Mariborski šampanjec v Stožicah ostal zaprt

V nogometnem večnem derbiju sta se Olimpija in Maribor, ki še ni prvak, razšla brez zmagovalca in brez zadetkov.

Objavljeno
29. april 2017 21.29
nogomet
J. P.
J. P.

Ljubljana - Nogometaši Maribora bodo morali na dokončno potrditev štirinajstega naslova državnega prvaka počakati vsaj še teden dni oziroma do domačega obračuna 32. kola slovenskega prvoligaškega tekmovanja z Gorico prihodnjo soboto. V današnjem večnem derbiju v Stožicah so se namreč z Olimpijo razšli brez zmagovalca in tudi brez zadetkov (0:0), kar pomeni, da med njima na razpredelnici pred zadnjimi petimi koli ostaja 15 točk razkoraka, medtem ko drugouvrščene Domžale zaostajajo točko manj.

Šampanjec se je v mariborskem taboru hladil, a ostal zaprt. Varovanci trenerja Darka Milaniča so večji del dvoboja nakazovali, da so željni zmage in predčasne osvojitve lovorike, vendar pa so imeli tudi Ljubljančani svoje račune. A jim je že po nekaj minutah poškodba Nika Kapuna podrla sistem, ki so ga bili prisiljeni spremeniti. »Vijolični« v zadnjih treh derbijih niso zmagali, v dveh medsebojnih obračunih v pokalnem polfinalu so namreč vpisali po en poraz (1:2) in neodločen izid (1:1). Tudi statistika potrjuje izenačenost tekmecev in pravičnost današnje delitve točk - gostje so bili malenkostno več pri žogi (51 %), domači pa pri strelu (8:7, v okvir vrat 3:3). 

POTEK PRVEGA POLČASA

Že uvodni trenutki so napovedovali odprto in živahno tekmo, prvi pa so bili na trnih domači navijači, saj se je Ljubljančan na trenutnem delu v Mariboru Milivoje Novaković v začetku četrte minute odločil za strel z razdalje z desne strani, čuvaj mreže Rok Vodišek se je moral kar pošteno potruditi, da je poskus ukrotil in žogo odbil. Trener zmajev Safet Hadžić je bil že v sedmi minuti prisiljen poseči po menjavi, poškodovanega Nika Kapuna (kmalu po začetku dvoboja je nerodno stopil) je na igrišču nadomestil Nigerijec Blessing Eleke, ki se na večnih derbijih med strelce še ni vpisal.

V 17. minuti je bila domača obramba vnovič na preizkušnji, Novaković se je nekoliko srečno dokopal do žoge v osrčju nasprotnikovega kazenskega prostora, nato pa s podajo iskal dobro odkritega Luko Zahovića, kar pa je storil skrajno nespretno. Iz lepe priložnosti nazadnje ni bilo nič. Dolgoletni reprezentant je še enkrat pokazal zobe ravno ob prehodu v drugo polovico prvega polčasa, ko je nevarno prodrl, že preigral tudi vratarja Vodiška, a si nato podal predolgo žogo, da bi jo lahko pospravil v mrežo. Gostje so bili več pri žogi in agilnejši v napadu, Ljubljančani v pol ure niso sprožili v okvir vrat.

No, v 37. minuti pa je završalo tudi na delu tribun z domačimi navijači. Po predložku iz kota je namreč žoga priletela neposredno pred gol na nogo Elekeja, a je njegov strel Jasmin Handanović refleksno ubranil. Na drugi strani se je čudovita priložnost ponudila Aleksu Pihlerju, ki je s strelom z leve presenetil Vodiška, a se je namesto mreže zatresla zgolj prečka. V sodnikovem dodatku je po lepem protinapadu streljal Alexandru Cretu, toda naravnost v Handanovićevo naročje. Po polovici dvoboja sta torej mreži ostali nedotaknjeni.

»V obrambi dobro stojimo, popraviti pa se moramo v (pol)protinapadih,« je prvih 45 minut na domači strani ocenil Andraž Kirm, Mitja Viler pa je o igri gostov dodal: »Vložiti moramo več energije in staviti na protinapade, saj tekmec igra precej odprto.«

POTEK DRUGEGA POLČASA

Tudi začetek drugega polčasa je bil živahen, jasno je bilo, da bi »vijolični« radi že v Stožicah potrdili primat na slovenskih zelenicah, a svoje račune so imeli tudi gostitelji. V 50. minuti je tako Danijel Miškić lepo našel Leona Benka, ki pa ni imel naravnanih merilnih naprav na nogi. Prekaljeni Hrvat je moral nedolgo zatem za kratko z igrišča, krvaveč po trku s soigralcem Elekejem. Po četrt ure drugega dela pa se je igra dokončno razživela. V 63. minuti je fantastično s skrajnimi močmi posredoval Vodišek po prodoru Novakovića, ki se je znašel sam pred njim.

Ljubljančani so takoj vrnili, pravzaprav dvojno. Najprej je odbita žoga priletela na čevelj Benka, ki pa je ustrelil visoko na tribune, nato pa je lepo podano žogo tik pred mariborska vrata pred Issahom Abassom še zadnji hip izbil Mitja Viler. Hadžić je hitro opravil že drugo menjavo, rezervista Elekeja je nadomestil Marko Vukčević. Trener gostov Milanič je pred avditorijem kakih 7000 gledalcev še naprej vztrajal z začetno enajsterico, prvo menjavo pa opravil v 79. minuti, ko je na klop poklical Dina Hotića, v ogenj pa poslal Damjana Boharja.

Takoj po tem, ko so Mariborčani zapretili prek Zahovića, se je na drugi strani do žoge nekoliko srečno dokopal Kirm in močno sprožil, Handanović je s čudovito parado preprečil domače vodstvo. Tik pred koncem dvoboja je glavni sodnik, Kranjčan Andrej Žnidaršič, poskrbel za nekaj vroče krvi v taboru gostov, saj ni piskal prekrška nad Novakovićem, s čimer je dovolil zmajem nevaren napad, ki pa ni doživel zaključka. V dveh minutah sodnikovega dodatka strelov na gol ni bilo več, moštvi sta se torej razšli s pravično delitvijo točk brez zadetkov.

»Težka tekma s priložnostmi na obeh straneh, mi smo imeli nekoliko smole z zgodnjo poškodbo Kapuna, zaradi katere smo morali menjati sistem igre,« je videno komentiral Olimpijin trener Safet Hadžić, njegov kolega na mariborski klopi Darko Milanič pa dodal: »Z razpletom nisem zadovoljen, ker smo želeli zmagati in bili večji del dvoboja boljši nasprotnik. Želeli smo že rešiti sezono, jo bomo pa doma, kjer bo še slajše.« 

OLIMPIJA : MARIBOR 0:0 (0:0)

Štadion Stožice, gledalcev 7000, sodnik Žnidaršič (Kranj).

Olimpija: Rok Vodišek, Denis Klinar, Mario Jurčević, Nemanja Mitrović (K), Aris Zarifović, Nik Kapun (od 7. Blessing Eleke, od 66. Marko Vukčević), Alexandru Cretu, Danijel Miškić, Andraž Kirm, Leon Benko, Issah Abass (od 85. Kenan Bajrić).

Maribor: Jasmin Handanović, Mitja Viler, Rodrigo Defendi, Marko Šuler, Matej Palčič, Blaž Vrhovec, Aleks Pihler (od 87. Aleš Mertelj), Dino Hotić (od 79. Damjan Bohar), Marcos Tavares (K), Milivoje Novaković, Luka Zahović.

Rumeni kartoni: Issah; Zahović, Pihler, Novaković.

 

Gorica : Krško 0:0 (0:0)

Športni park Nova Gorica, gledalcev 500, sodnik Obrenović (Ljubljana).

Gorica: Sorčan, Škarabot, Jogan, Kavčič, Gregorič, Osuji (od 77. Curk), Kapić, Kolenc, Žigon, Burgić (od 25. Gulić), Edafe (od 46. Marinič).

Krško: Zalokar, Pavić, Dušak, Krajcer, Pušaver, Kosić, Kovačič, Mensah, Dangubić (od 90. Nakić), Mujan (od 40. Kramarič), Haljeta (od 68. Jovanović).

Rumeni kartoni: Gregorič, Škarabot; Kosić, Pavić. 

Rdeč karton: Mensah (73.).

 

LESTVICA

1. Maribor 31 20 8 3 58:22 68
2. Domžale 31 16 6 9 60:34 54
3. Olimpija 31 15 8 8 42:28 53
4. Gorica 31 13 10 8 41:35 49
5. Celje 30 12 8 10 37:33 44
6. Koper 30 10 11 9 32:35 41
7. Rudar 31 9 8 14 41:44 35
8. Krško 31 6 13 12 33:46 31
9. Aluminij 30 7 8 15 29:50 29
10. Radomlje 30 1 8 21 21:69 11