Matavž: Sem v najboljši formi. Doslej!

Josip Iličič blesti na italijanskem »škornju«, Milivoje Novakovič je zasenčil vse Bayernove zvezdnike, ta čas najbolj vroč nogometaš pa vendarle prihaja iz nizozemskega prvenstva. Tim Matavž je z goli opozoril nase evropsko javnost, medije v deželi tulipanov pa navdušil s tekočim znanjem nizozemščine.

Objavljeno
09. februar 2011 13.02
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Tirana – V tej sezoni je zabil že 15 prvenstvenih golov, če bi mu soigralci prepustili kakšno od številnih enajstmetrovk, bi bil z naskokom najboljši strelec lige, v kateri sta v mladih letih kraljevala tudi Romario in Ronaldo.

Gole zabijate kot po tekočem traku. Ob zadnji zmagi Groningena ste bili natančni trikrat. Vaš klub, denimo, je v 22 tekmah zbral 49 golov, le vodilni PSV je učinkovitejši. Kje tiči skrivnost za to natančnost?
Igramo sodoben nogomet. Tu ni kluba, ki bi igral zaprto, takšna je vsesplošno sprejeta filozofija na Nizozemskem, kar je zame kot napadalca seveda super. Tudi zadnja presenetljiva zmaga Radosavljevičevega Haaga v Eindhovnu je posledica te miselnosti.

Kakšen status imate na igrišču? Zdi se, kot da bi soigralci v Groningenu igrali samo za vas.
Povsem tako vendarle ni, čeprav sem res osrednji napadalec v zasedbi. Za veliko število mojih golov se lahko zahvalim sijajnim krilnim igralcem. Srbski reprezentant Dušan Tadić je prvi asistent prvenstva, danski reprezentant Thomas Enevoldsen je prav tako odličen.

Vaš trener Pieter Huistra je v prejšnjih sezonah deloval v Ajaxu, gotovo ve, kako uspeti z mladimi nogometaši. Kakšne so vaše obveznosti na igrišču?
Imam tudi obrambne zadolžitve, jasno, čeprav je moja osnovna naloga doseganje golov. Trener mi je dobro pojasnil, kako bi se lahko še bolje gibal v kazenskem prostoru, da bi bil še učinkovitejši. Če bom treniral zavzeto, bom nedvomno še napredoval.

Ali igrate v najboljši formi doslej?
Najbrž res, toda z velikim poudarkom na – doslej ... Vedel sem, kam odhajam, ko sem se odločil za prestop v Groningen in ni mi žal. Na Nizozemskem dobro delajo z mladimi, vedel sem, da bom zelo napredoval. Tudi ko sem odšel za leto dni na posojo v drugo ligo, sem vedel, zakaj. Tedaj sem ujel stari ritem in odigral več tekem. Informacija o tem, v katere klube so se pred menoj preselili najboljši igralci Groningena, me je še dodatno prepričala za odhod iz Nove Gorice.

Iz kola v kolo dajete več intervjujev tamkajšnjim medijem, se vam zdi, da imate na Nizozemskem že status zvezdnika?
Morda je okrog mene res več hrupa, kliče me vse več novinarjev, navijači so navdušeni ... Ne vem, sam ne čutim pritiska oziroma se mi zdi, da je to normalen pojav. Del nogometnega posla, če hočete.

Če boste nadaljevali v takšnem slogu, boste presegli število dvajsetih golov, v tem primeru junija tudi 7,5 milijona evrov, kolikor je dal Napoli na mizo Groningenu, ne bo več dovolj ...
Upam, da mi bo šlo tudi v prihodnje tako, se pa z morebitnim prestopom res ne obremenjujem, saj imam za to še dovolj časa. Ob zadnjih dogajanjih so mi v klubu povedali, kaj se dogaja, kdo je pokazal največji interes in nič več.

Euro 2012?
Vemo, da bo šlo marca na nož z Italijo in Severno Irsko, morda bosta tekmi že odločali o vrhu. Prav zaradi tega moramo misliti le na Albanijo, ki lahko služi kot koristna priprava za omenjeni vrhunec kvalifikacij.