Matavž prvi načel Ajax, Kurtićevi občutili moč Interja

Slovenski reprezentant Jasmin Kurtić s Sassuolo proti Interju izgubil s kar 0:7. Tim Matavž strelec na tekmi z Ajaxom.

Objavljeno
23. september 2013 02.31
FBL-ITA-SERIA-SASSUOLO-INTER-MILAN
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana - Napadalec slovenske reprezentance Tim Matavž je v tej sezoni poslušal veliko kritik na račun svoje igre. Toda Šempetrčan je odgovoril kritikom tedaj, ko je šlo zares - v največjem derbiju nizozemskega prvenstva med PSV in Ajaxom.

Matavž je prvi načel mrežo tekmeca iz Amsterdama in v 53. minuti osrečil 33.000 navijačev. Ti so vse štiri gole za zmago moštva iz Eindhovna videli v 15 minutah, zadnjega, za 4:0, je Ji-Sung Parku - nekdanjemu zvezdniku Manchester Uniteda - z lepo podajo omogočil prav slovenski reprezentant. PSV se je zavihtel na vrh lestvice.

Visoka zmaga Interja

Inter s Samirjem Handanovićem v tej sezoni italijanskega prvenstva še naprej melje tekmece. Na gostovanju pri palčku Sassuolu je imel milanski klub »orožne vaje«, tako močno ga je prerešetal.

Zmaga s 7:0 je najvišja gostujoča zmaga Interja v serie A v 105-letni zgodovini milanskega kluba. Resda je še višjo vknjižil 10. septembra 1933, ko je v Milanu z 9:0 padel Casale, toda včerajšnji poraz je močno osramotil Sassuolo, novinca med italijansko elito, v katerem igra tudi Jasmin Kurtić.

Kurtić je igral na levi strani zvezne vrste v modelu 4-3-3, Inter v svoji klasični postavitvi pod trenerjem Mazzarijem 3-5-1-1. Statistika ne razkriva velike učinkovitosti Interja (streli na vrata 4:11, posest žoge v % 40:60), toda očitno Inter igra vse bolj racionalno, akcije začenja že vratar Handanović.

V poplavi golov se je vpisal med strelce celo rekonvalescent Diego Milito, ki se je vrnil na igrišče prvič po 7 mesecih. Italijanski novinarji so igro Kurtića ocenili z ocenami od 4,5 do 5,5 (»Nekaj dotikov žoge je premalo za raven Slovenca.«), Handanoviću so povečini namenili oceno 6 (»Ni imel težkega dela.«).

Zdi se, da bo imel motivacijsko delo s Kurtićem tudi slovenski selektor Srečko Katanec, saj bo Belokranjec v Sassuolu očitno prejemal veliko golov (razmerje 1:15) in osvajal malo točk (ta čas edini v serie A brez točke).