Masiello želi po izreku pogojne kazni izginiti v anonimnost

Branilec Barija je priznal, da je za visoko podkupnino namenoma zabil avtogol. Danes je finančna policija obiskala Napoli.

Objavljeno
03. oktober 2012 16.21
Posodobljeno
03. oktober 2012 16.46
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Rim/ - Sodišče v Bariju je danes izreklo kazen nogometašu Andreu Masiellu, ki se je znašel v središču stavniške afere italijansko imenovane »Calcioscommesse«.

Nekdanji branilec Barija je že ob aretaciji maja lansko leto priznal, da je sprejel podkupnino v višini menda kar 180.00 evrov in na obračunu z Leccejem v finišu italijanskega prvenstva namenoma zabil avtogol. Klub z juga Italije je na dvoboju z Barijem tako slavil zmago z 2:0 in bi moral obstati v elitni serie A, a je nato posredovala Italijanska nogometna zveza in ga poslala v tretjo ligo.

26-letni Masiello, ki v tej sezoni niti ni imel kluba, je zaradi sprejete podkupnine danes na sodišču v Bariju dobil 22 mesečno pogojno kazen. Zaporu se je uspel izogniti, ker je takoj po prijetju priznal krivdo in sodeloval pri preiskavi. Nekoliko bolje sta jo odnesla njegova prijatelja v zločinu Gianni Carella in Fabio Giacobbe, ki sta stavila na številne dogovorjene tekme in bila za svojo ilegalno dejavnost kaznovana z 17 mesečno pogojno kaznijo.

»Andrea Masiello po izreku kazni želi živeti mirno življenje in ne želi, da se njegovo ime še naprej povezuje s stavniško afero. S stališča kazenskega prava, je najtežji del že za nami, sedaj pa bo sodeloval še v manjših procesih nameščanja tekem na obračunih Treviso-Bari in Salernitana-Bari,« je po izreku sodbe dejal nogometašev odvetnik.

V največji stavniški aferi na apeninskem polotoku po letu 2006 je sum nameščanja izidov padel tudi na trenerja Juventusa Antonia Conteja, ki si je prav tako prislužil suspenz, saj deset mesecev ne sme voditi svojega moštva.

Finančna policija »obiskala« Napoli

Pozornost pa se sedaj seli v Neapelj, saj je italijanska finančna policija v prostorih Italijanske nogometne zveze (FIGC) in prvoligaša Napolija zasegla dokumente in pogodbe, v katerih so zapisane podrobnosti kupovanja in prodajanja igralcev ter povezave z agenti.

Italijanski mediji poročajo, da je policija odnesla pogodbe igralcev, povezave z agenti in še nekatere druge dokumente, vse skupaj pa so naročili neapeljski tožilci. »Policija je želela kopije pogodb med agenti, igralci in moštvi, dali smo jim vse, ničesar več ne vemo,« je dejal predstavnik za odnose z javnostjo FIGC.