Matjaž Kek mora opraviti s črno mačko

Tuja nogometna prvenstva: prvi gol razigranega Mihe Zajca v serie A. Hrvati naprej že v sredo.

Objavljeno
15. maj 2017 03.19
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Rečane pod vodstvom Matjaža Keka le še gostovanje v Koprivnici loči od zgodovinskega naslova hrvaškega prvaka. Rijeka je namreč zanesljivo dobila jadranski derbi s Hajdukom in ohranila 5 točk prednosti pred Dinamom. Kek je nadaljeval tradicijo v tekmah s Splitčani, s Slavenom pa jo mora prekiniti.

Ob Kvarnerju so hitro prebrodili krizo, v katero so domnevno zašli s porazom v Zagrebu, ko je Lokomotiva kaznovala anemičnost Kekovih izbrancev. V soboto je na Reki padel Hajduk, Rečane je spet zajela šampionska evforija. Če je Kek pred Zagrebom upravičeno opozarjal na zahtevnost izziva, je pred Hajdukom upravičeno zatrdil, da bodo navijači Armada dobili darilo za 30. rojstni dan. Člani Armade so na predvečer derbija pospremili svoje adute s 1987 prižganimi baklami in 87 izstreljenimi raketami za jubilejni 30. rojstni dan, nebo nad Reko je dobesedno zajel požar.

»To je bila prava vzpodbuda. Ves teden smo se pripravljali na derbi in tako se konča, ko vsi skupaj razmišljamo le o nogometu. Na delu ste videli pravo Rijeko,« je zatrdil Kek. Zanimivo, po zmagi nad Hajdukom se je na njegovem profilu na Wikipedii denimo znašel tudi zapis, da bo v novi sezoni vodil Levski iz Sofije ...

»Naše misli zaseda le naslednja tekma s Slavenom. Vselej iščem najbolj pripravljene fante in tudi tokrat ne bo nič drugače. Verjamem enajsterici in ni pomembno, kdo bo dobil priložnost. Vsem zaupam. Chelseaju je denimo prinesel naslov prvaka fant, ki je skupaj igral vsega 112 minut. Če bi so to zgodilo na Hrvaškem, bi vsi izpostavljali svetovni čudež,« je razmišljal Kek in napovedal, da bo poskušal tudi v Koprivnici narediti vse za optimalno pripravo moštva. Rijeka je v zadnjih petih prvenstvenih tekmah na severu Hrvaške vselej remizirala, vmes jo je Slaven lani izločil še iz hrvaškega pokala. Če je Kek s Hajdukom nadaljeval sanjsko tradicijo s Splitčani (od njegovega prihoda na klop Rijeke, februarja 2013, je nanizal 11 zmag in 6 remijev!), jo mora s Slavenom prekiniti. Le tri točke bi prizemljile prebujeni Dinamo, ki je že v petek zmagal tudi v Splitu.

Navijači Rijeke torej upajo, da bo Koprivnica od srede naprej dobila še četrto, reško poimenovanje, potem ko zgodovina pozna tudi nemško (Kopreinitz) in madžarsko (Kapronca) ime za mesto na severu države. Kek in njegovi sodelavci pa upajo, da bodo domači navijači v Koprivnici, ki premore prehrambenega in farmacevtskega giganta, močneje povpraševali po izdelkih slednjega ... Slaven je namreč Kekova črna mačka, izjemno neugoden tekmec za Rečane, ki bo pojutrišnjem povsem sproščen.

Rijeka (82 točk) in Dinamo (77) bosta do zadnjega dejanja hrvaške sezone – finala pokala 31. maja – igrala po tri tekme. Rečani bodo po Slavenu igrali na Rujevici s skromno Cibalio, in v tej tekmi bi lahko že proslavili naslov prvaka, Zagrebčani bodo do derbija v Maksimiru igrali z Istro in gostovali pri močnem Osijeku.

Zajc vstopil prepozno

Konec tedna je najmočneje opozoril nase italijansko javnost in selektorja Srečka Katanca Miha Zajc. Nekdanji nogometaš Olimpije je začel italijansko zgodbo zelo »previdno«, v prvih treh tekmah je dobil 4, 11 in 14 minut igre, nato je preživel na klopi nadaljnjih 11 preizkušenj ... Vse do 76. minute včerajšnjega izziva na jugu Italije v Crotoneju, ko je vstopil v igro pri zaostanku Empolija z 0:3. Zajc je nato zabil mojstrski gol in prav tako imenitno podal za znižanje rezultata na 2:3, za kaj več je zmanjkalo časa.

V troboju za obstanek – izpadel bo le najslabši – kaže Empoliju kar dobro. Genoa (33) bo gostila motivirani Torino, ki mu Siniša Mihajlović ne dovoli popuščanja, in nato igrala pri Romi, Empoli (32) bo doma gostil Atalanto, ki je po uvrstitvi v evropsko ligo v sedmih nebesih, in nato gostoval v Palermu, Crotone (31) pa bo igral z Juventusom in Laziem.