je priznal, uživa tudi soboški trener Oliver Bogatinov. Ob preveč žogah v Murini mreži in vzvišeni igri nizozemskih okrepitev pa najbrž ne bo užival.

Velenje: Rudar – Celje (Damir Skomina, 18):
Rudar je v vzponu, četudi v Stožicah ni imel veliko učinkovitih potez, a vsaj ni bil za razred slabši. Celjani padajo. A kdo ve kako pameten ni treba biti, po odhodu Romana Bezjaka nimajo igralca s strelskim občutkom.

Domžale: Domžale – Aluminij (Slavko Vinčič, 18): Poraženec se bo oddaljil od zgornjega dela lestvice. Bolj razočarani bodo Domžalčani, ki so po odličnem izkupičku v uvodnem delu prvenstva poleteli, a so se v zadnjih tekmah prizemljili. Izziv za Domžalčane je še vedno isti: da združijo hitrost in kombinatoriko.