Mariborsko znanje pomaga tudi Messiju in Neymarju

Mariborski Inštitut za športno medicino tudi uradno med medicinskimi centri odličnosti FIFA. Projekt pozdravila tudi Infantino in Čeferin.

Objavljeno
28. oktober 2016 00.09
Maribor -uradna podelitev naziva FIFA Medical Center of Excellence, ki so ga skupaj pridobili Inštitut za športno medicino Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, Nogometna zveza Slovenije z Nacionalnim nogometnim centrom Brdo pri Kranju, UKC Maribor
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Maribor - V prostorih Medicinske fakultete v Mariboru so uradno podelili naziv »FIFA Medical Center of Excellence« (Fifin medicinski center odličnosti) večpartitnemu projektu, ki ga vodi prof. dr. Matjaž Vogrin. V Slovenijo ga je prinesel Michel D'Hooghe, predsednik medicinske komisije Svetovne nogometne zveze (FIFA).

Pod priznanje so se podpisali predsednik FIFA Gianni Infantino, generalna sekretarka Fatma Samoura, D'Hooghe in vodja Fifinih zdravnikov Jiri Dvorak. Kako velik met je uspel slovenski ekipi, govori podatek, da so včeraj odprli šele 35. tovrstno medicinsko središče, ki ga imata denimo tudi nogometni klub Barcelona in bogata država Katar. Projekt, v katerem sodelujejo Inštitut za športno medicino Medicinske fakultete v Mariboru, mariborski klinični center, Nogometna zveza Slovenije (NZS) in znastveno-raziskovalno središče univerze na Primorskem, vodi Matjaž Vogrin, tudi dolgoletni zdravnik NK Maribor in slovenske reprezentance.

»FIFA ga ne podeli vsakomur, zavrnemo veliko kandidatov,« nam je zatrdil D'Hooghe. Tudi Slovenci so morali izpolniti več meril. V centru mora delovati zadostno število strokovnjakov na posameznih področjih, a ne le za športne poškodbe, kot so ortopedi in travmatologi; gre tudi za kardiologe, pomembni sta fizikalna terapija in nutricionistika. »Torej več vej medicine in zadostno število referenčnih strokovnjakov, ki morajo imeti izkušnje tako na kliničnem kot športnomedicinskem področju, predvsem nogometnem. FIFA zahteva znanje, ustrezno opremljenost prostorov in dokazila o znanstveno-raziskovalnem delu takšne inštitucije. Članke objavljamo v najboljših mednarodnih strokovnih revijah, hkrati moramo kot univerzitetna ustanova nenehno izobraževati kader,« je razkril Vogrin. Projekt mora teči v sodelovanju z nacionalno nogometno zvezo, kandidati pa se morajo nenehno dokazovati v nogometnih tekmovanjih in programih. Vogrinova ekipa deluje tako v 1. SNL kot evropskih pokalih, delovala je tudi na mundialu v Južni Afriki in na kadetskem euru v Ljubljani, aktivna je v futsalu ...

Navzoči v novi zgradbi medicinske fakultete so bili navdušeni nad videnim, prostore krasi sodobna oprema, vredna približno pol milijona evrov. »Center smo zgradili z evropskimi sredstvi. Upam, da bo dr. Vogrin s svojo ekipo uspešno vodil projekt in ga nadgrajeval, mi ga bomo ustrezno podpirali,« je zatrdil Ivan Krajnc, dekan Medicinske fakultete. Med gosti smo opazili predsednika OKS Bogdana Gabrovca, poslovodečega podpredsednika NZS Radenka Mijatovića, dekana Fakultete za šport Milana Žvana, dogodek si je ogledal tudi skrbnik Fifinih financ Tomaž Vesel.

»Pridobljeni naziv potrjuje, da imamo v Sloveniji zagotovljeno vrhunsko medicinsko oskrbo igralcev. Naš medicinski center je prvi v regiji. Sodelovanje in izmenjava izkušenj z drugimi partnerskimi ustanovami iz tujine bosta v prihodnje prispevala k dodatnem dvigu ravni storitev. Prav skrb za nogometno igro in igralce pa je poglavitno poslanstvo UEFA,« je zapisal v pismu včerajšnjim slavljencem tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

Čeferin je dobro zadel bistvo - znanje Vogrinove ekipe so opazili tudi nekateri vodilni strokovnjaki s področja športne medicine na svetu. Slovenski Fifin center denimo sodeluje tudi s slovito Barcelono; na podlagi raziskovalnega dela, ki so ga opravili njegovi strokovnjaki - posebej na področju mišičnih poškodb -, prejemajo vabila z vsega sveta. Vogrin je denimo predaval na rednem letnem Barçinem medicinskem simpoziju Muscletech. »Povabili so nas tudi v skupne raziskovalne projekte. Sliši se neverjetno, toda NK Maribor in FC Barcelona res sodelujeta. To je seveda za vse nas veliko priznanje in lepa spodbuda za naprej,« je dodal Vogrin.

Kako pomembno je področje športne medicine v sodobnem nogometu, razkriva vse večji interes najboljših in najbogatejših. Barcelona nameni za medicino vsako leto 7,5 milijona evrov, podobno tudi drugi klubi, ki premorejo v svojih vrstah igralce kova Lionel Messi, Luis Suarez in Neymar. To ni naključno; strokovnjaki so izračunali, da vsaka poškodba igralca v ligi prvakov, ki je povprečno odsoten en mesec, stane klub približno 510.000 evrov. Bolj se jim splača vložiti v to, da do poškodb ne bi prišlo oziroma bi jih hitreje sanirali.

Slovenski nogometaši imajo torej z novo pridobitvijo razlog več za ambiciozno, sproščeno in ciljno osredotočeno delo.